Regija

Zamijenio je Trnavu Španskim, živi spartanski život i gazi sve pred sobom: Upoznajte talentiranog Frana Luku Đurića!

Fran Luka Đurić

 GORAN SEBELIC Cropix
U razgovoru za naš portal otkrio je mnoge zanimljivosti o karijeri i privatnom životu

Kada imate 19 godina, vrlo vjerojatno su vam na pameti isključivo mladenačke stvari, kao što su bile i autoru ovog teksta. Možda ste i posvećeni nečemu, no teško je reći da je to na apsolutno vrhunskoj razini. Ipak, naš današnji sugovornik anomalija je ovog uvoda.

Pričamo o jednom od najtalentiranijih hrvatskih MMA boraca, Franu Luki Đuriću koji je nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja napravio pravi zaokret u svojoj karijeri te suvereno kroči prema velikim stvarima. To je pokazao i na FNC 13 priredbi prije tri tjedna u Beogradu gdje je uletio u borbu na "short notice" samo nekoliko dana prije, imao vrlo izazovnog protivnika ispred sebe (Boris Stanić) i odnio pobjedu prekidom u trećoj rundi.

Vratio se natjecanju tjedan dana nakon Beograda

Za početak, ispričao nam je kako je došlo do toga da radi meč u srpskoj prijestolnici te koji mu je bio plan u borbi, ako ga je uopće imao s obzirom na to koliko je malo vremena imao za pripremu.

"Saznao sam za borbu tjedan dana ranije (nedjelja navečer) i odmah sam ju prihvatio. Plan A je bio ovakav: Očekivali smo da će forsirati ‘grappling‘ te sam čekao da krene u rušenje i spriječiti to te sve okrenuti u svoju korist, doći mu na leđa i završiti ga ‘submissionom‘ ili ‘ground and poundom‘. Plan B je bio da ja rušim njega ako on neće mene, što sam i radio kroz sve tri runde te odnio pobjedu", započeo je mladi Đurić.

Nakon te borbe morao je zašiti arkadu te se očekivalo da će uzeti nešto vremena za odmor i rekuperaciju, ali nas je sve demantirao time što je tjedan dana kasnije otišao na državno prvenstvo u "grapplingu" koje je na kraju i osvojio. Kako sam kaže, dominacijom.

"Znao sam za to, ali nisam znao da će biti vikend poslije FNC-a te se i nisam nešto previše pripremao. Inače to odrađujem s mojim trenerom grapplinga Stipom Todorićem, ali ovaj put nisam baš imao vremena. Odmorio sam par dana zbog šivane arkade i nastavio dalje. Na to sam natjecanje otišao s ciljem da skupim iskustvo, kao nekakav „side quest“, a na kraju ga i osvojio. Imao sam tri borbe, sve sam pobijedio dominacijom."

Istok Zagreba zamijenio je zapadom

Nastupio je i na FNC-u 12 u pulskoj Areni gdje je pobijedio srpskog borca Mateja Simića. To mu je bila prva borba otkako je otišao iz Ban MMA tima i prešao u zagrebački ATT. Pričao nam je o tome kada je promijenio dvoranu i kako mu se sviđa, ali i o reakciji bivšeg trenera Bernarda Bana.

image

Fran Luka Đurić

GORAN SEBELIC Cropix

"Prešao sam u ATT čim sam završio srednju školu (lipanj), tu sam skoro pola godine i napredak se vidi. Što se tiče Bana, reagirao je burno, bio je šokiran i ljut te mu je bilo žao i znam da sam ga razočarao, taj naš rastanak nije se odvio u najboljem redu i glatko, ali kad god ga vidim pozdravim ga, pričam s njim i imam veliko poštovanje prema njemu. Kod njega sam i počeo trenirati kad sam imao 11 godina. Ipak, došlo je vrijeme za promjenu te sam prešao u ATT. Prvih mjesec dana bilo mi je jako teško, mislio sam da ću biti dobar jer sam kod Bana bio među najboljima, a tu sam se pitao jesam li ja za ovaj sport. To dovoljno govori."

Tim potezom promijenio je i kvart stanovanja. Živio je u donjem dijelu Dubrave, zagrebačkoj Trnavi, a nakon kraja srednje škole preselio je 15 kilometara zapadnije u Špansko. Govorio nam je o reakciji roditelja na preseljenje, ali i o tome kako je krenuo trenirati te da se u početku baš i nisu slagali.

"Tu sam na stanu od ATT-a, Forgač nam je dao stan koji je pet minuta od dvorane, cimer mi je još jedan borac Marko Ančić, treniramo tri puta dnevno i to je to. Što se tiče roditelja, oni su prvo bili za to da treniram rekreativno jer sam kao klinac bio podosta hiperaktivan, gledao sam sve to na YouTubeu i zanimalo me. Išli su kod susjeda na kavu i pričali o tome, a oni su bili dobri s Banom i tako sam započeo s MMA-om. Nakon samo dva mjeseca treniranja došlo je prvo natjecanje u grapplingu. Uvijek sam htio ići na ta natjecanja, ali svaki put su roditelji govorili u stilu: A rekli smo samo rekreativno... Nisam ni ja mislio da ću biti tu i profesionalno se boriti, ali eto. Kada je došao trenutak za odlazak, sve su znali, mama je prvo bila skeptična jer naravno, to je samostalni život u pitanju", započeo je, a zatim nastavio o tome kako mu je živjeti odvojeno od roditelja i koliko često ih vidi.

