UFC

Carlos Condit osvrnuo se na svoju karijeru: ‘Uživao sam u svakoj je**noj sekundi‘

Carlos Condit
 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Nakon Josepha Benavideza, MMA je proteklog tjedna ostao bez još jednog velikog borca

Krajem prošlog tjedna, Carlos Condit (32-14-0) odlučio se povući iz MMA-a. 37-godišnji borac nadimka ''Natural Born Killer'' (Prirodni ubojica) godinama je bio jedan od najboljih velteraša na svijetu, a brojni su fanovi kojima je Condit jedan od najdražih boraca. Razlog tome jeste njegov bespoštedni pristup borbama, Condit je bio pravi ratnik u ringu. ''Natural Born Killer'' uz sve to, borac je uz kojeg se nikada nisu vezali skandali, nesportsko ponašanje i slične stvari. Moglo bi se reći da se radi o školskom primjeru pravog borca i uzora mlađim generacijama.

Njegova karijera posljednjih nekoliko godina doživila je osjetni pad. Condit je 2016. godine dobio drugu priliku za osvojiti UFC-ov pojas velter kategorije, no izgubio je podijeljenom sudačkom odlukom od Robbieja Lawlera. Mogla je ta borba otići i na Conditovu stranu, no nije, a ''Natural Born Killer'' na kraju se mora zadovoljiti činjenicom kako je nekoć bio privremeni prvak UFC-ove velter kategorije. Nakon poraza protiv Lawlera, Condit je izgubio i naredna četiri meča, a ukupno pet poraza u zadnjih sedam nastupa doživio je ovaj legendarni borac. Zadnji nastup odradio je u srpnju ove godine pritom izgubivši od Maxa Griffina jednoglasnom odlukom. Čini se kako će to ujedno biti i njegov zadnji nastup u profesionalnoj MMA karijeri.

''Bilo je vrijeme čovječe. Puno je razloga za to. Nakon zadnje borbe, imao sam osjećaj kako sam prošao zbilja dobar kamp, a stalno sam bio jedan korak iza Maxa (Griffina). Možda bih mogao probati promijeniti neke stvari i testirati se iznova, no to je teška stvar za učiniti. Morao bih se izložiti raznim iskušenjima kako bih utvrdio je li ovo što radim zapravo funkcionira ili ne. U određenoj fazi, sve vam se manje vraćaju prinosi vašeg rada i stoga mislim da je vrijeme za povući se i ići dalje.'', započeo je Condit s objašnjenjem gostujući u MMA Houru.

Condit je Helwaniju objasnio kako bi tokom svoje karijere uvijek bio izrazito ljut nakon poraza, to bi ga frustriralo, a to je znak kako mu je stalo. Sada, nakon poraza protiv Griffina, situacija je bila znatno drukčija.

''Inače bih napuštao hotelsku sobu i bio bih bijesan te loše raspoložen. Ovaj puta bilo je drukčije. Nisam se tako osjećao. Tri tjedna ili čak i mjesec dana ranije nazvao sam Danu (Whitea) i dao mu do znanja da ovo dolazi, obznanio sam mu kako se bliži moje umirovljenje.''

Condit je svjestan kako sa 37 godina i 47 profesionalnih MMA mečeva iza sebe mora više pažnje posvetiti svome zdravlju i životu koji je pred njim. Izuzev kompromitiranja zdravlja, Condit nije više fokusiran kao nekoć i rado bi se posvetio nekim drugm stvarima.

''Mislim da na neke načine ja kompromitiram svoj privatni život. Treniranje na najvišoj razini ovog sporta traži puno odricanja. Jako puno energije i emocija oduzima mi ovaj sport. Time imam puno manje toga za pružiti ostalim stvarima u životu. Sada sam u fazi života kada ne želim više kompromitirati svoj privatni život na taj način.''

''Natural Born Killer'' imao je svojih uspona i padova tokom karijere. Dugi niz godina bio je u samom vrhu velter kategorije i pružio je niz nezaboravnih ratova. Međutim, u periodu od 2016. do 2018. godine, Condit je zaredao čak pet poraza u nizu. Carlos navodi kako je unatoč svemu guštao tokom karijere. Na upit Ariela Helwanija da odabere najdraži trenutak svoje karijere, Condit se nije mogao baš lako odlučiti.

''To je stvarno teško pitanje. Uživao sam u svakoj je**noj sekundi. Usponi, padovi, u svemu. Ako bih morao odabrati samo jedan trenutak, onda bi to bile moje zadnje dvije pobjede kada smo bili u Abu Dhabiju, a tamo smo živjeli u nestvarnoj atmosferi. Moji treneri i ja dobili smo priliku otići u to nevjerojatno lijepo mjesto i boriti se. Bilo je jako zabavno. Međutim, ja imam 19 ili 20 godina vrijednih memorija i teško je nešto izdvojiti.'', rekao je Condit, a zatim zaključio priču o svojoj karijeri.

''Volio sam se boriti. Jako sam volio ono što radim i svaki puta sam se nadao da ću izaći u ring/kavez i pružiti dobar nastup. Uživao sam u svakoj sekundi.

Linker
24. travanj 2024 16:55