UFC

Bio je na rubu ponora, a onda režirao ponajveći preokret godine, ispisao povijest i zaradio 50.000 dolara

Gerald Meerschaert

 Handout/Getty Images/Profimedia
Meerschaert je preživio pedesetak Shahbazyanovih ‘ground and pound‘ udaraca i preokrenuo meč u svoju korist

U posljednjem meču preliminarnog dijela noćašnje UFC on ESPN 62 priredbe snage su odmjerili Gerald Meerschaert i Edmen Shahbazyan, a slavio je Meerschaert prisiljavanjem na predaju u drugoj rundi. Način na koji je "GM3", koji je u okršaj sa Shahbazyanom ušao kao autsajder prema "bookmakerima", stigao do pobjede zaslužuje kandidaturu za jedan od najvećih preokreta 2024. godine u oktogonu najjače svjetske MMA organizacije.

Shahbazyan je, naime, imao inicijativu u prvoj rundi, a onda u nastavku "dodao gasa" i još snažnije pritisnuo Meerschaerta, te ga, u uvodnom dijelu druge dionice, pogodio aperkatom u tijelo, na kojeg je vezao i koljeno, te prizemljio protivnika. "The Golden Boy" je nasrnuo na uzdrmanog Meerschaerta i kažnjavao ga iz gornje pozicije silovitim "ground and poundom", ispucavši pedesetak udaraca rukama i laktovima.

Meerschaert je bio na korak do poraza tehničkim nokautom, sudac ga je upozoravao da učini nešto, ali je nekako uspio "preživjeti" Shahbazyanov siloviti nalet. U nastavku smo gledali parterašku sekvencu u kojoj je Shahbazyan imao i "full mount" poziciju, ali je odustao od borbe na tlu i digao se na noge. Obranio je potom Meerschaertov pokušaj rušenja i pritisnuo ga uz žicu, a onda je uslijedila razmjena u kojoj su oba borca pogodila svoje mete, da bi ga "GM3" zatim ipak uspio prizemljiti, a onda i prisiliti na predaju "arm triangleom".

Ne samo da je Meerschaert režirao nevjerojatan preokret, već se trijumfom nad Shahbazyanom upisao u UFC-ove knjige rekorda kao borac s najviše "submissiona" u povijesti srednje kategorije, ukupno njih 12, detroniziravši tako legendarnog Andersona Silvu. Na račun svog podviga zaradio je i 50.000 dolara bonusa za izvedbu večeri.

Bila je to Meerschaertova 37. pobjeda u profesionalnoj karijeri (uz 17. poraza), odnosno druga uzastopna u UFC-a nakon što je sredinom ožujka prisilio na predaje ("rear naked choke") Bryana Barberenu. S druge strane Shahbazyanuje ovo bio peti poraz u karijeri, uz 13 pobjeda u profesionalnom rezimeu.

Linker
05. rujan 2024 10:29