Regija

Zagrebački ATT slavi pet godina postojanja: Znate li kako je nastao najbolji hrvatski MMA tim?

Alistair Overeem u ATT Zagreb
 American Top Team Zagreb
27. travnja 2015. godine otvorena je dvorana American Top Teama u Zagrebu, koji se vrlo brzo istaknuo kao najbolji tim u državi te koji u svoje redove okupio većinu najboljih i najtalentiranijih hrvatskih boraca.

ATT Zagreb zapravo je nastao na temeljima Croatian Combat Academyja, tima koji je osnovan 2013. godine. Suradnju s ATT-om je glavni trener Dražen Forgač ostvario preko svog poslovnog partnera Narcisa Mujkića. On je glavnog trenera i suvlasnika American Top Teama, Conana Silveiru doveo u Zagreb i tako je sve krenulo. Nešto više o tome rekao nam je sam Forgač.

"Croatian Combat Academy bio je prvi tim kod nas posložen po svjetskim standardima, od trenera za svaki segment, kondicijskog trenera, nutricionista i sportskog liječnika pa do opremljenosti dvorane. Zapravo je od početka bio cilj dobiti licencu ATT-ja, što se dvije godine kasnije dogodilo", rekao je, da bi onda nastavio o tome što ta suradnja zapravo znači:

"Biti dio ATT-ja znači da su naši borci uvijek dobrodošli na pripreme u glavnu dvoranu u Coconut Creeku, a glavni trener Conan Silveira je uvijek dostupan za savjet ili pomoć. Puno sam naučio od njega kroz ove godine, pogotovo o odnosu prema borcima. Ipak je to čovjek koji vodi najveći MMA tim na svijetu. Najveći uspjeh ako izuzmemo rezultate je što uopće uspijevamo opstati i rasti u uvjetima koji vladaju u Hrvatskoj. Bez ikakve pomoći sustava. MMA u Hrvatskoj zapravo službeno ne postoji. To najbolje pokazuje ova situacija s virusom i karantenom gdje su od danas dozvoljeni treninzi kategoriziranim sportašima, dok MMA borci uopće nisu priznati kao sportaši. To me baš ljuti i radit ću na tome da se položaj MMA sporta i MMA boraca promijeni. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez ljudi koji konstantno pomažu i naših sponzora. Ponosim se i seminarima koje smo organizirali, pa su tako naši borci imali priliku učiti od Mirka Filipovića, Jakea Shieldsa, Alistaira Overeema, Conana Silveire te ruskog trenera Islama Karimova, a bio je tu i Junior Dos Santos."

Kako je sve izgledalo u početku i koliko se od toga promijenilo također je zanimljiv podatak. Što se tiče trenera, ali i boraca koji treniraju u timu te koji u ATT dolaze. Uvjeti su ono što ih privlači budući da borcima ništa ne nedostaje, a osim toga u dvorani je i borilište po uzoru na UFC-ov Octagon.

"Kvaliteta treninga od početka je jednaka, ali sada je puno veći roster kvalitetnih boraca tako da je odlična radna atmosfera u timu. Treneri su isti od početka. Ja sam glavni trener, tu su još Saša Drobac, Sabit Handanagić, Stipe Todorić i kondicijski trener Petar Varoščić. Na treningu bude između deset i dvadeset profesionalnih boraca, a ponekad i više. Amatera bude i više od trideset u grupi. Dolaze nam borci iz cijele Hrvatske i zemalja regije. Osim hrvatskih boraca, članovi tima su i borci iz Rumunjske odnosno Libanona, a kod nas na trenige i sparinge dolaze Uroš Jurišić, Duško Todorović, Darko Stošić, Karlo Caput i mnogi drugi. Što se tiče borilišta, mislim kako jedini u Hrvatskoj imamo ovakav Octagon."

Naravno, glavni dio svega su upravo borci, od kojih su do sada u prvi plan iskočili Ivan Erslan i Filip Pejić, uz već otprije poznatog UFC veterana Igora Pokrajca. No, tu su još imena poput Ivice Truščeka, Lemmyja Krušiča, Mateja Truhana i Francisca Barria koji su već duže vremena na sceni. Oni su neki pokretački motor, no glavna snaga zapravo leži u onima koji tek dolaze i koji bi trebali biti perjanice hrvatskog MMA-a u narednim godinama.

American Top Team

"Ponosan sam na naše mlađe borce za koje smatram da su bez lažne skromnosti najperspektivniji u Europi. Jakob Kosić, Luka Ćurković, Đani Barbir, Patrik Ćelić, Mario Žgela, Donald Ćosić, Luka Purkert te najbolja hrvatska borkinja Adriana Vuković čine okosnicu te mlađe ekipe ATT-ja Zagreb. Naravno ponosan sam i na naš amaterski tim koji je godinama najbolji u Hrvatskoj i u kojem ima nekoliko kandidata za skorašnji prelazak u profesionalce."

Ti svi borci imaju priliku probijati se nekim prirodnim putem te uskočiti u jače borbe kad za to budu spremni. U tome itekako pomaže suradnja s nekim velikim promocijama poput KSW-a. Osim toga, tu je i borilačka promocija Fight Nation Championship, koja je krenula baš iz ATT-ja.

"Postoji suradnja sa svim relevantnim organizacijama na tržištu, ali bitno je ne žuriti i ne potrošiti borce te im tako uništiti karijeru za šaku dolara. Borce gradimo preko svog vlastitog menadžmenta Fight Nation Management koji vodim uz financijsku podršku američkog investitora Boba Bermana, koji je također s nama od prvog dana ATT-ja Zagreb. Imali smo velike planove za ovu godinu što se tiče FNC promocije, ali morali smo ih odgoditi zbog trenutne situacije s korona virusom. Plan nam je krenuti s eventima čim se stvore uvjeti."

Kad su već spomenute financije, uvijek je zanimljivo čuti na koji se način dolazi do sredstava potrebni za nesmetan rad.

"Financirano se jednim dijelom od članarina te od sponzorstava i donacija. Kad nešto nedostaje, tu nam onda uskoči Bob Berman koji je uvijek tu kad je potrebno te koji nije samo naš partner nego i veliki prijatelj. Državne i lokalne strukture nažalost ne sudjeluju u ovome, što je također tužan podatak, ali to je za neke druge rasprave koje će, nadam se, u bližoj budućnosti dobiti svoje mjesto i vrijeme."

KSW
Bob Berman

Prostor American Top Teama nalazi se na prostoru omeđenom Heinzlovom ulicom, Radničkom cestom i Slavonskom avenijom, a radi se o 1000 metara kvadratnih koji su u potpunosti uređeni od strane kluba, njihovim vlastitim sredstvima. Osim za sami trening, dokazali su kako je prostor sposoban ugostiti i manju borilačku priredbu kvalitetne produkcije.

Plan ATT-ja za peti rođendan bio je organizirati veliku FNC priredbu u Domu sportova, kao i novi seminar Conana Silveire. No, trenutne okolnosti su to onemogućile. ATT se, kao i svi timovi, moraju prilagoditi trenutnim mjerama, uz nadu kako će uvjeti za treninge što prije biti osigurani.

Linker
15. travanj 2024 04:14