Regija

Težak posao večeras čeka Daniela Bažanta: Saznajte sve o njegovom protivniku Morganu Charriereu

Morgan Charriere

 SOPA Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia
Talentirani borac iz Pule večeras će nastupiti u sunaslovnoj borbi večeri na CW 147 eventu

Velika prilika ukazala se jednom od najperspektivnijih hrvatskih MMA boraca. Daniel Bažant (7-3-0) večeras će debitirati pod okriljem Cage Warriors organizacije, a radi se o jednoj od najvećih i najjačih europskih MMA organizacija.

Kroz Cage Warriors prošli su borci poput Michaela Bispinga, Conora McGregora, Paddyja Pimbletta, Dana Hardyja i brojni drugi velikani europskog MMA-a. Radi se o o promociji čiji se eventi prenose putem UFC-ovog Fight Pass i nerijetko su dobri nastupi pod okriljem CW-a zapravo sjajna odskočna daska za ulazak u UFC.

Bažant i njegov tim itekako su toga svjesni i zasigurno će večerašnjem meču pristupiti kao da je posljednji. Upravo takav pristup i trebat će FNC-ovom prvaku perolake kategorije, jer čeka ga izrazito neugodan protivnik.

Morgan Charriere (15-9-0), 27-godišnji je francuski borac nadimka ‘‘The Last Pirate‘‘ (‘Posljednji pirat‘). Charriere pod okriljem Cage Warriors ima omjer pobjeda i poraza 3-3, ali od samog dolaska u promociju, bori se s ponajboljima u svojoj kategoriji.

Za CW je debitirao u trećem mjesecu 2019. godine, a dočekao ga je Soren Bak, Danac koji je u taj meč ušao s omjerom 12-1-0 (sada je na 16-1-0). Odmah je Charriere dobio priliku boriti se za pojas, ali Soren Bak slavio je većinskom odlukom sudaca. Pola godine ranije, Bak je jednoglasnom odlukom porazio Paddyja Pimbletta i radi se o zbilja sjajnom borcu koji sada nastupa u Bellatoru.

Vratimo se na Charrierea. Nakon nezahvalnog protivnika u debiju, Charriere je porazio Lewisa Monarcha (10-4-0 uoči borbe) i Deana Truemana (10-5-0). Dvama pobjedama izborio je novi napad na titulu, a ‘‘title shot‘‘ odradio je krajem 2020. godine. Perry Andre Goodwin (10-7-0) bio je Charriereov protivnik, a ‘‘Last Pirate‘‘ slavio je nokautom u trećoj rundi.

Pojas ipak nije uspio niti jednom uspješno obraniti. Jordan Vucenic (7-1-0 uoči borbe protiv Charrierea) porazio ga je podijeljenom odlukom sudaca, a Charriere je posljednji nastup upisao u desetom mjesecu 2021. godine. Većinskom odlukom sudaca porazio ga je Paul Hughes, aktualni prvak Cage Warriorsove perolake kategorije.

Istina da je Charriere na polovičnom uspjehu pod okriljem CW-a, ali sva tri poraza došla su kroz izrazito tijesne sudačke odluke. Dvaput je gubio većinskom odlukom, a jednom podijeljenom sudačkom odlukom.

Charriere nije samo kvalitetan, nego i uzbudljiv borac. UFC je krajem prošle godine podijelio njegov meč na svom YouTube kanalu, a u naslovu videa naveli su kako se radi o ‘‘Fight Pass borbi godine‘‘. Dakle, UFC je taj meč vidio kao najboljim u 2021. godini kad su u pitanju eventi i mečevi koje prenose putem svog Fight Passa. Taj meč možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Charriere je osam pobjeda u karijeri upisao nokautom, a četiri puta slavio je ‘‘submissionom‘‘. Četiri pobjede došle su na bodove. Nikad u dosadašnjoj karijeri nije nokautiran, jednom je poražen ‘‘submissionom‘‘ (2015. godine), a sve ostale poraze upisao je na bodove. U svom rezimeu ima pobjedu protiv Alexeyja Oleinika, ali da ne bude zabune, ne radi se o teškašu koji je donedavno nastupao u UFC-u, nego o 40-godišnjem Ukrajincu koji nosi isto ime kao njegov poznatiji kolega iz teške kategorije.

‘‘Last Pirate‘‘ borac je jako dobrih fizičkih predispozicija i tehnički je vrlo potkovan u stojci. Radi se o borcu koji zapravo preferira boriti se u stojci i prezentirati svoju jako lijepu tehniku, ali ne bježi niti od borbe u parteru. Više puta prezentirao je brze ulaske u rušenja i respektabilne BJJ vještine.

Daniel Bažant rado bi zadržao borbu na nogama i to nije nikakva tajna. Borac iz pulskog Trojan Gyma najugodnije se osjeća u stojci i u tom segmentu uistinu je odličan borac. Ipak, ugrozi li Charrierea u stojci, treba biti spreman na brze ulaze Francuza, jer Morgan Charriere poprilično je kompletan borac.

Dodatan motiv Francuzu jest gore spomenuta činjenica da je u nizu od dva uzastopna poraza i pobjeda mu je imperativ. Početkom karijere imao je seriju od tri poraza zaredom, a iako nemamo ništa osobno protiv ‘‘Posljednjeg pirata‘‘, nadamo se kako će ga Bažant podsjetiti kako je izgubiti triput zaredom.

Meč hrvatskog i francuskog borca zapravo je sunaslovna borba večeri na Cage Warriors 147 eventu koji je započeo od 19:45h. ‘‘Main card‘‘ starta u 22:00h, a Bažant i Charriere četvrta su borba ‘‘main carda‘‘. Dakle, borbu možete očekivati oko 23:30h, a prijenos je dostupan putem UFC Fight Passa (potrebno se registrirati i platiti pretplatu).

Linker
19. travanj 2024 23:32