Regija

‘Rony Jason never dies!‘ Unatoč srčanoj izvedbi, Barton je na impresivan način obranio titulu u perolakoj kategoriji

Jordan Barton

 FNC
Borba između dominantnog prvaka i starog lisca završena je u korist mlađeg borca

Borba između FNC-ovog prvaka u perolakoj kategoriji Jordana "The Lorda" Bartona (9-3-1) i bivšeg UFC-ovca Ronyja Mariana Bezerre, poznatijeg kao Rony Jason (18-10), po mišljenju mnogih bila je pravi skriveni biser večeri. S jedne strane, Barton, prvak u naponu snage, na vrhuncu svoje forme i borilačkih sposobnosti, a s druge, iskusni "stari lisac" Jason, borac koji je prošao sve moguće borilačke izazove tijekom svoje bogate karijere.

Barton je svoj posljednji nastup na FNC-u 15 u Ljubljani okrunio spektakularnim nokautom, kada je pobijedio izazivača Itaya Tratnera, potvrdivši status jednog od najopasnijih boraca u perolakoj kategoriji. Nasuprot njega, Jason, veteran borilišta, zadnji je put nastupio krajem prošle godine na FNC-u 14 u Sarajevu, gdje je u trećoj rundi "submissionom" pobijedio favoriziranog Tariela Abbasova, podsjećajući sve na svoje bogato borilačko nasljeđe i neuništivu borilačku volju.

Ova borba donosi sukob generacija, dvoboj između šampionske mladosti i neukrotive mudrosti. S jedne strane, Bartonov nepokolebljivi uspon, a s druge, Jasonova mitska upornost – upravo ti elementi stvaraju jedinstvenu tenziju koja se osjećala u svakom kutku Arene Pula.

Prva runda započela je u odmjeravanju da bi potom ubrzo Jason pronašao put do partera, a Barton se tada zasigurno nije osjećao ugodno. Kontrolom na podu Brazilac je zasigurno osigurao prvu rundu. Druga runda započinje u tom tonu no Englez pronalazi put do ustajanja. Treća runda donosi Bartona koji je promijenio pristup meču te je sustavno gađao Jasona kojem je polako nanosio ozbiljnu štetu leg kickovima.

Sredinom četvrte runde Jason je napravio grešku te se našao pod kanonadom "ground and pound" udaraca koji su mu nanijeli velike posjekotine na čelu pri čemu mu je krv zasmetala vidnom polju.

Na iznenađenje svih, Jason je uspio nastaviti borbu te je ušao u petu rundu. Barton je lukavo ciljao Jasonovu lijevu nogu koja je zaista primila veliku štetu, te je pravo malo čudo što je uopće mogao stajati na njoj u posljednjoj rundi.

Minutu i pol prije kraja Jason je ušao u otvorenu razmjenu u kojoj je prvotno bio uspješan da bi ga zatim "sačekala" Bartonova kontra u vidu zadnjeg direkta koji ga je poslao na pod. Gledali smo krvave prizore, a Barton na samom kraju nije prestao kažnjavati srčanog Brazilca iz Quixade.

Sudci su na kraju jednoglasnom odlukom (49-45, 49-45, 50-45) proglasili Jordana Bartona koji je i ovoga puta uspješno obranio FNC-ovu titulu.

Ivan "Tirke" Sičaja, večerašnji stručni sukomentator i jedan od perspektivnijih boraca unutar FNC-a, našalio se tako što je poželio da Barton što prije ode u UFC.

Linker
07. rujan 2024 23:27