UFC

Brojni velikani gubili su UFC debije - pa postali prvaci. Ivanina priča u najjačoj promociji tek počinje

Ivana Širić Petrović

 Instagram/Ivana Petrović
Hrvatska borkinja s norveškom adresom prema ugovoru ima još tri borbe u američkoj MMA organizaciji

"Nije važno koliko jako udaraš, radi se o tome koliko teško možeš biti pogođen i nastaviti ići naprijed. Koliko možeš podnijeti i ići naprijed. Tako se pobjeđuje! Sada, ako znaš koliko vrijediš, izađi i uzmi ono što zaslužuješ".

Ovako je, u jednom od nastavaka čuvene sportske drame, Rocky Balboa (Sylvester Stallone) savjetovao sina Roberta (Milo Ventimiglia), a istim rečenicama započeo sam nedavni veliki intervju s Ivanom Širić Petrović. Hrvatska borkinja s norveškom adresom, naime, u borilačke se sportove zaljubila gledajući, još kao djevojčica, upravo filmove o fiktivnom boksaču iz Philadelphije, pa su mi se, s obzirom na tu povezanost i simboliku, navedene motivacijske devize iz kultnog filmskog serijala onomad nametale kao idealan "šlagvort".

Povod našem tadašnjem razgovoru bio je, dakako, Ivanin monumentalni karijerni iskorak u vidu potpisivanja ugovora s UFC-om. U međuvremenu je bivša Aresova prvakinja i debitirala pod okriljem najjače svjetske MMA organizacije te, kao što je poznato, u svom prvom nastupu (jednoglasnom sudačkom odlukom) izgubila od Brazilke Luane Caroline. Iako je, dakle, ozračje dijametralno suprotno u odnosu na razdoblje kad je nastao spomenuti intervju, i ovaj sam tekst odlučio započeti istim citatom iz "Rockyja". Držim kako u ovom trenutku on ima i snažniji značaj nego prije dva i pol mjeseca budući da više ne predstavlja tek simboličnu referencu na sami početak Ivanine borilačke priče, već sadrži obrazac koji bi Ivani mogao otvoriti put prema pobjedama u UFC-u.

image

Ivana Širić Petrović

Ares FC

Iako bismo mogli izdvojiti pojedine solidne trenutke koje je Širić Petrović imala u srazu s Carolinom, svima koji su gledali meč jasno je da, u najmanju ruku, nije briljirala svojom izvedbom i da je, na koncu, pobjeda zasluženo otišla na stranu njezine suparnice. No, također, treba naglasiti da je ono što je 29-godišnja Hrvatica isporučila u Las Vegasu daleko od njezinog maksimuma. Zašto nije bila na uobičajeno visokoj kvalitativnoj razini i zašto nije uspjela demonstrirati veliki dio svojih vještina i alata u okršaju s protivnicom (koja joj je bila po mjeri), pitanja su na koje će odgovore zasigurno potražiti Ivana i njezin tim, a onda ta saznanja, nadam se, i implementirati i u sljedeće nastupe (kojih, prema ugovoru, ima još tri), ali, iz perspektive gledatelja, dojam je da subotnji meč presudio - psihološki segment.

"Jednostavno sam se zamrznula, to nisam bila ja. Radila sam greške koje su me koštale pobjede, bilo bi to bolje da sam bila malo manje uzbuđena", rekla je Ivana nakon meča i, zapravo, potvrdila prethodno iznesenu tezu. U njezinom govoru tijela tijekom borbe, pa čak i prije samog ulaska u oktogon, mogli su se iščitati nervoza, trema, uzbuđenje i, ponajviše, impresioniranost UFC-ovim blještavilom. To je sasvim razumljivo s obzirom na količinu pritiska svojstvenog debitantskom nastupu u organizaciji koja okuplja sami "crème de la crème" slobodne borbe, ali to je istovremeno i breme koje predstavlja "kočnicu" u kavezu, te natjecatelju onemogućava da pokaže sve što zna. Indikativno je da je i Carolina, s druge strane, nakon pobjede nad Širić Petrović, također, fokus stavila na psihološki aspekt borbe.

image

Ivana Širić Petrović i Luana Carolina

HANDOUT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Handout/getty Images/profimedia

"Nisam osjećala pritisak, bila sam vrlo mirna i opuštena, osjećala sam da ću pobijediti. Kada sam sretna i svoja, najbolje se borim, čak mi i moj psiholog kaže da sam onda nezaustavljiva", istaknula je 30-godišnja Brazilka na medijskoj konferenciji, a njezina opuštenost mogla se jasno primijetitii u dobrom dijelu meča s Ivanom, što su u više navrata isticali i UFC-ovi komentatori. "Dread" je bila "lagana" na nogama i fluidna u pokretima, te djelovala kao da se nalazi u svom prirodnom okruženju. Ostavljala je dojam neopterećenosti, iako je prije okršaja s Ivanom nanizala dva uzastopna poraza u UFC-u i pobjeda joj je bila nasušno potrebna. Meč protiv Ivane bio je njezin sedmi pod UFC-ovim svjetlima, a stečeno iskustvo i, vjerojatno, prokušani mehanizmi kanaliziranja stresa, poslužili su joj kao potencijalno i najjača oružja u okršaju s hrvatskom debitanticom.

Ishod meča između Ivane i Caroline, po mom viđenju stvari, dakle, nije odredila razlika u kvaliteti, nego razlika u iskustvu i psihološkom pristupu. Kao što su i same borkinje rekle, jedna je bila "svoja", dok druga, nažalost, nije. Ono što je Ivanu, uz raskošan talent i impresivne vještine, krasilo u dosadašnjoj MMA karijeri jesu mirnoća, hladnokrvnost i potpuni fokus, ali čini se kako su brojni podražaji koje nosi UFC-ova pozornica ipak uspjeli uzdrmati njezin "setup". U tom smislu, vesele objave Ivanine mentalne trenerice Darije Albers, koja je na društvenim mrežama poručila kako je "obnova već počela".

image

Ivana Širić Petrović

Privatna arhiva

Sve u svemu, Ivana je probila led i to je u ovome trenutku najvažnije. Debitirala je u UFC-u, "osjetila teren" i, unatoč porazu, uprihodila dragocjeno iskustvo. Čvrsto vjerujem kako će se, zajedno sa svojim timom, već u sljedećem nastupu vratiti na stare postavke i, u najboljoj verziji sebe, opravdati pozivnicu među elitu. Usprkos činjenici da je potpisivanjem za UFC, nogometnim rječnikom govoreći, prešla u (naj)viši rang natjecanja i da je ubuduće čekaju okršaji isključivo s vrhunskim borkinjama, kvalitetnijim od svih s kojima se susretala prije potpisivanja za američku promociju, uvjeren sam da može biti vrlo konkurentna u diviziji. Valja spomenuti i da su svoje su prve borbe u UFC-u, primjerice, gubili borci kao što su Fabricio Werdum, Max Holloway, Brock Lesnar, Mauricio "Shogun" Rua, Luke Rockhold i Carlos Condit, da bi, na koncu, svi odreda postali prvaci svojih kategorija. To, naravno, samo po sebi ne znači da će i Širić Petrović postati prvakinja, ali nas uči da negativni ishod debija ne determinira daljnji tijek nečije UFC karijere. Štoviše, Ivanina priča tek počinje.

Linker
18. travanj 2024 14:37