"Ipak, tu nam je sve omogućeno, a i na kraju, treba postati samostalan. Bolje u ovim godinama nego kasnije. Nije neki problem speći piletinu (smijeh)... Kuhamo si u stanu i snalazimo se. Što se tiče roditelja, vidimo se svaki vikend, vratim se u subotu popodne poslije treninga i vratim se u nedjelju navečer. Vidimo se svaki tjedan, za vikend sam s njima, malo odem i van, a onda se vratim svojoj rutini."

Meč s Gomesom i profesionalni debi

Sada ćemo se malo vratiti u prošlost do FNC 8 priredbe. Bilo je to u studenom 2022. godine u Sutinskim Vrelima gdje je Đurić imao meč protiv Leandra Gomesa. Izgubio je podijeljenom odlukom sudaca, ali borba je bila još tjesnija no što ishod govori i da je slavio, ne bi se moglo puno prigovoriti. Pitali smo ga želi li odraditi revanš, a nije dvojio niti sekunde.

"On se sada treba boriti u ONE-u, ako pobijedi, koliko znam dobit će ugovor s njima. Naravno da bih volio odraditi revanš, pogotovo zato što me sada ne bi mogao pobijediti, ne bi mi mogao ništa!"

Vratili smo se još dalje u prošlost sve do prvog profesionalnog meča. Protivnik mu je bio Talijan Piettro Matteo Lupino, a Đurić je upisao pobjedu u prvoj rundi. Otkrio je da i prvo nije bilo u planu da se bori, ali je zamijenio svog timskog kolegu te da mu, kao i mnogim borcima, mama nije mogla gledati meč.

"Moj timski kolega Luka Miklečić trebao se boriti na toj priredbi (FNC 4, Osijek), ali se on ozlijedio pa je Ban pitao mene hoću li ja nastupiti. Bio je to stvarno lijep osjećaj, a dobra stvar je ta što su i roditelji odmah pristali jer sam bio maloljetan. Mama nije mogla gledati borbu, inače ne gleda mečeve uživo već tek kad čuje da je sve okej, a tata, brat i bratić prate sve borbe."

Ne bi smio skidati previše kilograma

Na svom Instagram profilu pričao je o skidanju kilograma te je rekao da se planira boriti u bantamu i perolakoj kategoriji, a nama je otkrio još neke zanimljivosti i zašto mu skidanje kilograma može predstavljati ozbiljan problem.

"Moj je plan boriti se u bantamu, ali borim se u većim kategorijama jer imam problema s bubrezima. Kao beba sam dvaput imao sepsu, prvi put s dva mjeseca, a zatim i kad sam bio godinu i devet mjeseci. To je sve nastalo zbog refluksa mjehura i od tada mi jedan bubreg slabije radi. To se ne može poboljšati, ali moram paziti da se ne pogorša što znači da mi svako skidanje kilograma za borbu može ozbiljno naštetiti zdravlju. Meni je bolje kad skidam što manje kilograma, ali ako ću se boriti za pojas FNC-a, to će biti u bantam kategoriji, a u najvećim organizacijama, poput UFC-a, tu bih skidao i do muha kategorije. Moja normalna kilaža je oko 70 kilograma, naravno, varira u rasponu 69-71 kilogram, ali uvijek je tu negdje, imam brz metabolizam pa zato nema većih anomalija."

U neformalnom razgovoru saznali smo da trenira tri puta dnevno i zapravo živi spartanskim životom pa smo ga zamolili da nam opiše svoju rutinu, a usput nam je otkrio da misli da zapravo ovo što sada radi, nije dovoljno.

"Ponedjeljkom, srijedom i petkom ujutro je trening ‘stand-upa‘ kojeg vodi Goran Borović, a navečer istim danima su treninzi MMA-a i hrvanja. Oba treninga traju po sat i pol, a nakon večernje dionice odradim i teretanu. Utorkom i četvrtkom ujutro imam trening grapplinga, navečer ta dva dana imam sparinge, a kad to završi, odmorim i idem trčati krug oko Jaruna. Subotom imam jedan trening (‘grappling open mat)‘ i nedjeljom odem trčati 10 krugova na Svetice. To trčanje mi dođe kao odmor, ja trebam što više trenirati i mislim da je ovo što sad radim malo i da bih trebao još više i još jače. Hiperaktivan sam, brzo se odmorim i imam višak energije i zato toliko treniram, a to je i najbitnija stvar za uspjeh u ovom sportu. Treba biti i gladan i razmišljati o svemu bez prestanka i tako ćeš napredovati."

Postat će kralj ‘short noticea‘

Upitali smo ga kada se planira vratiti borbama, a prvo se našalio oko FNC 14 priredbe u Sarajevu, a zatim i otkrio svoje planove za budućnost.

"Ako opet bude ‘short notice‘ u Sarajevu, očekujte me tamo (smijeh)... Plan se boriti u FNC-u, a ako dođe neka druga organizacija s dobrom ponudom, to rješava Forgač. Plan mi je imati tri- četiri borbe godišnje, ali sve je u njegovim rukama. Što se mene tiče, mogu se boriti svaki vikend. Kad god se ukaže neko natjecanje ili meč, uzimam to jer želim biti što aktivniji.

Na samom kraju poslao je poruku svojim fanovima:

"Hvala svima što me pratite i očekujte da će svaka borba biti bolja i krvavija nego što je bila prethodna te da ću biti sve bolji i bolji kako vrijeme ide!"

Ovim putem zahvaljujemo se Đuriću na izdvojenom vremenu te mu od srca želimo da uspije u svemu što naumi, a budite sigurni, sve ćemo popratiti s velikim zanimanjem.

Linker
18. travanj 2024 09:12