Regija

Upoznajte Ivanu Širić Petrović: Neporažena Hrvatica u petak se bori za titulu u velikoj europskoj promociji

Ivana Širić Petrović

 Screenshot (youtube, Ares Fc)
Borkinja muha kategorije nastupat će i pod budnim okom UFC-ovih predstavnika

Iako su misli većine regionalnih MMA fanova vjerojatno usmjerene ka FNC 7 eventu i UFC-ovom eventu koji će se sljedećeg vikenda održati u Parizu, preporučamo vam da svakako popratite i Ares FC 8 event.

Za one koji možda nisu upućeni, Ares je francuska MMA organizacija pod vodstvom Fernanda Lopeza, čelnog čovjeka MMA Factory Gyma. Lopez je poznat kao nekadašnji trener Francisa Ngannoua, a trenutno je glavni trener Ciryla Ganea i Nassourdinea Imamova. Ali zašto bi regionalni MMA fanovi trebali popratiti i ovaj event?

Zato što u glavnoj borbi večeri nastupa Ivana Širić Petrović (4-0-0), hrvatsko-norveška borkinja. Ova 28-godišnja Mostarka neće samo predvoditi Aresov event, nego će se boriti i za titulu prvakinje u muha kategoriji. Ivana Širić Petrović iza sebe ima četiri profesionalna nastupa i zasad je neporažena. Triput je slavila nokautom, a u posljednjem nastupu pobijedila je Martu Waliczek podijeljenom sudačkom odlukom.

Bitno je naglasiti kako je Ivana taj meč odradila u višoj, bantam kategoriji, a protivnica je fizički bila osjetno veća i snažnija. Širić Petrović svejedno je izborila pobjedu, a posljednja dva nastupa odradila je upravo pod okriljem Aresa. Time je zaslužila napad na titulu, a protivnica će joj biti Francuskinja Alexandra Tekenah (2-0-0).

Tekenah je također neporažena, jednu pobjedu upisala je nokautom, a jednom je slavila na bodove. Oba nastupa odradila je unutar Ares organizacije.

Kad je osvajanje pojaseva u pitanju, Ivana Širić Petrović već posjeduje određeno iskustvo, jer kroz amatersku karijeru okitila se titulama u dvije različite težinske kategorije pod okriljem Cage Warriors Academyja. Mostarka ipak nije potpisala profesionalni ugovor s Cage Warriorsima, nego je završila u Aresu.

Pobijedi li u petak navečer (02.09.), tko zna, možda i UFC postane njen novi poslodavac. Naime, Aresov event održat će se samo dan uoči UFC-ovog eventa u Parizu, a priredba se prenosi putem UFC-ovog Fight Passa. Zasigurno će netko od UFC-ovih predstavnika biti prisutan na Ares FC 8 eventu i radi se o sjajnoj prilici za ostaviti dobar dojam na predstavnike najjače svjetske MMA organizacije.

Koliko veliku pažnju Ares pridaje ovoj borbi govori i činjenica da će taj meč predvoditi event, iako će se Azamat Nuftillaev i Slim Trabelsi boriti za titulu prvaka u kraljevskoj, teškoj kategoriji.

Rezultati Ivane Širić Petrović i početak njene karijere promakli su pažnji regionalne MMA javnosti. Zato nemojte propustit njen meč za titulu, a kako biste bolje upoznali lik i djelo ove jako talentirane borkinje, donosimo vam opsežni intervju koji je Ivana odradila za naš portal. Fight Site joj se zahvaljuje i želimo joj sreću u daljnjem meču i nastavku karijere.

A vi kroz nastavak teksta možete saznati kako je Ivana započela s ovim sportom, kako je trenirati s Khamzatom Chimaevim u Allstars dvorani, zašto Ivana predstavlja i Norvešku te kakav je utjecaj pokojnog Slavena Planinića na njen razvoj kao borkinje.

