Regija

Veliki uspjeh Bože Starčevića, najbolji hrvatski hrvač izborio nastup na Olimpijskim igrama

Božo Starčević
 Ronald Gorsic/CROPIX
Svoj drugi olimpijski nastup osigurao je sjajni hrvatski hrvač Božo Starčević

Odlične vijesti stižu iz Budimpešte. Hrvatski hrvački reprezentativac Božo Starčević plasirao se na Olimpijske igre u Tokiju! Naime, na europskim kvalifikacijama koje su u tijeku u glavnom mađarskom gradu, Starčević se plasirao u nedjeljno finale svoje kategorije hrvanja grčko-rimskim stilom (do 77 kg). Budući da samo finalisti iz svake kategorije, neovisno tko bio zlatni ili srebrni u Budimpešti, ostvaruju pravo za nastupom na Igrama, Božo je svoje napravio već sada!

Naš Starčević je nastupe u Mađarskoj započeo slavljem (8-0) protiv Poljaka Mateusza Lukasza Wolnyja, da bi potom u četvrtfinalu bio bolji od Azerbajdžanca Sanan Sulejmanova. Ključna je zatim bila polufinalna borba koja nije donosila samo finale kvalifikacija u Budimpešti, već Tokio. U poluzavršnici je Božo Starčević pobijedio Čeha Oldricha Vargu (3-1), te izborio Olimpijske igre.

U nedjeljnom finalu za prestiž, suparnik će mu biti Rus Aleksandr Čerkirin.

U subotu su nastupali i ostali naši hrvači koji su se borili za OI u Tokiju. Ivan Lizatović (do 60 kg) je svladao Talijana Jacopa Sandona 2-0, ali potom izgubio od Nijemca Etiennea Kinsingera (2-8), te izborio repasaž u nedjelju protiv Estonca Helaryja Maegisalua. Neovisno ishodu repasaža, Lizatović u Budimpešti nije izborio Tokio.

Isto vrijedi za Danijela Janečića (do 67 kg) koji je svladao Turčina Atakana Yuksela (4-2), potom izgubio od Gruzijca Ramaza Zoidzea u četvrtfinalu (0-8), da bi se u nedjelju u repasažu borio protiv Ukrajinca Artura Politajeva. U kategoriji do 87 kg Ivan Huklek je izgubio već prvu borbu, od Armenca Artura Šahinjana (2-6).

Konačno, u najtežoj kategoriji (do 130 kg), Marko Koščević je izborio nedjeljnu borbu za brončanu medalju u kvalifikacijama. Prvo je svladao Rumunja Alina Alexuca Ciurariua (3-1), da bi izgubio od Litavca Mantasa Knystautasa (1-3). U repasažu mu je pak predao Norvežanin Oskar Marvik, što znači da mu sada predstoji borba za kolajnu protiv Poljaka Rafala Andrzeja Krajewskog.

Glede Olimpijskih igara u Tokiju, posljednje vize još uvijek nisu "podijeljene" jer predstoji sljedećeg mjeseca i svjetske kvalifikacije u Sofiji.

Bolno sjećanje na Rio de Janeiro

Mnogi još jako dobro pamte Božin nastup u Rio de Janeiru, gdje je u polufinalu poražen od Romana Vlasova iz Rusije. No, taj meč ostao je poznat po kontroverzi, nakon što Starčeviću nije priznat čisti "tuš", odnosno pobjeda koja bi ga odvela u finalu te mu donijela minimalno srebrno odličje.

Prigovori nisu pomogli i Rus je potpuno nepravedno otišao u finale, gdje je došao do zlata. Božo je u meču za brončanu medalju, nakon vrlo neizvjesnog susreta, poražen od predstavnika Južne Koreje te se u Hrvatsku vratio praznih ruku, ali velikog iskustva.

Tokio ovog ljeta nudi novu priliku za najboljeg hrvatskog hrvača.

Linker
09. travanj 2024 06:27