Regija

Riječka kraljica i vitez slavonske ravni do prvih pobjeda za Hrvatsku

Borna Bilandžić
 Davorin Olivari
Završen je prvi dan Svjetskog kickboxing prvenstva koje se održava u Italiji

Davorin OLIVARI iz Italije.

Sijevali su udarci, svjedočili smo spektakularnim borbama danas, prvog dana Svjetskog kickboxing prvenstva u Jesolu. Kad je Hrvatska u pitanju, bilo je pobjeda i poraza, ali start na skupu najboljih borkinja i boraca na Globusu ukupno je bio uspješan. Sjajno je bilo gledati kako dečko iz Rovinja Marco Opšivać odmah na startu sjajnim udarcima šalje suparnika na pod i dovršava borbu, kako Petar Jaman vrhunski odrađuje borbu i na kraju kako pobjednički slavi trijumf, kako Jure Drlje na tatamiju sređuje opasnog ruskog borca...

Ili kako se iskusni majstor, ‘stari vuk’ Marko Čizmić poput mladića u najboljim godinama poigrava sa svojim suparnikom demonstrirajući svu atraktivnost i ljepotu kickboxinga. ‘Čizma’ je danas zaista bio sjajan, može li pred kraj karijere ispričati još jednu veliku priču? Šteta što je još jedan zaslužni majstor kickboxinga u Hrvata Ante Verunica izgubio nakon žestoke borbe s Ukrajincem, dao je sve od sebe, borba je bila jedna od ljepotica prvog dana prvenstva.

image
Marko Čizmić
Davorin Olivari

Da, nije bilo sve tako idealno, vidjeli smo i kako su gubili Ante Buzov, Gaj Čosić, Luka Miklečić, Snježana Prgomet, ali u ringu su dali sve od sebe, isto kao i Sara Pešut na tatamiju, koja se hrabro kao lavica borila ozlijeđena... Ozljeda je bila preteško breme, izgubila je u sve tri discipline. Na tatamiju su prošli nakon odličnih prezentacija već spomenuti Jure Drlje, mlada hrvatska nada Ela Znaor, Zvonimir Čikotić, ‘jastreb’ Lovro Žamarija, a izgubili su Marko Bahović, Una Maravić... Posebno smo danas mogli uživati u hrvatskoj kickboxing mladosti.

Prve pobjede za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu autorizirali su najmlađi, ‘vitez slavonske ravni’, Borna Bilandžić (20) u full contactu u kategoriji do 71 kilograma te ‘riječka kraljica’ Ela Znaor (19) u light contactu, u kategoriji do 65 kilograma. Ela je članica riječkog Sušaka iz poznate kickboxing obitelji. Tata Predrag joj je trener, a sestra Ana legenda kickboxinga, šest puta je bila svjetska, a pet puta europska prvakinja.

''Teško je dostići sestru, ali vidjeti ćemo, nikad se ne zna. Ovo je moj prvi nastup na seniorskom SP-u. Tako da nisam pod nikakvim imperativom. Ali pokušati ću dati sve od sebe, pa kako bude. U juniorskoj konkurenciji sam bila vice-prvak svijeta i Europe, te četiri puta osvajala Svjetski kup, a deset puta sam bila prvakinja Hrvatske.'', izjavila je Ela.

image
Ela Znaor
Davorin Olivari

Ela se osim u light contactu bori i u disciplini point fighting. Danas je za nju poseban dan. Na programu ima po jednu borbu u svakoj disciplini, a pobjede joj donose sigurne brončane medalje. Prvo seniorsko prvenstvo, pa odmah medalja? Bio bi to sjajan uspjeh za mladu djevojku uz Sušaka.

Borna Bilandžić je, pak, briljirao u svojoj uvodnoj borbi. Srčani dečko, član Svetog Duha, kluba iz Osijeka, prezentirao je borbu u kojoj se dalo uživati, svaki udarac je imao smisao, a gotovo svaki završavao je tamo kamo je odaslan.

''Osjećaj je predivan. Zaista sam ponosan što sam došao do prve pobjede za Hrvatsku na ovom Svjetskom prvenstvu. Osjećam se moćno, dobro, idem dalje po pobjede. Sa svojim trenerima sjajno sam pripremio borbu, baš sam sretan kako je sve odrađeno. Slijedeći suparnik je Turčin. Dobro ćemo ga analizirati i pokušati pripremiti najbolju taktiku za njega'', kazao nam je Borna, veliki talent hrvatskog kickboxinga, zalog za budućnost, ali i već visoko kvalitativna sadašnjost. Osječani su danas imali još jedan razlog za slavlje, još jedan član Svetog Duha, Filip Matić na prvenstvu je startao pobjedom.

Linker
16. travanj 2024 17:57