Regija

Sara Kos brončana na Europskom prvenstvu u shadowboxingu!

Sara Kos
 Neja Markicevic / CROPIX
Shadowboxing je sport u kojem se natjecanja već održavaju, i to uspješno za hrvatske predstavnike

Hrvati znaju osvajati medalje i u nemogućim, teškim ili pak raritetnim situacijama, te nas ni pandemija ne može zaustaviti, i to je činjenica. Sredinom svibnja je Ivan Kaić osvojio tako prvu medalju za Hrvatsku u korona-doba. Bronca na međunarodnom Europskom prvenstvu u taekwondou, u formama ili pomsae, u konkurenciji 1.700 sportaša iz 75 država svijeta. Sad smo dobili i novu "korona-medalju". U boksu!

Sara Kos, rođena Beram, osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu u "boksu sjenki" ili na engleskom shadowboxingu! Boks sjenki ili sa sjenom, ako ćemo ga tako prevesti je načelno jedan od oblika klasičnih treninga boksača, u normalnim uvjetima. Fingiranje da je suparnik pred vama, pa izbjegavate udarce, upućujete vlastitu seriju itd. Kao stvoreno za održavanje forme u nenormalnim uvjetima kakvi su vladali za doba pandemije koronavirusa.

Ono što je svaki prijavljeni boksač ili boksačica trebao/la napraviti jest poslati putem facebooka ili Instagrama snimku EUBC-u, a onda je daljnji posao na ocjenjivanju bio na sucima. Natjecanje je podijeljeno u nekoliko dobnih kategorija - djeca do 15 godina, juniori i juniorke do 18, te seniorska ženska odnosno muška kategorija (od 18 do 40 godina) i zaključno veterani (iznad 40 godina).

Suci su ocjenjivali napadačku i obrambenu tehniku, brzinu, broj udaraca, intenzitet, broj različitih kombinacija...

U seniorskoj ženskoj kategoriji, tzv. elitnoj, naša Sara Kos Beram je na koncu osvojila brončano odličje, iza zlatne Kellie Harrington iz Irske, te srebrne Agnes Alexiusson iz Švedske.

Dakako, budući da se sve odvijalo "online", klasičnog oblika promocije medaljaša nije bilo, već će kolajne stići poštom svakom od nacionalnih saveza, odnosno Sarina bronca stiže uskoro u Zagreb, na adresu HBS-a.

Linker
19. travanj 2024 12:44