Tko je zapravo Ivana Širić Petrović. Možeš li nam reći više o sebi. Odakle dolaziš, kako se rodila ljubav prema borilačkom sportu, kada si započela s MMA-om?

‘‘Ja sam profesionalna MMA borkinja, odrasla sam u Mostaru, a zadnjih osam godina živim u Norveškoj. Ljubav prema borilačkom sportu rodila se već dok sam bila djevojčica, često sam gledala kickboks mečeve s tatom i maštala o tome da postanem borac. No, dugi niz godina trenirala sam ples, potom rukomet, a sa sedamanest godina upisujem se u kickboks klub i tu počinje moja pustolovina prema borilačkom svijetu.‘‘

Inače si iz BIH, ali na drugoj godini fakulteta odselila si u Norvešku. Kako je došlo do odluke o preseljenju? Pod kojom zastavom planiraš nastupati, odnosno kako da te navodimo u budućnosti - je li Ivana Širić Petrović hrvatska ili norveška borkinja (ili možda oboje).

‘‘Vidjevši svoje kolege kojima je bilo teško pronaći posao nakon završenog fakulteta, nisam imala motivaciju nastaviti studiranje u Mostaru. Plan je bio odseliti kod dečka u Norvešku te tamo nastaviti svoju borilačku karijeru. Preseljenje je definitivno nešto što se moralo dogoditi prije ili kasnije, jer ja sam ozbiljno radila na tome da postanem profesionalna borkinja. Sebe smatram Hrvaticom koja živi u Norveškoj. Moja zemlja nikada mi ne bi mogla pružiti ono sto mi je pružila Norveška. Ovdje je sada moj drugi dom, tako da ja nastupam pod dvije zastave, Hrvatskom i Norveškom.‘‘

Možeš li ukratko predstaviti svoju dosadašnju MMA karijeru. Osvajala si amaterske titule u Cage Warriors promociji i to u dvije različite težinske kategorije. Zašto nije došlo do nastavka suradnje s britanskom promocijom i kako je došlo do suradnje s Aresom?

‘‘Moja MMA karijera je počela u studenom 2018. godine i skoro sve svoje amaterske borbe odradila sam u Engleskoj. Nakon osvajanja pojaseva u dvije različite kategorije, odlučili smo odraditi prvu profesionalnu borbu. Kada si 0-0 tesko je ući u neku dobru promociju, tako da smo prvu borbu odradili u Battle Areni u Engleskoj, protiv IMMF europske viceprvakinje i svjetske prvakinje, Joanne Doyle. Pobjedila sam u drugoj rundi tehničkim nokautom. Drugu borbu sam odradila u FCR-u u Švedskoj gdje također pobjeđjujem tehničkim nokautom u prvoj rundi. Nakon toga moj menadžer je pričao s par europskih organizacija među kojima je bio i Cage Warriors, no Ares je imao najbolju i najprimaljivju ponudu kojoj nismo mogli reći ne. Nedugo nakon što sam potpisala za Ares, odradila sam jednu borbu s Poljakinjom Dorotom Norek gdje sam također slavila pobjedu u prvoj rundi. U drugoj borbi imali smo dva otkazivanja i na kraju smo dobili samo jednu opciju, a to je otići u kategoriju više, protiv puno iskusnije protivnice. Prihvatila sam borbu i tu sam pobijedila podijeljenom odlukom sudaca. Sada nakon 8 mjeseci nakon što sam odradila svoju prvu profesionalnu MMA borbu, imam ‘score‘ od 4-0 i trenutno sam u kampu za sljedeću borbu u Aresu koja će biti za pojas u muha kategoriji.‘‘

Nakon dvije pobjede u Aresu, očekuje te borba za pojas. Event će se održati dan uoči UFC-ovog eventa u Parizu. Očekuješ li UFC-ove predstavnike na tom eventu? Možemo li te očekivati u UFC-u u slučaju da početkom devetog mjeseca osvojiš Aresov pojas ili se još neko vrijeme planiraš zadržati u francuskoj MMA promociji?

