Regija

(VIDEO) Zašto Miran Fabjan u subotu navečer mora biti ‘super oprezan‘? Prisjetite se kako je De Castro ‘uspavao‘ Tafu

Justin Tufa vs. Yorgan De Castro

 ZUFFA LLC VIA GETTY IMAGES
Zasigurno, mnogi će pamtiti UFC 243 upravo po ovom potezu kojim je otvoren glavni dio predmetne priredbe

U prepunoj Rod Laver Areni u australskom Melbourneu UFC 243 bio je večer koju će fanovi borilačkih sportova dugo pamtiti, a teškaški okršaj između Yorgana De Castra i Justina Tafe zasigurno je obilježio priredbu. Justin Tafa, debitant iz Australije, tražio je pobjedu pred domaćom publikom, ali mu planovi nisu prošli kako je zamislio.

Priredbu je predvodio okršaj za ujedinjenje naslova u srednjoj kategoriji između Roberta Whittakera i Israela Adesanye.

De Castro, tada relativno novi borac u UFC-u (zaradio ulaznicu u UFC preko Contender Seriesa), iskoristio je svoju priliku na spektakularan način. Od prve sekunde, oba borca krenula su žestoko, razmjenjujući udarce bez mnogo oklijevanja. Tafa, vođen željom za brzim završetkom, napravio je ključnu pogrešku – previše agresivno krenuo naprijed s nisko spuštenom glavom. U tom trenutku, De Castro je savršeno tempirao desni kroše, koji je srušio Tafu na pod. Sudac je odmah prekinuo borbu, a vrijeme se zaustavilo na 2 minute i 10 sekundi prve runde.

Fabjanov recept za uspjeh

Ovaj brutalan nokaut donio je De Castru prestižni bonus "Performance of the Night", a pobjeda mu je osigurala mjesto među borcima na koje UFC mora ozbiljno računati. U emotivnom intervjuu nakon borbe u kojem je pobjednik istaknuo da se bori za svoju obitelj dodao je: "Znao sam da će pokušati napasti snažno, ali sve što mi je trebalo bila je prava prilika. Moja snaga je opasna, a kad pogodim, gotovo je."

Fabjan je itekako sistematičan u pripremanju taktike za meč, a postulati njegovog očekivanog/eventualnog uspjeha su zasigurno udaranje pod kutom od 45 stupnjeva, zatvaranje garda prilikom De Castrovog povlačenja kao i sustavno planirano korištenje leg kickova.

S druge strane, za Tafu je ovo bio bolan poraz u debiju, no ovakav scenarij često se viđa u teškoj kategoriji – jedan udarac može promijeniti cijelu borbu. De Castrov nokaut ostat će zapamćen kao jedan od najimpresivnijih trenutaka večeri.

Ovo je bila samo još jedna potvrda nepredvidivosti teškaške kategorije, gdje i jedan udarac može odrediti pobjednika – i to u velikom stilu. Upravo je to ono što daje šarm subotnjem FNC-u 19, gdje nas u glavnoj borbi večeri čekaju dva teškaša koji su spremni upustiti se u "igru nepredvidivosti".

Linker
06. rujan 2024 17:41