UFC

Chris Weidman u poluteškoj debitira protiv glavnog kandidata za idućeg izazivača

Chris Weidman
Debi nastup Chrisa Weidmana u poluteškoj kategoriji trebao bi se dogoditi u listopadu. Samo detalji su preostali do potvrde toga da će bivši prvak srednje kategorije predvoditi UFC on ESPN 6 event. Protivnik bi mu trebao biti trenutno možda i glavni kandidat za izazivača poluteške kategorije, neporaženi Dominick Reyes.

Vijest o tome kako će Weidman nastupiti 18. listopada u Bostonu prvi je objavio ESPN, nakon čega su to isto prenijeli još neki elitni MMA mediji. Prema dostupnim informacijama, Chris Weidman i Dominick Reyes već su verbalno dogovorili sve detalje i preostala je samo potvrda od strane UFC-a.

Tako će Weidman debitirati u poluteškoj kategoriji otprilike u terminu na koji je i ciljao. Nastup u svom New Yorku je odbio nakon dva teška poraza doživljena u Madison Square Gardenu te je rekao kako se kući namjerava vratiti kao pobjednik. UFC mu je pružio priliku da u poluteškoj kategoriji odmah postane legitimni kandidat za izazivača. No, prije toga će morati odraditi jedan izuzetno težak ispit.

Prvi protivnik Weidmanu u kategoriji do 93 kilograma bit će Dominick Reyes (11-0, 5-0 UFC), borac koji je do svoje posljednje borbe glasio za onog koji će srušiti Jona Jonesa. Unatoč tome što je u tom posljednjem nastupu savladao Volkana Oezdemira, takve najave malo su utihnule, budući da je u toj borbi izgledao možda i najlošije u dosadašnjoj karijeri. Primijetili su se mnogi nedostaci i opće mišljenje fanova je kako Reyes ipak još nije spreman za napad na sami vrh. Da je tu borbu odlukom sudaca izgubio, nitko ne bi mogao prigovoriti na takav ishod. No, eventualna pobjeda protiv Weidmana bi ga trebala dovesti do pozicije gdje s pravom može čekati napad na titulu.

Weidman (14-4, 10-4 UFC) je već neko vrijeme u situaciji gdje u borbama ne izgleda loše, no većinu ih u određenim okolnosti gubi. Sve je to krenulo još u prosincu 2015. godine, kad je izgubio titulu srednje kategorije nakon velikog kiksa u borbi protiv Lukea Rockholda, koju je do tada kontrolirao. Sve se nastavilo nokaut porazom od Yoela Romera u situaciji gdje je vodio 2:0 u rundama, da bi onda došla i ona neslavna epizoda iz borbe protiv Gegarda Mousasija. Uspio je onda impresivnim nastupom upisati pobjedu protiv Kelvina Gasteluma, no u studenom prošle godine gubi od Jacarea Souze još jednu borbu u kojoj je do tog trenutka bio u prednosti. Odluku o prelasku u polutešku kategoriju donio je prije dva mjeseca. Svojevremeno je tri puta uspješno obranio titulu prvaka srednje kategorije koju je oteo do tada najuspješnijem UFC borcu u povijesti, Andersonu Silvi.

Što se tiče boraca srednje kategorije kojima se isplatio prelazak u polutešku, svakako vrijedi spomenuti Anthonyja Smitha i Thiaga Santosa koji su dogurali sve do mjesta izazivača. Suprotan primjer je Luke Rockhold, koji je na UFC 239 priredbi brutalno nokautiran od strane Jana Blachowicza. Rockholda je u toj borbi koštala i prevelika samouvjerenost, budući da se već vidio u borbi protiv Jona Jonesa. Ako Weidman savlada Reyesa, on bi također mogao doći u poziciju gdje s pravom može razmišljati o borbi protiv prvaka. No, vjerujemo kako će on ipak prihvatiti lekciju iz primjera svog bivšeg rivala i ići borbu po borbu.

Linker
08. svibanj 2024 12:40