‘‘Mnogi vec pričaju da će Dana White biti jedan od gostiju na Aresovom sljedećem eventu. Vjerujem da će to biti odlična prilika za mene da se dokažem, a s tim možda i ubrzam taj put ka UFC-u. No, trenutno mi fokus nije na UFC-u kao što je to bilo u početku karijere. Sada samo želim napredovati i učiti, to je nešto što me trenutno motivira. A kada UFC jednom kontaktira mog menadžera. želim da tada već budem spremna za top level borkinje.‘‘

Na tvojim društvenim mrežama da se primijetiti kako si trenirala u švedskom Allstarsu? Možeš li podijeliti svoja iskustva treniranja u toj poznatoj dvorani. Gdje inače treniraš i tko su tvoji treneri?

‘‘Allstars je mjesto koje volim posjećivati u drugom dijelu kampa, tj. kada se više fokusiram na sparing i kondiciju. Prije Allstarsa nisam nigdje vidjela da se tako jako trenira i kod njih vrijedi: ‘Što više treniraš, to bolje`. Ujutro počinjemo s MMA pro treningom i uglavnom to bude ‘cage wrestling‘, pozicijski sparing ili obični sparing u trajanju od 2.5 do 3 sata (a prije toga ako ste u pripremama za borbu imate fokusere ili vreću). Poslije toga oko 16:30 slijede snaga i kondicija, a navečer možete raditi fokusere, thai trening ili hrvanje/grappling, ovisno što dogovorite s timom. Dakle ovdje sam vam opisala jedan normalan dan u Allstarsu i jake treninge koji traju najmanje 2 sata. Ja inače predstavljam Frontline Muay Thai iz Osla i Allstars iz Stockholma. Moji MMA treneri su Sasa Petrović i Chris Nilsen, a u Švedskoj Andreas Michael.‘‘

Khamzat Chimaev jedan je od tvojih pratitelja na Instagramu. S obzirom da je Chimaev trenutno jedan od popularnijih boraca, možeš li podijeliti neka iskustva vezana za njega. Jesi li trenirala s njim, jesu li njegove radne navike uistinu impresivne kao što kruže priče i možeš li nešto općenito podijeliti o njemu?

‘‘Da, Khamzata mogu opisati kao dobru, upornu i malo šašavu osobu. I da, ima on neke te dvije svoje strane koje koristi s ´fanovima´ i s prijateljima. što mi je ok jer to je njegov posao. Uvijek se voli zezati na treningu i baš uvijek poslije teških treninga ima još malo energije da zeza sve ostale. Njegova radna navika stvarno jeste impresivna jer on trenira kao da je kamp cijelu godinu, kao i većina ostalih profesionalaca koji treniraju u Allstarsu.‘‘

(Ivana je inače ljubiteljica kultnih ‘‘Rocky‘‘ filmova i ti filmovi jedan su od razloga zašto se zainteresirala za borilački sport. Stoga je uslijedilo jedno opuštenije pitanje uoči nastavka intervjua).

Najdraži Rocky film?

‘‘Najdraži Rocky mi je definitivno Rocky 1, 2 i 3, jer ta 3 dijela sam gledala kao mala s tatom i imala sam primjerke na kasetama tako da se njih najbolje i sjećam.‘‘

Uz Jacka Hermanssona, dio si norveške MMA serije ‘‘Fighterjerte‘‘ (Borilačko srce). O kakvoj se točno seriji radi? Planira li se tom serijom MMA približiti norveškoj javnosti i radi li se na legalizaciji MMA-a u Norveškoj. Jesu li glumačke vode nešto u čemu se vidiš u budućnosti ili se u potpunosti planiraš fokusirati na MMA.

