Regija

Šok za Ivana Kvesića: 'Ovo mi je teško palo, svi će dignuti glas protiv takve odluke'

 Ronald Gorsic / CROPIX
Iako je hrvatski karatist Ivan Kvesić u drugoj polovici ožujka postao prvi karatist iz Hrvatske koji je osigurao olimpijsku normu, u srijedu je od Svjetske karate federacije (WKF) dobio obavijest da sljedeće godine mora ponovno proći kvalifikacije za OI.

Kvesić je u ožujku dobio potvrdu izravnog plasmana od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) te čestitku Svjetske karate federacije (WKF) čime mu je priznat status evidentnog olimpijca, no u srijedu je primio obavijest da su ukinute olimpijske licencije i sljedeće se godine nastavljaju olimpijske kvalifikacije, što znači da se ponovno mora kvalificirati za OI.

S odgodom Olimpijskih igara u Tokiju za sljedeće ljeto došlo je do promjena u kalendaru olimpijskih kvalifikacija brojnih sportova, ali je prevladavalo načelo MOO-a da se izborene olimpijske norme neće dovoditi u pitanje. Ipak, Svjetska karate federacija to je učinila.

"U srijedu smo dobili službenu potvrdu da su nam ukinuli olimpijske licencije i da se dogodine nastavljaju kvalifikacije za Tokio, što potencijalno znači da - u najgorem slučaju - mogu ostati bez direktnog plasmana na OI. Naravno da mi je jako teško palo, jer su Međunarodni olimpijski odbor i Svjetska karate federacija prije dva mjeseca objavili službenu potvrdu da sam izborio OI te da, bez obzira na koronavirus, naše licencije ostaju kod nas. Jučer su nam samo poslali mail s porukom da se kvalifikacije nastavljaju. Nitko nas prethodno nije kontaktirao, niti pitao što mi mislimo o tome. Komunicirao sam s ostalim sportašima, koji su u istoj poziciji, i svi će dignuti glas protiv takve odluke. Neki su spremni pisati i arbitraže i angažirati odvjetnike, jer smatraju da ovo nije u duhu olimpizma i fair playa", kazao je Kvesić..

I Hrvatski olimpijski odbor (HOO) iznenađen je tom odlukom. Upravo je Ivan Kvesić trebao biti i službeno potvrđen za evidentnog olimpijca na sjednici Vijeća HOO-a u utorak 26. svibnja.

5932552 29.06.2019 Croatia's Ivan Kvesic and and Ukraine's Vlerii Chobotar compete during the men's Kumite (-84kg) Karate match at the 2nd European G compete during the men's Kumite (-84kg) Karate match at the 2nd European Games, in Minsk, Belarus. Vladimir Astapkovich / Sputnik
ladimir Astapkovich / Sputnik / AFP

Linker
14. travanj 2024 22:00