UFC

Dana White otkrio malo poznatu činjenicu u vezi najvećeg suđenja u MMA sportu: ‘Ja sam s njim išao u...‘

Dana White

 SCREENSHOT/YOUTUBE (TNT SPORTS)
S obzirom na to kolike su Sjedinjene Američke Države, šansa za ovakvo nešto je astronomski mala

Čelni čovjek najbolje svjetske MMA promocije Dana White, u novom intervjuu, ponovno je naglasio kako se ne miješa u pravne zavrzlame UFC-a, osobito u vezi s tekućom antimonopolskom tužbom protiv promocije. No, iznio je novu teoriju o razlozima koji stoje iza značajnog razvoja ovog slučaja, koji traje već desetljeće. U srijedu je sudac Richard Boulware iz okružnog suda Sjedinjenih Američkih Država u Nevadi odbio sporazum o nagodbi od 335 milijuna dolara, koji bi omogućio matičnoj tvrtki UFC-a, TKO Group Holdings Inc., da isplati taj iznos skupini bivših boraca.

UFC je nakon toga izdao izjavu u kojoj se ne slaže s odlukom suca, što produžuje slučaj i vraća ga prema suđenju, premda Boulware može kasnije odobriti novi sporazum o nagodbi.

Međutim, White je u razgovoru s dugogodišnjim novinarom borilačkih sportova Kevinom Ioleom izjavio da su on i bivši vlasnik Zuffe Lorenzo Fertitta išli u srednju školu sa sucem Boulwareom, te sugerirao da je sudac možda odbio nagodbu između UFC-a i tužitelja iz razloga izvan sudnice.

"Ovo nije nešto na što se fokusiram. Pustim odvjetnike da se bave tim stvarima. Ali dopustite mi da kažem ovo - ovo je vjerojatno jedina stvar koju sam rekao otkad se cijela stvar događa: dolazi do točke u kojoj se čini osobnim" rekao je White. "Znate, išao sam u srednju školu s sudcem. Lorenzo i ja smo išli u srednju školu s njim. Ne znam što smo mu Lorenzo ili ja učinili u srednjoj školi, ali ovo se čini vrlo, vrlo osobnim."

Boulwareu je slučaj dodijeljen od samog početka, 2015. godine. Na svoje mjesto imenovan je od strane predsjednika Baracka Obame i radi kao sudac u Nevadi od lipnja 2014. godine.

White je upitan postoji li ikakav razlog da sudac ima nešto osobno protiv njega, kako je sugerirao. Na primjer, je li ga White maltretirao ili "prebio"?

"Ne mislim da sam ga maltretirao. Ne mislim da sam mu učinio išta, rekao je White. "Ne znam što se, dovraga, dogodilo. Ali nema sumnje u mom umu da se ovo apsolutno čini osobnim, i što god to bilo sa sudcem, pustit ćemo odvjetnike da se bave time, i što bude, bit će."

Nagodba je prvotno dogovorena u lipnju. Boulwareovo odbijanje postavlja mogućnost suđenja, što također otvara mogućnost da borci iz skupina klase odu ni s čim.

Brojni razlozi navodno su ga spriječili da odobri nagodbu, uključujući činjenicu da je iznos odštete bio nedovoljan i nedostatak zabrane određenih praksi. Obje strane navodno su poticale završetak slučaja. Jedna od tužbi, s Cungom Leom na čelu, započela je prije gotovo deset godina. Pet odvojenih tužbi iz kategorije klase između prosinca 2014. i ožujka 2015. naposljetku je konsolidirano u jednu (Le, et. al), s drugom odvojenom tužbom podnesenom 2021. godine (Johnson, et. al). Tužbe su se usredotočile na navodne povrede Shermanovog zakona. Tužbe iz kategorije klase omogućuju trostruke odštete, što znači da je sud mogao utrostručiti iznos koji je zahtijevao od UFC-a da isplati.

Grupa bivših boraca tvrdila je da struktura UFC-ovih ugovora i poslovne prakse suzbijaju mogućnost boraca da pregovaraju i istraže druge promotivne opcije, stvarajući monopsoniju. Napori su predvođeni bivšim borcima kao što su Cung Le, Kyle Kingsbury, Kajan Johnson, Jon Fitch, Brandon Vera i drugi.

Linker
07. rujan 2024 19:36