Regija

Stipe Miočić ekskluzivno za Fight Site: 'Poraz nije opcija, želim kći učiniti ponosnom na svog oca'

Stipe Miočić
 Instagram
Dugom čekanju napokon je došao kraj. U noći sa subote na nedjelju 18. kolovoza, Stipe Miočić će nastupiti u najbitnijem meču svoje borilačke karijere. Bivši UFC prvak će se u glavnoj borbi UFC-a 241, koji se održava u kalifornijskom Anaheimu, pokušati ponovno popeti na tron kraljevske divizije i srušiti čovjeka koji je prije godinu dana srušio njega - Daniela Cormiera.

To neće biti nimalo lako jer će aktualni prvak učiniti sve da se to ne dogodi. I njemu, naime, čitava borilačka ostavština ovisi upravo o ishodu ovog dvoboja. Cormier je i dalje neporažen kao teškaš, a nova pobjeda protiv Miočića bi mu otvorila vrata točno onakvoj mirovini kakvu već neko vrijeme priželjkuje. U koju bi se otisnuo kao jedan od najvećih ili možda čak i najveći borac u povijesti UFC-a. Poraz bi, s druge strane, zasigurno prolongirao njegove planove o skorašnjem odlasku u mirovinu, a nakon što mu je karijeru obilježilo rivalstvo s Jonom Jonesom, sada bi u imao još jednog velikog neprijatelja koji ga je uspio poraziti u vidu našeg Stipe.

U ekskluzivnom razgovoru, nastalom samo dva dana prije ulaska u UFC-ov Octagon, Stipe Miočić je za Fight Site najavio pobjedu protiv Cormiera i povratak na tron. Kaže kako nikada nije bio spremniji, fokusiraniji i motiviraniji nego što je uoči "povijesnog revanša", kako je i sam UFC nazvao ovaj obračun.

Stipe je u međuvremenu postao otac. Njegova kćerkica Meelah Grace mu je najveća motivacija da se vrati na tron i da ga ponovno u njegovom Clevelandu na ulici nazivaju "champ". Odmah na početku razgovora je naglasio i koliko cijeni potporu svojih Hrvata.

"Hvala svima u Hrvatskoj na podršci, to zaista cijenim. Da, postao sam otac, to je najljepša stvar na svijetu i proteklih godinu dana sam uživao u tom procesu. Najbitnije mi je da odgojim kćer kao dobru i poštenu osobu. To nam je prioritet u životu. A ovih proteklih godinu dana je bilo nevjerojatno iz perspektive očinstva. Kći je prekrasna."

Kažu da očinstvo promijeni pogled na svijet, da vam udahne novu, dublju perspektivu i da više razmišljate o nekim stvarima kao što je recimo trag koji ostavljate iza sebe. Razmišlja li Stipe sada više o borilačkoj ostavštini (legacy) za koju je još prije nekoliko godina tvrdio da mu je nebitna?

"Vjerojatno da, neke stvari vam se stvarno promijene. Najbitnije mi je da mi je kćer sretna, ali da, uvijek želite da su djeca ponosna na vas, na svog oca i da vas vole. Kada postanete otac onda počnete razmišljati i o ovakvim stvarima. Biti otac je zaista vrlo 'cool' stvar", odgovara američko-hrvatski nokauter.

Nikada prije Miočić iza sebe nije imao ovako dugu pauzu. Od UFC-a 226, kada je poražen od Daniela Cormiera, prošlo je više od godine dana. Bio je to isključivo njegov izbor, ali i veliki rizik koji se u konačnici isplatio. Ili je bolje reći, mogao bi se isplatiti ukoliko pobijedi Cormiera u subotu.

"Sigurno bi bilo bolje da sam se u međuvremenu borio, ali ovako sam imao priliku posvetiti se nekim drugim stvarima. Čitavo vrijeme sam trenirao, no provodio sam više vremena u vatrogasnoj postaji što također jako volim, posvetio sam se obitelji i novopridošloj kćeri... Bilo je tu mnogo stvari za raditi, no u nekim momentima mi je bilo dosadno bez Octagona", priznaje "Vatrogasac" i dodaje:

"Ova malo duža pauza mi je trebala i radi odmora i oporavka. Iskoristio sam ovo vrijeme da bih zaliječio neke sitne ozljede, da bi se dobro rekuperirao. Provodio sam dosta vremena odmarajući se i opuštajući. Nakon meča protiv Cormiera nisam imao nikakve ozbiljne ozljede, ali sam bio natučen nakon dva vrlo iscrpljujuća trening kampa i dva teška meča. Tako da sam definitivno vrlo dobro iskoristio ovu pauzu kako bih zacijelio tijelo. Sada sam potpuno spreman."

