Regija

Mavrović se vratio u ring i u prvom meču nakon Lewisa nadboksao dvostruko mlađeg suparnika

Željko Mavrović
 NENAD DUGI/CROPIX Cropix
Legendarna ‘Šaka sa Srednjaka‘ uspješno je odradila ekshibicijski meč u Klagenfurtu

Uspješno je Željko Mavrović odradio svoj prvi boksački meč nakon 23 godine, kroz šest rundi dominirajući protiv dvostruko mlađeg Ramazija Gogichashvilija iz Gruzije. Kako je meč bio ekshibicija, tako na kraju nije bilo pobjednika, no da su suci postojali, hrvatski boksač bi bez sumnje uvjerljivo osvojio svih šest rundi.

Od samog početka vidjelo se kako je Mavrović bio u treningu te kako je samo čekao priliku vratiti se. Vrlo hrabro je odabrao meč na šest, iako mu nitko ne bi prigovorio i da je odabrao boksati četiri runde. S razlogom, jer je kondicijski za ovakav meč, protiv boksača kakav je Gruzijac, bio itekako spreman. Tehnička dominacija viđena je kroz cijeli tijek meča u kojem se Željkov protivnik odlučio suprotstaviti pokušajima iz kontre. Izgledali su oni na trenutke opasno, no još bolje bile su Mavrovićeve eskivaže.

Nakon ovakvog meča ne možemo puno toga reći osim kako je Mavrović zadovoljio. Prije svega svoju želju za povratkom u ring i testiranje vlastitih trenutnih mogućnosti. Svatko tko imalo poznaje boks mogao je vidjeti kako se radi o školovanom i tehnički itekako potkovanom boksaču, a to su kvalitete koje se s godinama, a 52-godišnji Mavrović ih itekako ima, ne mogu izgubiti. Istini za volju, protivnik je bio onakav kakav mu je u ovom trenutku potreban. Pitanje je može li se Mavrović nositi s ozbiljnim profesionalcima u konstantnom treningu. No, ovakve mečeve protiv europskih "journeyman" boksača može itekako boksati. I izgledati dobro, kao što moramo priznati da je danas bio slučaj. I na tome mu svaka čast, kao i na samoj hrabrosti te volji da u ovakvim uvjetima uopće uđe u ring.

Ispod teksta možete popratiti kako se meč odvio po rundama.

1. runda

Mavrović je od početka zauzeo agresivan stav te je krenuo napadati defenzivno postavljenog Gruzijca. Gogichashvili je pokušao nakon otprilike jedne minute, ali Željko je uspješno eskivirao. Vrlo svježe izgleda Mavrović za jednog 52-godišnjaka. Nema previše akcije, ali Mavrović je svakako već u startu potvrdio kako je tehnički kvalitetniji boksač od svog dvostruko mlađeg protivnika. Ipak, ukupno u prvoj rundi nije viđeno previše akcije u globalu.

2. runda

Konstantno je Mavrović radio kratkim direktima koji su mu jako dobro prolazili. Nisu oni radili veliku štetu u trenutku, ali svakako su mu donosili bodove. One udarce koje je Gruzijac pogodio, Željko je dobro primio, potvrdivši kako se neko vrijeme ozbiljno pripremao za povratak. Puno bolje kombinacije bacao je Mavrović i vidjelo se da uživa u ringu.

3. runda

Dodatno je Željko Mavrović podigao ritam u ovoj rundi. Viđali smo sve više kombinacija dva udarca, prvo u tijelo, a onda u glavu, na kakve Gruzijac nije dobro reagirao. Gogichashvili je ostavio dojam kako traži udarac iz kontre, no u jednoj takvoj situaciji se malo otvorio i Željko pogađa odličan desni kroše. Do kraja runde usporio se ritam i nije viđeno ništa ozbiljnije.

4. runda

Prva minuta četvrte runde najpasivnija je do sada i niti jedan boksač nije izgledao opasno. Oprezan je bio Mavrović, nije se upuštao u ozbiljnije napade, a ono što je Gogichashvili pokušavao je jako dobro eskivirao. Još jedna runda završila je uz tehnički vrlo dobru izvedbu Mavrovića.

5. runda

Ništa se puno nije promijenio na početku pretposljednje dionice meča. I dalje Mavrović kontrolira meč, a onda na ulasku u posljednju minutu napada, ali Gruzijac je još jednom uspio odgovoriti. Pomalo je bilo nevjerojatno gledati 52-godišnjaka kondiciji puno spremnijeg od konstantno aktivnog boksača starog 26 godina. Prije svake runde nastavak je Mavrović čekao na nogama, a na licu mu se vidjela velika motivacija, ali i zadovoljstvo što je ponovno u ringu.

6. runda

Odlučio je Mavrović u posljednjoj rundi pokušati završiti ovaj meč. Otvorio se, opustio i pogađao sve više. Uistinu je lijepo bilo gledati njegove kombinacije kojima je podsjetio na devedesete godine prošlog stoljeća, tijekom kojih smo mogli uživati u njegovom boksu. Sama završnica meča pripala je Gogichashviliju, no uspješno je Mavrović s osmijehom na licu eskivirao te je mogao krenuti slaviti pobjedu. Naravno, iako do nje, s obzirom na karakter meča, službeno nije došao.

Linker
18. travanj 2024 09:54