Regija

Toni Filipi javio se s oporavka: 'Osjećam se sve bolje, kroz koji dan ću krenuti s kućnim treninzima'

Toni Filipi
 Damir Krajac / CROPIX
Toni Filipi prvi je hrvatski sportaš za kojeg se javno otkrilo kako je obolio od Covid-19 bolesti, odnosno da je zaražen koronavirusom. Od toga je prošlo par dana, a mi smo provjerili kako se naš ponajbolji amaterski boksač trenutno osjeća.

Uz izbornika ženske selekcije, Antu Matasa te svog trenera Tomu Kadića, Toni Filip jedan je od tri člana hrvatske boksačke reprezentacije koji su se s kvalifikacijskog turnira iz Londona vratili zaraženi koronavirusom. Da bismo provjerili kako se danas, tri dana nakon što je dobio nalaz, osjeća, Filipija smo odlučili kontaktirati. Tim putem smo naravno za početak pitali ono najvažnije, tj. kako se osjeća. Odgovor nas je razveselio.

"Već četiri do pet dana se osjećam jako dobro. Nemam nekih simptoma osim tu i tamo temperature, ali i to bude 37.1 ili 37.2", rekao nam je Toni, da bismo ga nakon toga upitali ima li neku pretpostavku gdje je do infekcije moglo doći:

"Do infekcije je moglo doći u hotelu ili na putu. Ne mogu procijeniti jer nas je tamo bilo puno sportaša i trenera. Bilo smo zajedno na doručku i zajedno u dvorani, tako da ne znam gdje je moglo doći do toga."

Reprezentacija je nakon povratka stavljena u samoizolaciju, a prvih dana kod Tonija nije bilo nikakvih simptoma. Ipak, onda su se pojavili, a nakon pozitivnog testa Ante Matasa, istom su pristupili Filipi i Kadić. Pitali smo ga kako je izgledao dan kad su došli rezultati testa i kakvi su bili savjeti liječnika?

"Nazvali su nas da nam kažu da smo pozitivni. Pitali su nas samo s kim smo sve bili u kontaktu onaj posljednji dan. Savjet je bio da ostanemo kod kuće, pijemo čaj, čuvamo se i savjetujemo sa svojim liječnikom", rekao je Toni, koji je te savjete poslušao.

Danas nam je svima jasno kako je odlazak u London bio pogreška, no nije bilo izbora. Da se turnir slučajno održao do kraja, cijela bi reprezentacija ostala bez jedne od samo dvije prilike za odlazak na Igre, koje su kasnije u potpunosti odgođene za iduću godinu.

"Putovanje u London bila je pogreška, no to se trebalo procijeniti prije i nije se trebalo niti održati. Nama je to bila jedna od dvije prilike za kvalificirati se i ne bismo to nizašto propustili. Organizator je trebao otkazati turnir", stav je boksača koji je tamo eliminiran u prvom kolu. No, kako su Igre odgođene, pitanje je ima li smisla računati ovaj turnir. Naravno, bilo bi to pošteno prema onima koji su prošli prvo kolo, no isto tako se mijenja cijeli kalendar, a i za godinu dana će mnogi biti u drugačijoj formi. Toni to ipak nije htio komentirati nego je prepustio onima koji su zaduženi pronaći najbolje rješenje. No, otkrio nam je kad misli da će biti spreman vratiti se u pogon. Barem onaj "kućni".

"Nadam se da ću već kroz par dana biti u potpunosti zdrav i bez ikakvih simptoma, a onda bih odmah krenuo i s laganim kućnim treningom", još nam je rekao Filipi, čiji je plan bio što se bolje pripremiti za Pevex ligu, gdje bi se borio da zadrži mjesto u reprezentaciji. No, sve se to sada promijenilo i novi boksački raspored saznat ćemo tek nakon normalizacije situacije u svijetu. Do tada, u prvom je planu zdravlje svih naših sportaša.

Linker
05. svibanj 2022 18:56