Čekati isključivo meč protiv Cormiera i odbijati sve druge UFC-ove ponude nije bilo nimalo lako, a donijelo je pritom i veliki rizik. Stipe je tom odlukom odigrao na sve ili ništa, ili kako u pokeraškom slengu kažu - "otišao je all in". U slučaju pobjede protiv Cormiera taj bi rizik naplatio povratkom na tron teške kategorije, poraz ne bi bio nimalo ugodan...

"Moja odluka je bila čekati, što u nekim trenucima nije bilo lako. Poželite se ponovno boriti, a čini vam se kako nećete dobiti meč koji želite i koji zaslužujete. Ali na koncu se čekanje isplatilo, uspio sam dobiti revanš. Na kraju se sve posložilo kako sam i planirao."

Od prvog poraza klasičnim nokautom u čitavoj karijeri je sada prošlo više od godine dana. Dovoljno za detaljnu analizu i konačne zaključke. Je li zajedno sa svojim timom uspio dokučiti što je pošlo krivo te večeri u Las Vegasu kada je izgubio titulu koju je toliko dugo držao u svom vlasništvu?

"Nema tu nekakve posebne tajne, Daniel me uhvatio dobrim udarcem. Pogodio me čisto u bradu i takve stvari se događaju u ovom sportu. Dopustio sam da me u jednom trenutku uhvati nespremnog i platio sam cijenu. No, to se neće ponovno dogoditi. Znam što trebam učiniti, ne smijem dopustiti istu grešku i neću. U subotu ću pobijediti, dignut će moju ruku i ja ću ponovno postati UFC prvak."

Je li podcijenio Cormiera te večeri?

"Nisam podcijenio Daniela, to nije tako. Jednostavno me uhvatio dobrim udarcem. Takve stvari se događaju u ovom sportu."

Pitali smo ga i za četvrtfinalnu utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji koju smo upravo na dan borbe odigrali protiv domaćina. Stipe je taj triler pratio iz svoje hotelske sobe samo nekoliko sati prije obračuna s Cormierom. Je li tako veliko emotivno pražnjenje moglo utjecati na nedostatak koncentracije u Octagonu?

"Ne znam je li to utjecalo na moj nastup u kavezu, ne vjerujem. U ovom trenutku to više nije niti bitno. Navijao sam za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu i ponosan sam na ono što su dečki napravili. Drago mi je i da oni podupiru mene te da hrvatski narod stoji iza mene", jasan je Stipe koji ne traži nikakve isprike za poraz na UFC-u 226.

Za razliku od prvog meča, kad je s Cormierom bio u vrlo korektnim, gotovo prijateljskim odnosima, sad se energija između dva šampiona promijenila. Javno prozivanje i konstantno podbadanje DC-a detektira kao pokušaj da prvak dodatno skrene pažnju na sebe i na ovaj veliki meč. Poštuje li i dalje Cormiera nakon svega?

"Poštujem i dalje Daniela Cormiera, on je odličan borac, aktualni je prvak. Ne znam zašto je promijenio retoriku i zašto govori javno neke stvari koje govori. Vjerojatno želi dodatno nabrijati atmosferu prije meča, stvoriti 'hype'. Ja sam koncentriran na svoj dio posla, a to je pobjeda i vraćanje svog pojasa."

Što možemo očekivati od Stipe Miočića ovog vikenda u glavnoj borbi UFC-a 241 - brz završetak ili iscrpljujući rat na pet rundi?

"Osjećam se odlično. Iza mene je sjajan kamp, pripreme su prošle jako dobro i potpuno sam spreman. Jedva čekam da čitava ova uvertira prođe i da uđem u Octagon. Naravno da idem na brz završetak i prekid, kao i svaki put. Ali pobjeda je pobjeda. Cilj mi je prije svega slaviti u tom meču i vratiti titulu u svoje ruke", odgovara Stipe i dodaje:

"Uopće ne razmišljam o porazu, to za mene nije opcija. Nikad, a posebno ne ovaj put."

Za kraj smo Miočića morali pitati kad ćemo ga ponovno vidjeti u domovini njegovih roditelja i zemlji na koju je toliko ponosan? Prošlo je već puno vremena od kad je posljednji put bio u Lijepoj našoj...

"Nedostaju mi Hrvatska i Hrvati, žao mi je što u proteklom periodu nije bilo vremena da je ponovno posjetim. No, to ću zasigurno učiniti vrlo brzo. Moram vidjeti i svog oca, tako da se nadam da bi se to trebalo dogoditi što prije. Naravno, bilo kakve planove mogu raditi tek nakon subote i meča protiv Cormiera. Htio bih se zahvaliti ovim putem mojim Hrvatima koji me podržavaju. Zaista osjećam njihovu ljubav i ona mi puno znači."

Razgovarao: Marko Petrak

Linker
26. travanj 2024 14:37