Regija

Toni Filipi eliminiran s olimpijskih kvalifikacija nakon poraza od ukrajinskog boksača

Filipi vs. Horskov
 screenshot/Olympic
Toni Filipi nije uspio proći prvu prepreku na putu do plasmana na Olimpijske igre u Tokiju. U jednom teško gledljivom meča, bez previše akcije u prve dvije runde, bolji od njega podijeljenom odlukom sudaca bio je Serhii Horskov iz Ukrajine.

Budući da su ova dva boksača stari znanci, očekivao se težak i neizvjestan meč, a upravo se to dogodilo. I to ponajviše u prvoj rundi koja će se na kraju pokazati kao odlučujuća. Niti jedan od ova dva boksača nije odlučio krenuti agresivnije i napasti pa je prva polovica uvodne dionica odrađena na distanci, gdje je teško moglo doći do čistih pogodaka. Kad bi se distanca skratila, to je najčešće rezultiralo klinčem i razdvajanjem još jednom na sigurnu udaljenost. Posljednja minuta runde napokon donosi distancu s koje se može ozbiljnije pogađati, a dojam je da je to u početku bolje išlo Ukrajincu, da bi onda ipak Filipi preuzeo kontrolu. Pogodili su obojica određeni broj udaraca u rundi jako teškoj za bodovanje. Bila je to u svakom slučaju runda koja je mogla na obje strane, što se i potvrdilo rezultatom 3:2 za Horskova.

Dobra završnica prve runde nije nešto na što se Toni uspio nadovezati u drugoj. Korskov odjednom postavlja ritam i pogađa jako dobre te precizne pojedinačne udarce kojima marljivo skuplja bodova. Teška je ovo runda bila za Filipija, koji je tražio priliku da preuzme inicijativu, ali to mu nikako nije polazilo za rukom. U ove tri minute malo je toga viđeno, no realna je situacija bila ta da je Horskov napravio više. To su smatrali i suci, budući da su sva petorica bodovali u njegovu korist.

Treću rundu Toni je znao da mora pokazati što može i to se dogodilo. Krenuo je ofenzivno, agresivno i prije svega vrlo konkretno te se ne možemo ne upitati gdje je takav Tonijev boks bio do tada, posebno u drugoj rundi. Vidjelo je da Horskovu ovakav visok tempo i agresivan stil boksa ne odgovara i pokušavao je smiriti tempo, no nije uspijevao. Ipak, Toniju je bilo potrebno brojanje, da bi došao do 10:8 runde ili prekid, do čega unatoč maksimalnom trudu nije došao. Četiri suca dodijelila su mu posljednju rundu, no samo kod dvojice je tako imao ukupnu pobjedu. Korskov na kraju prolazi u drugi krug pobjedom 3:2, odnosno 30:27, dva puta 29:28 te 28:29.

Toniju Filipiju preostaju svibanjske kvalifikacije u Parizu, za koji će reprezentativni putnici biti tek određeni. Tako naša po mnogima najveća uzdanica nije uspjela nadovezati se na rezultat Luke Plantića, koji je samo nekoliko mečeva ranije došao do velikog trijumfa.

Linker
20. travanj 2024 05:46