Regija

Preminuo legendarni hrvački olimpijac bez kojeg je nekadašnja reprezentacija bila nezamisliva

Ilustracija
 Shutterstock
Titulu državnog prvaka osvajao je osam puta, a za reprezentaciju Jugoslavije nastupao od 1962. do 1972. godine

U subotu, 18. srpnja, u Subotici je 81. godini preminuo hrvački olimpijac Boško Marinko, koji je svojim porijeklom i rođenjem pripadao hrvatskom sportu.

Boško Marinko rođen je 11. kolovoza 1939. godine u Koljanima kod Vrlike, iz koje se kao dijete nakon Drugog svjetskog rata seli u Vojvodinu gdje se 1956. počeo baviti hrvanjem u Partizanu iz Subotice iz kojeg je prešao u Hrvački klub Spartak.

Titulu državnog prvaka osvajao je osam puta, a za reprezentaciju Jugoslavije nastupao od 1962. do 1972. godine. U više navrata je bio i kapetan Hrvačkog kluba Spartak te državne reprezentacije, a nakon završetka karijere bio je i uspješan trener koji je za svoj rad dobio brojna sportska i društvena priznanja.

Hrvačka momčad Spartaka iz Subotice i državna reprezentacija cijelo jedno desetljeće nije se mogla zamisliti bez ovog vrsnog sportaša, koji gotovo da i nije znao za poraze u kategoriji do 52 kg. Za puna dva desetljeća, koliko se bavio hrvanjem, Boško Marinko je, pored osvojenih prvih mjesta u Jugoslaviji, ostvario i zapažene rezultate na međunarodnom planu od kojih se posebno ističu drugo mjesto na Balkanskom prvenstvu 1966. u Ljubljani, zlatna medalja na Mediteranskim igrama 1971. u Izmiru, srebrna medalja na EP 1966. godine u Essenu. Godine 1969. u talijanskoj Modeni postaje prvak Europe i član ekipe koja osvaja brončanu medalju da bi 1970. u Istočnom Berlinu, također na prvenstvu Europe, osvojio srebrne medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Na svjetskom prvenstvu u Kanadi, 1970. godine, osvojio je dvije brončane medalje pojedinačno i ekipno, a nastupio je i na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu gdje je u kategoriji do 52 kilograma grčko-rimskim stilom osvojio deveto mjesto.

Boško Marinko bit će sahranjen na groblju u Subotici.

Linker
19. travanj 2024 02:11