UFC

Bobby Green iznio teške optužbe na račun Khabiba i Makhacheva: ‘Idu u džamiju i treniraju tamo gdje USADA ne može doći‘

Bobby Green (lijevo), Islam Makhachev (gore desno) i Khabib Nurmagomedov (dolje lijevo)

 Screenshot (youtube, Instagram)
Iskusni UFC-ov veteran tvrdi da se Dagestanci dopingiraju od malih nogu

Islam Makhachev trebao se još u travnju (4. mjesec) 2016. godine boriti protiv Drewa Dobera (borili su se 2021. godine), ali meč je otkazan zbog Islamovog pozitivnog dopinškog testa. Makhachev je bio samo jedan od brojnih ruskih sportaša pozitivnih na supstancu naziva meldonij ili mildronat.

Meč Dobera i Makhacheva otkazan je zbog pozitivnog dopinškog testa, ali USADA je nakon istraživanja odlučila da Makhachev nije kriv i nastavno na to, Dagestanac nije morao proći kroz suspenziju. Naime, USADA je utvrdila da Islamov pozitivan test proizlazi zbog terapije koja je uslijedila nakon operacije srca kojoj je podvrgnut krajem 2014. godine.

Kao prevenciju da se aritmija ne ponovi, liječnik je u studenom (11. mjesec) 2015. godine Makhachevu propisao meldonij. Makhachev je lijek koristio četiri tjedna, ali prestao je s korištenjem 1. siječnja (1. mjesec) 2016. godine, nakon što je meldonij dodan na popis zabranjenih supstanci.

Makhachev je prošle godine u razgovoru za UFC Eurasia pojasnio kako je meldonij dugo bio sastavni dio prehrambenog plana među ruskim sportašima, ali prema njegovim navodima, meldonij su konzumirali sportaši iz drugih nacionalnih timova.

‘‘Ruski sportaši u nacionalnim timovima uzimali su meldonij poput vitamina. Svaki nacionalni tim davao je mildronat (meldonij). Mislim da se jednostavno radilo o uroti protiv ruskih sportaša.‘‘, pojasnio je Makhachev prošle godine, a nakon što je dokazao kako mu je liječnik predložio uporabu tog lijeka, skinuo je ljagu sa svog imena i nije bio suspendiran.

Nekoliko mjeseci kasnije, UFC-ov borac Bobby Green naišao je na spomenuti intervju Islama Makhacheva i posebno je obratio pažnju na podatak da su ruski sportaši redovno uzimali meldonij (dok je još bio dopušten).

‘‘Lutao sam po YouTubeu i pronašao sam kratki video u kojem je Islam (Makhachev) rekao da je imao problema s dopingom. Ali nisam primijetio da ljudi pričaju o tome. On je rekao kako su mu davali vitamine još dok je bio u školi u Rusiji. Tko zna koliko dugo su to radili. Zamislite da vam netko daje steroide od desete, dvanaeste ili petnaeste godine, koliko biste snažni postali. Rekao sam i svom treneru da je nešto čudno u vezi Islama i njegove snage, osjetio sam to. To nije prirodna ljudska snaga. Pitao sam se zašto Dagestanci toliko pobjeđuju, ali oni su izgrađivani da postanu takvi. Zato već kao devetogodišnjaci treniraju s medvjedima. ‘Uzgajani‘ su da budu bolji od nas.‘‘, rekao je Green krajem prošle godine, nedugo uoči meča s Drewom Doberom, a deset mjeseci nakon uvjerljivog poraza od Islama Makhacheva.

Iako se činilo da je priča tu završila, Green je ponovno obnovio tu temu uoči svog prošlotjednog meča protiv Granta Dawsona. Prilikom gostovanja u ‘‘Jaxxon Podcastu‘‘ koji vodi Quinton ‘‘Rampage‘‘ Jackson, Green je optužio Islama Makhacheva, ali i Khabiba Nurmagomedova. Ponovno je Bobby tvrdio kako su obojica koristili doping tijekom svojih karijera.

‘‘Khabib (Nurmagomedov) i Islam (Makhachev) idu u džamiju, znaš? Treniraju na mjestima na koja ne možeš niti otići, USADA ne može doći tamo. Mjesecima mogu raditi što god žele. Islam je čak i pao na doping, a ponašao se kao da nije znao da će se to dogoditi. Radi se o stvarima koje su im Rusi davali još dok su bili djeca.‘‘, rekao je Green.

Novim optužbama Green je navukao bijes Khabiba Nurmagomedova. Umirovljeni ‘‘Eagle‘‘ oglasio se putem Instagram ‘‘storjya‘‘ i oštro je uzvratio Greenu.

‘‘Nema ništa loše u odavanju počasti prvaku, a nije bitno sviđa li ti se prvak ili ne. Ali ovo nije nešto što svatko može učiniti. Potreban vam je mozak, po mogućnosti da ne bude od slame. Ja sam doping test prošao 49 puta u pet godina. Islam će uskoro odraditi 50 testiranja. Neka netko prenese ovo Bobbyju: Ono što ti je Islam napravio bila je čista tehnika, brušena dugi niz godina.‘‘, poručio je Khabib.

Inače, zanimljivo je da Bobby Green za razliku od Khabiba ima zanimljivu povijest sa USADA-om. Sredinom prošle godine Green je bio pozitivan na doping i suspendiran na šest mjeseci.

Naime, Green je odlučio koristiti zabranjeni anabolik DHEA, za kojeg se odlučio nakon što je pogledao YouTube video doktora Erica Berga, inače kontroverznog zdravstvenog djelatnika, edukatora i kiropraktičara iz Virginije. Tjedan dana prije srpanjskog eventa, Greenu je rečeno kako će pasti na doping testu na povišeni testosteron, što je ujedno dovelo i do otkazivanja borbe protiv Jim Millera.

"Molim? U 20 godina nisam nikada bio pozitivan na niti jednu supstancu. Ja poznajem droge, za mene su to samo one koje dolaze u obliku injekcije, ili u obliku nekakvih čudnih tableta, ili testosteronskih krema."

"Rekao sam im ‘Hej, vratite se, ja ću vam snimati sve suplemente koje koristim, a vi mi pokažite tu bočicu.‘ Oni su rekli ‘Ova ovdje, to je DHEA, ona je na popisu zabranjenih supstanci, a ti si sada pao test i otkazat ćemo borbu.‘ To je bilo samo tjedan prije borbe, bio sam shrvan." - priznao je Green.

Green navodi kako je bio upozoren da ne priča javno o svemu tome jer će onda dobiti dužu suspenziju. Ali naposljetku je ipak odlučio podijeliti sve s medijima jer je htio biti iskren prema fanovima.

"Ako mi žele produljiti suspenziju zato jer sam naručio nešto s Walmarta i nisam imao pojma da je unutra zabranjena supstanca, neka učine to. Želim da znate da ovo nije krivica od USADA-e. Ja sam ovdje kriv, i nitko drugi. Preuzimam potpunu odgovornost za cijelu situaciju." - zaključio je tada Green.

U cijeloj ovoj priči, Bobby Green zapravo je imao najviše problema s padom na doping testovima, ali najglasniji je kad su u pitanju optužbe na račun drugih. Poprilično je nejasno i zašto je Green morao istaknuti da Khabib i Makhachev idu u džamiju, odnosno koja je poanta tog argumenta. Green se očito ponekad bori sa svojim mislima i zaključcima, ali ima pravo na svoje mišljenje.

Linker
24. travanj 2024 18:24