Regija

Vito Jelčić pred debi u Meksiku: ‘Godinama sam sparirao s velikanima, sad je moje vrijeme!‘

Vito Jelčić
 Saša Drobac
Hrvatski boksač Vito Jelčić ponosan je što će profesionalni debi odraditi u Meksiku

Puno duže nego što se krajem 2019. godine činilo je Vito Jelčić čekao na svoj profesionalni boksački debi. Baš tada je njegov menadžer i bivši svjetski prvak dvije kategorije, Jessie Vargas, proveo neko vrijeme u Zagrebu, a u intervjuu za Fight Site najavio je Vitin skorašnji profesionalni debi.

Ipak, 2020. godine naškodila je i Vitinim ambicijama. Nakon što su se epidemiološke mjere krenule popuštati, nikome nije bilo lako ugovoriti meč, a posebno jednom debitantu. No, sad je napokon došlo vrijeme. Vito će uskoro otputovati u Meksiku, gdje ga 6. ožujka čeka meč na priredbi promocije Chiquita Gonzalez Boxing, na čijoj priredbi je već trebao debitirati u ožujku prošle godine, prije nego je sve otkazano. Mi smo Vitu tim putem kontaktirali i upitali kako je došlo do toga da će debitirati u državi gdje je boks zapravo više od sporta.

"Moj menadžer i mentor Jessie Vargas odlučio je da ću tamo nastupati i nadam se nastaviti graditi karijeru, bila bi mi velika čast boksati na njihovim priredbama baš zato jer su veliki obožavatelji boksa", rekao je Vito koji dugo čeka na taj debi, a jednako tako dugo i na novi natjecateljski meč.

"Da, točno godinu dana čekam meč, ali izgleda da je tako moralo biti. Nadam se da neće biti dodatnih komplikacija i dugog čekanja u budućnosti. Posljednji meč, tim putem amaterski, imao sam prije gotovo dvije godine, tako da sam jako sretan i uzbuđen vratiti se u ring", ispričao je.

27-godišnji boksač iz Zagreba ima zanimljivu priču s kojom mnogi nisu upoznati. Osim podatka kako je riječ o mlađem bratu poznatog bivšeg MMA borca Luke Jelčića, tu je i životna priča koja ga je vrlo mladog odvela "preko bare" te je Vito zapravo već osjetio boks najviše svjetske razine, za sada na treningu te uz rad s elitnim boksačima i trenerima. Zapravo, tu priču najbolje je iznio on sam.

"Oduvijek sam volio profesionalni boks, taj stil borbe i američku školu boksa. Zato sam sa 17 godina otišao u Ameriku, prvo u Dallas, a onda u Las Vegas. Prvobitno je to bilo na kraće razdoblje te sam se vratio u Zagreb da bih završio srednju školu. No, to baš nije išlo po planu nakon što sam dobio poziv jednog trenera iz Las Vegasa da dođem u Las Vegas Fight Club i već tada krenem s profesionalnom karijerom. Imao sam 18 godina i nisam puno razmišljao nego sam spakirao osnovne stvari koje su mi trebale, izvadio vizu i otišao. Od tamo sam krenuo i došao do poziva trenera Miguela Diaza da treniram i spariram u dvorani s raznim profesionalcima, olimpijcima i prvacima svijeta. Neki od njih su Jessie Vargas, Jorge Linares, Esquiva Falcao, Ryota Murata, Andy Ruiz Jr., Mike Jones. Zatim sam bio kod Floyda Mayweathera i Roya Jonesa, a bio je tu i pregovora za ugovor s Top Rankom. Sve to dok sam imao 19 godina. Tako da sam godinama sparirao s velikinima. Ima tu još svega, mogao bih knjigu napisati. Uglavnom, dogodile su se neke životne stvari zbog kojih nisam ostvario što sam imao u planu", samo je kraća verzija priče koju ćemo možda jednog dana imati priliku čuti u široj verziji.

Protivnik u prvom meču bit će mu Angel "El Tanque" Antonio, boksač o kojem se ne zna puno, osim da će on također biti debitant. Vito bi pobjedom u tom meču mogao osigurati nastavak suradnje s ovom promocijom te građenje karijere na jedan za boksače s ovih područja itekako nespecifičan način.

"Volio bih graditi karijeru u Meksiku, no vidjet ćemo što će moj mentor i menadžer odlučiti. On će znati koji je najbolji korak za mene nakon profesionalnog debija. Što se tiče boksača s kojim ću odraditi meč. Protivnik kao protivnik, znam mu ime i kako izgleda. Ali da znam nešto više, baš i ne, kao što niti on ne zna ništa o meni", dodao je, objasnivši kakav mu je cilj na početku karijere:

"Želim stvoriti pozitivnu i normalnu javnu sliku o sebi. Želim napraviti hype, ali onime što ću pokazati u ringu, a ne pričom."

Vito će meč odraditi u srednjoj kategoriji (do 72.5 kilograma) te je to kategorija u kojoj namjerava i ostati, ako ne bude nekih nepredviđenih odluka.

Vitin meč najavila je sama promocija putem videa objavljenog na njihovoj Facebook stranici, pogledajte ga!

Linker
15. travanj 2024 19:37