Regija

(VIDEO) UFC se prisjetio dolaska Mirka Filipovića u promociju i njegove prve pobjede u Octagonu

Mirko Filipović i Eddie Sanchez

 screenshot (YouTube, UFC)
Rano jutro 3. veljače 2007. godine pamtimo po debi borbi Mirka Filipovića u UFC-ovom Octagonu

Jedan od najvećih takozvanih transfera u povijesti UFC-a dogodio se krajem 2006. godine. U promociju su doveli Mirka Filipovića, jednog od tada najpopularnijih, najpoznatijih i najubojitijih boraca svijeta. Superzvijezda Pridea došla je tik nakon osvajanja Grand Prixa i to je uistinu bila velika stvar. Posebno za tešku kategoriju, kojoj je prvak u tim trenucima bio Tim Sylvia te se pripremao za obranu titule protiv Randyja Couturea.

Vjerovalo se da bi Mirko vrlo brzo mogao preuzeti tron, odnosno da bi već nakon jedne ili dvije pobjede borba za titulu bila njegova. Prva borba bio mu je ispit u liku i djelu tada vrlo talentiranog te neporaženog 24-godišnjeg Eddieja Sancheza, koji je borbu ranije uspješno debitirao u promociji. Dogodilo se do u noći s 2. na 3. veljače 2007. godine, znači prije točno 15 godina.

Tada 32-godišnji Mirko pokazao je sve svoje kvalitete te je mladog lava završio u prvoj rundi. Prvo je na nogama pokazao ponešto iz svog arsenala, da bi posao završio udarcima na podu. Sjajno je tako krenula njegova karijera u najvećoj svjetskoj promociji. Pogledajte kako je to izgledalo.

Nažalost, svi znamo što se dogodilo već u idućoj borbi. Onaj nesretni okršaj s Gabrielom Gonzagom i poraz, u borbi koja je trebala donijeti izazivača. Tako je Gonzaga otišao na Couturea, koji je u međuvremenu postao prvak, a Mirko se nakon još jednog poraza, sudačkom odlukom od Cheicka Konga, vratio japanskim borilištima kroz Dream organizaciju.

Vraćao se Cro Cop još dva puta u UFC, no nikad u njihovom kavezu nije uspio pokazati svoj puni potencijal. Svoj drugi pokušaj započeo je s tri pobjede u četiri borbe, da bi onda spojio tri poraza, dok je treći dolazak u UFC obilježila pobjeda u revanšu protiv Gonzage, ali i ona nesretna situacija s USADA-om, gdje je Mirko završio kao njihovo žrtveno janje. Šteta za jednu tako veliku karijeru kojoj uistinu nedostaje samo malo bolji dojam u UFC-u.

Linker
19. travanj 2024 11:14