UFC

Dana White reagirao na rasistički ispad Adesanye: ‘Ovo je biznis, Adesanya može reći što god želi‘

Israel Adesanya

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
UFC-ov predsjednik odbacio je pretpostavku da će Adesanya snositi posljedice zbog svog

Jedan od rijetkih negativnih trenutaka na jučerašnjem UFC 290 eventu prouzrokovao je Israel Adesanya, prvak UFC-ove srednje kategorije. Neposredno nakon što je završio meč između Dricusa Du Plessisa i Roberta Whittakera, Adesanya je kročio u kavez kako bi odradio sučeljavanje s Du Plessisom.

Južnoafrikanac će bit novi izazivač Israelu Adesanyi za titulu u srednjoj kategoriji, a već nekoliko mjeseci puno je tenzija između njih dvojice. Sve je počelo Dricusovom izjavom o afričkim prvacima u UFC-u. Du Plessis je istaknuo kako će on postati ‘‘prvim pravim‘‘ afričkim prvakom u UFC-u, na što se Israel Adesanya najviše uvrijedio. Du Plessis je pojasnio kako Adesanyu, Kamarua Usmana i Francisa Ngannoua ne može smatrati afričkim prvacima, jer žive i treniraju izvan teritorija Afrike.

Nakon toga uslijedile su brojne prozivke na relaciji Adesanya - Du Plessis, a ‘‘Izzy‘‘ se nadao da će Du Plessis izboriti napad na titulu kako bi se mogli međusobno obračunati. Nokautiravši Whittakera, DDP uistinu je izborio ‘‘title shot‘‘, ali prvo sučeljavanje njega i Adesanye privuklo je brojne reakcije.

Adesanya je neprestano nazivao Du Plessisa ‘‘afričkim bratom‘‘ i ‘‘niggerom‘‘ (‘crnčuga‘), a takvim sarkazmom zapravo je htio reći kako Du Plessis nije izvorni Afrikanac, jer nije crn. Komentari Israela Adesanye rasistički su u očima mnogih, a prvak je čak pozivao i na odrađivanje DNK testa kako bi se utvrdilo tko potječe iz Afrike. Du Plessisu je u jednom trenutku bilo dosta, nije mogao vjerovati što Adesanya izgovara i jednostavno je otišao proslaviti svoju pobjedu s publikom.

Uslijedile su brojne rasprave na društvenim mrežama, a mnogi se pitaju hoće li Adesanya snositi ikakve posljedice zbog svog ponašanja. Odgovor je: ne, neće snositi posljedice. Dana White nedugo nakon eventa održao je konferenciju za medije, a jedna od tema bio je ispad Israela Adesanye. White je istaknuo kako ne vidi ništa ‘‘rasističko‘‘ u svemu tome.

‘‘Koje su rasističke konotacije u svemu tome? On (Adesanya) je crn, koga briga? Ne može me manje biti briga, ovo je borilački biznis. Israel Adesanya može govoriti što god želi, koga briga? Ljudi se žale zbog toga? Naravno da se žale, prava šteta.‘‘, rekao je White.

Što bi UFC-ov predsjednik govorio da je Dricus Du Plessis postupio poput Adesanye? To je ono što se mnogi pitaju, a vjerojatno je više nego jasno kako bi Du Plessis snosio teške posljedice, a možda bi ga čak i izbacili iz organizacije. Ista pravila očito ne vrijede za sve.

Linker
18. svibanj 2024 08:11