UFC

Blachowicz savladao Jacarea i 'pokucao na Jonesova vrata', Shogun i Craig bez pobjednika

Jan Blachowicz i Jacare Souza
 screenshot
Jan Blachowicz pobjednik je glavna borbe UFC Fight Night 164 priredbe, u kojoj je savladao Ronalda 'Jacarea' Souzu podijeljenom odlukom sudaca. Sunaslovna borba priredbe, između Shoguna Rue i Paula Craiga, završila je bez pobjednika. Preostale borbe glavnog programa završile su trijumfima fenomenalnog Charlesa Oliveire te Andrea Muniza i Wellingtona Turmana.

Glavna borba ove priredbe nije zadovoljila ukus fanova. Jan Blachowicz i Ronaldo Souza bili su vrlo oprezni i rezervirani, što je pomalo razumljivo ako znam kakav je visok ulog bio u ovoj borbi te koliki pad bi donio poraz. Taktičko nadmudrivanje i pronalazak pozicije iz koje mogu raditi ono u čemu su najbolji obilježilo je većinu vremena kod odrađenih pet rundi i sve je to izgledalo vrlo neizvjesno, čemu svjedoči i konačna sudačka odluka.

Blachowicz je većinom pokušavao nešto raditi s distance, a posebno dobro su izgledali njegovi low kickovi. Ipak, u prve dvije runde Jacare je uspio skratiti distancu i doći do klinča, no sjajno je Jan branio pokušaje rušenja, čime je Brazilca podosta iziritirao. Unatoče tome, dojam je kako prve dvije runde Poljak nije puno napravio i da bi ga taj pritisak mogao koštati na sudačkim karticama. Opustio se Blachowicz malo više u trećoj rundi, a vidio se kad i kondicijski pad Jacarea. Osjetio je to Poljak i krenuo je ulaziti u udarce te pogađati. Ponovno je jednom završio u klinču i opet je uspješno obranio rušenje, no sad je i rundu završio s nekoliko dobrih pogodaka. Posljednje dvije runde zapravo su bile najbolje za Poljaka, koji je kvalitetno s distance kažnjavao umornog Brazilca pa čak i unatoč vidnoj ozljedi lijevog stopala. Priveo je tako Jan borbu kraju, a sudačke kartice donijele su podijeljenu odluku u njegovu korist. Dojam je kako je od treće do pete runde bilo sve na njegovoj strani i da je to trebalo biti jednoglasno, no njemu je svakako glavno da je došao do pobjede, nakon koje je zatražio borbu za titulu prvaka. Prema rezultatima, na to ima apsolutno pravo.

Sunaslovna borba nije dala pobjednika, ali je bila vrlo uzbudljiva. Paul Craig najavio je kako dolazi umiroviti Shoguna Ruu i tako se postavio od samog početka. Najveće iznenađenje borbe dogodilo se sredinom prve runde, kad je Craig boksačkom serijom ozbiljno uzdrmao Brazilca, ali ga nije uspio završiti. Rua je u druge dvije runde ipak prvo postavio balans, a onda i preuzeo kontrolu, posebno kad bi odveo borbu u parter. No, teško je pobjeći od dojma kako je nekad jedan od najopasnijih udarača svijeta na nogama izgledao jako loše te nije uspijevao stvoriti prednost nad borcem koji takvu borbu većinom izbjegava. Išao je Shogun tako na sigurno i očekivao je kako je uzeo drugu i treću rundu, no sva tri suca razmišljala su drugačije. Po jedan je dao pobjedu svakom od boraca, dok je treći negdje pronašao 28-28, odnosno jednu 10-8 rundu. Gdje? Teško je zaključiti, no neodlučena borba zapravo je pošten ishod prema viđenom.

Svoju fantastičnu seriju nastavio je Charles Oliveira pobjedom nad Jaredom Gordonom. Borac poznat po borbi u parteru i svojim "submissionima" ovog puta je došao do drugog nokauta u 2019. godini i to nakon samo minute i pol borbe. Boksačka serija presudila je Amerikancu, a sudac je pravovremeno uskočio prije nego je ovaj primio veću štetu. Prve dvije borbe glavnog programa održane su u srednjoj kategoriji i obje su došle do sudačke odluke. Andre Muniz je u vrlo zanimljivoj borbi uz puno preokreta savladao Antonija Arroya, dok je u punu manje uzbudljivoj borbi Wellington Turman bio bolji od Markusa Pereza.

Uvodni program prevodila je peta pobjeda u nizu za James Krausea, koji je nokautirao Sergia Moraesa u posljednjoj minuti borbe, a posebno je impresivan bio mladi Ricardo Ramos, savladavši Eduarda Garagorrija prekidom u prvoj rundi. Preostali prekid uvodnog programa bio je u borbi gdje je Randy Brown trokutom zatvorio Warlleya Alvesa, dok su ostale borbe došle do sudačke odluke. Francisco Trinaldo savladao je Bobbyja Greena, Douglas Silva de Andrade u potpunosti potrošenog Renana Baraoa, dok su program otvorile djevojke. Ariane Lipski savladala je Isabellu de Paduu, dok je Tracy Cortez bila bolja od Vanesse Melo.

UFC Fight Night 164 - Rezultati

Jan Błachowicz def. Ronaldo Souza - podijeljena sudačka odluka
Maurício Rua vs. Paul Craig - neodlučeno
Charles Oliveira def. Jared Gordon - KO (R1 01:26)
Andre Muniz def. Antonio Arroyo - jednoglasna sudačka odluka
Wellington Turman def. Markus Perez - jednoglasna sudačka odluka

James Krause def. Sérgio Moraes - KO (R3 04:19)
Ricardo Ramos def. Luiz Eduardo Garagorri - prisiljavanje na predaju (R1 03:57)
Francisco Trinaldo def. Bobby Green - jednoglasna sudačka odluka
Randy Brown def. Warlley Alves - prisiljavanje na predaju (R2 01:22)
Douglas Silva de Andrade def. Renan Barão - jednoglasna sudačka odluka
Ariane Lipski def. Isabella de Padua - jednoglasna sudačka odluka
Tracy Cortez def. Vanessa Melo - jednoglasna sudačka odluka

Linker
15. travanj 2024 04:19