‘‘Radi se o dokumentarnoj seriji o MMA-u, gdje je fokus na pet norveških boraca gdje oni prate nas kao pojedince s ciljem da približe MMA norveškoj javnosti te da prikažu što MMA ustinu jeste. Većina ljudi ovdje imaju pogrešnu sliku i još uvijek nisu razumjeli kakav je to sport. MMA nažalost nije legalan u Norveškoj, a s ovom serijom nadamo se da cemo pripomoći u tome da se što prije legalizira.

Sara Luzar Smajić i Adriana Vuković vjerojatno su najpoznatije hrvatske MMA borkinje. Pratiš li regionalnu scenu i možeš li izdvojiti neku od domaćih borkinja? Također, postoji li UFC borac ili borkinja na koje se ugledaš i koji su na neki način tvoji sportski uzori?

‘‘Jedine hrvatske MMA borkinje koje poznajem su Sara i Adriana. Sara je kao i ja odeslila u inozemstvo da bi joj bilo lakše s treningom, a i ulaz u neke veće organizacije je sigurno lakši nego da je i dalje u Hrvatskoj. No, vjerujem da Hrvatska ima potencijala da MMA još naraste, a sigurna sam da se negdje krije još MMA borkinja za koje nismo ćuli i njima poručujem da samo rade i budu uporne i uspjet će. Sto se tice dečkiju, poznajem većinu njih i naravno da pokušavam popratiti sve što mogu. Što se tiče ženskog MMA u UFC-u. moram izdvojiti Valentinu (Shevchenko). Sviđa mi se njen stil borbe, njena osobnost i način života koji živi.‘‘

Regionalnu MMA scenu nedavno je potresla vijest o smrti Slavena Planinića. Pretpostavljam da si svoje prve borilačke korake radila upravo kod njega. Možeš li ukratko opisati značaj Slavena Planinića za tvoju karijeru kao i za borilački sport u Mostaru i regiji.

‘‘Slaven Planinić je po meni najbolji trener s kojim sam ikada radila. Slaven je moj prvi MMA trener i moji prvi treninzi su bili baš tu kod SlavaMMA, dok nisam odselila u Norvešku. Kada sam u Mostaru, često sam u njegovom klubu, a Slaven bi uvijek imao vremena da mi pokaže neke nove tehnike koje su stvarno bile dobre i primjenjive u borbama. Svašta se moglo naučiti od tog čovjeka. Još uvijek se nisam pomirila s njegovom smrću i mislim da će trebati dugo godina da to prihvatim…No, znam da bi Slavenu bilo jako drago kada bi spomenula njegove učenike koji i dalje marljivo treniraju kao da se ništa nije dogodilo. Njegov učenik Domagoj Soldo je tu da drži treninge kao da je Slaven i dalje tu. Znam da bi to bilo nešto što bi usrećilo našeg trenera Slavena, njegova misija se nastavlja i to je jedino što je sada važno.‘‘

Za kraj, nije tajna da želiš privući pažnju regionalne publike kojoj si i dalje relativna nepoznanica, unatoč jako dobrim dosadašnjim rezultatima. Što možeš poručiti domaćim navijačima kako bi ih privukla da prate tvoje mečeve i daljnju karijeru.

‘‘Moj muž i menadžer su ljudi koji su malo više zainteresirani za to da privuku pažnju naše publike. Ja ću biti iskrena i reći da je ovo nešto što radim radi sebe jer to volim, a oni koji me žele pratiti, to je na njima da odluče. Moja sljedeća borba je za pojas, 2. rujna (deveti mjesec) u organizaciji Ares u Parizu, dan prije UFC eventa u Parizu. Tko god želi pogledati moju borbu i ostatak eventa, to može učiniti preko UFC Fight Pass-a. Hvala puno svima koje me prate i podržavaju. Iznimo sam vam zahvalna i hvala Fight Site-u na prilici da se predstavim našoj publici.‘‘

Linker
19. travanj 2024 12:52