Regija

Sve je spremno za spektakl u Draženovom domu: Ivana Habazin sutra napada treću svjetsku titulu, kraj karijere u slučaju poraza?!

Kinga Magyar (lijevo) i Ivana Habazin (desno)

 Goran Mehkek/CROPIX
Najbolja hrvatska profesionalna boksačica sutra će predvoditi boksački spektakl u Zagrebu

Zlatna dama iz Zlatara, Ivana Habazin (34) u subotnju će kasnu večer u Zagrebu, u Draženovom domu po treću svjetsku krunu. Ivana je bila dosad svjetskom prvakinjom u dva navrata - godine 2014. po IBF-u, te četiri godine kasnije pod "kapom" IBO-a. Sada ide ne samo na najvišu planetarnu stepenicu po treći put, nego i u najprestižnijim boksačkim federacijama.

U subotu, s predviđenim početkom oko 22:30h u Ciboninoj dvorani Ivani će se sučeliti 7 godina mlađa Mađarica, Kinga Magyar, a ulog su dva svjetska pojasa - WBC i WBA. Prvotno je Habazin trebala ući u ring s Amerikankom Jessicom McCaskill i boriti se za naslove svjetske prvakinje u velteru prema WBC, WBA, IBO i The Ring inačicama, ali McCaskill je otkazala. Zbog novca. Naime, McCaskill je radije prihvatila borbu s Lauren Price protiv koje će braniti WBA, IBO i The Ring pojaseve, ali morala se odreći pojasa WBC-a, za koji je Habazin već godinu i pol obvezna izazivačica.

‘‘Budući da sam bila obvezna izazivačica i za WBA već dvije godine, te da je Amerikanka ta koja nije htjela borbu sa mnom, moj menadžer tražio je da boksam i za privremeni WBA naslov, a WBA je to odobrio.‘‘, pojašnjava Ivana Habazin (22-5). Tako se onda došlo do Mađarice Magyar (14-4) kao suparnice.

‘‘Bila sam vrlo mirna sve prijašnje vrijeme, tako sam i sada. Kad sam čula Magyar kako je rekla da je došla ovdje po pojaseve, onda sam samo pomislila "OK, ali nitko ti ih neće darovati". Znam joj trenera i to neće biti jednostavna borba, ali ja sam žrtvovala zadnje tri godine za ovu borbu. Ako želiš ove pojaseve, morat ćeš me nokautirati.‘‘, poprilično je jasna bila Ivana dan uoči borbe, na predstavljanju u hotelu Westin.

image

Ivana Habazin

Goran Mehkek/CROPIX

‘‘Imam veliko poštovanje prema njoj, ali ovo je moj dom, tu smo u Hrvatskoj, a ja sam se silno pripremala za ovo. Nisam dala 100, već 300% sebe u pripreme i zato će ovo biti moja pobjeda.‘‘

Ivana je ujedno spomenula i kako je to "taj presudan trenutak" odnosno ako bi izgubila, da bi to onda bio i kraj njezine karijere. Možda si je ovime natovarila i malo dodatnog pritiska na ramena...

‘‘U 14 godina profi karijere, nikada nije bilo lagano i na pritisak sam naviknula. Ovo je stepenica koju trebam prijeći. Bila sam rekla da je svake godine sve teže i teže i ne možeš jednako lako prolaziti kroz istu priču iz godine u godinu, ali želja mi je bila imati WBC i WBA naslov. Pojas znači sve, pojasevima bi mislim riješila i pitanje egzistencije, a ako izgubim... onda je to to. Vjerujem da ipak neću izgubiti, vjerujem u pobjedu.‘‘, veli dama iz Zlatara, nekoć ju zvasmo i "djevojka od milijun dolara". Milijun je možda ipak malo podalje, barem zasad, ali s pobjedama u Tornju, s dva svjetska pojasa štošta bi se promijenilo.

Ivana Habazin se inače pripremala intenzivno od studenog prošle godine. Bila je u prvo u hrvatskom kampu mjesec dana, pa u SAD-u, zatim 6 tjedana u Kolumbiji, pa zadnjih 5 tjedana u Hrvatskoj.

‘‘Nemam neke video-zapise borbi od Magyar, ne znam o njoj puno, ali znam njezinog trenera. Oni ne dolaze izgubiti, ali ja opet imam više iskustva. Znam da je ovo šansa koja može promijeniti njezin život, ali i zadnja šansa za promjenu mojeg života. Ona pobjedu neće moći dobiti, morat će ju uzeti, ali ja joj to neću dati.‘‘, odlučno će na kraju Ivana Habazin.

Po okončanju zajedničke press konferencije upriličeno je i službeno vaganje na kojem je ispalo da suparnice dijeli tek 100 grama. Magyar je teška 66.1 kg, a Habazin 66.2. Boksačka večer u Ciboni počinje u subotu od 18:30 sati s 11 borbi, s tim da je posljednja, 12-ta borba upravo Habazin protiv Magyar za naslov svjetske prvakinje. Vjerojatno ne prije 22:30 sati.

image

Ivana Habazin

Goran Mehkek/CROPIX

Linker
21. travanj 2024 21:48