Regija

Ruska trenerska zvijezda nakon kampa u ATT-u Zagreb: 'Primijetio sam nekoliko sjajnih boraca!'

Islam Karimov
 ATT Zagreb
Poznati ruski MMA trener, Islam Karimov, proteklih je deset dana proveo u Zagrebu, gdje je organizirao trening kamp u dvorani American Top Teama. Ovaj trenerski 'superstar' iznio nam je svoje dojmove cijelog zagrebačkog iskustva, kao i to što je primijetio kod boraca iz ove regije, a otkrio nam je smatra li da će ruski borci uskoro držati veći broj elitnih svjetskih titula.

Islam Karimov glavni je trener Eagles MMA Moskva kluba. Neki od boraca koje trenira su Sergey Pavlovich, Aliaskhab Khizriev, bivši Bellatorov prvak Vitaly Minakov, Ahmed Aliev, Omari Akhmedov te bivši UFC izazivač Ali Bagautinov, što bi značilo kako radi sa samom ruskom MMA kremom. U Zagrebu je vodio desetodnevni kamp na kojem se radilo dva puta dnevno, a pokazivao je tehnike MMA borbe na najvišem nivou. Dakle, kamp je bio savršen za profesionalne borce, no i rekreativci su imali puno toga za vidjeti i naučiti. Pred kraj kampa Karimov je iskazao zadovoljstvo odrađenim, a i otkrio je kako je sve zajedno bilo jedno krasno iskustvo. Mi smo iskoristili priliku da to iz prve ruke saznamo.

Kako ste primljeni u Zagrebu i kakvo je ukupno iskustvo ovog cijelog trening kampa?

"Vrlo sam srdačno primljen u Zagrebu i izuzetno mi je drago što sam ovdje te što dijelim svoje iskustvo ne samo s početnicima, već i iskusnim profesionalcima. Očekujem da će moji treninzi koristiti polaznicima te da su isti naučili nove stvari i učvrstili ono što znaju od prije."

Postoji li nešto što biste naveli kao karakteristike boraca s kojima ste u Zagrebu radili? Koje su im najjače karakteristike te na čemu bi najviše trebali poraditi?

"Svaki borac može postići dobru razinu u MMA, glavna stvar je raditi na sebi. Naravno, trenerski pristup je vrlo važan, ne možete bez njega. Svi su dečki vrlo sposobni i brzo svladavaju tehničke detalje. Mislim da će svi prilično napredovati nakon ovog trening kampa. Svaki borac ima jače i slabije strane, a naša zadaća je popraviti nedostatke i podići borca na jedan viši nivo."

Trenirali ste puno velikih boraca. Biste li ipak izdvojili jednog kao najvećeg talenta i što smatrate svojim najvećim trenerskim uspjehom?

"Radio sam s mnogim vrhunskim borcima iz Rusije i još uvijek radim s mnogima u Rusiji i inozemstvu. Neću izdvojiti nikoga, svaki predan i marljiv borac zaslužuje poštovanje i lijepe riječi, a moj najveći uspjeh je mogućnost da prepoznam i pružim svakom borcu individualno ono što mu treba za brži rast i bolje rezultate.

Moze li Rusija u skorije vrijeme doći do nekoliko UFC prvaka istovremeno?

"U Rusiji ima puno talentiranih boraca, a mislim da ćemo za dvije ili tri godine vidjeti nekoliko prvaka u UFC-u. Khabib Nurmagomedov odavno je upisao svoje ime u povijest MMA-a, za mnoge je on pravi primjer, kako u sportu, tako i u životu.

Jeste li u Zagrebu pronasli nekoga od boraca s kim biste voljeli nastaviti raditi?

"Treniranje je moj život, spreman sam raditi sa svima koji su voljni raditi sa mnom. Stvarno volim grad Zagreb i klub ATT Zagreb. Doći ću ovdje svaki put s velikim zadovoljstvom.

U American Top Teamu Zagreb ima nekoliko vrlo dobrih boraca, ali postoje i mladi perspektivni sportaši. Želio bih reći veliko hvala Draženu Forgaču, koji mi je pružio priliku doći u Zagreb i provesti ovaj trening kamp. Hvala Saši Drobcu na podršci i pomoći u trenažnom procesu. Ako me ponovno pozovu, doći ću s velikim zadovoljstvom. Nadam se da moje lekcije neće biti uzaludne za sportaše iz ATT-a Zagreb. Planiram nastaviti provoditi trening kampove. Sljedeći kamp ću održati na Tajlandu, na otoku Phuketu od 10. do 21. veljače."

Linker
15. svibanj 2024 09:18