UFC

Dana White: ‘Službeni ranking nam je jako bitan pri ugovaranju borbi‘

Dana White
 screenshot/YouTube
Relevantnost UFC-ovih ljestvica izazivača česta je tema rasprava u vezi MMA-a

Način na koji UFC osmišljava borbe česta je tema među MMA fanovima, a posao matchmakera, odnosno osoba zaduženih za stvoriti programe priredbi mnogima zvuči kao posao snova. Kod nekih većih borbi, kao vrlo važan alat trebale bi služiti rang ljestvice kategorija, čiji su autori 15-ak novinara raznih medija koji pobliže prate borilački sport.

Upravo te ljestvice često prozivaju borci, nezadovoljni time što im se ne nude borbe protiv bolje rangiranih boraca,a prigovore često nalazimo i kod ljubitelja sporta, koji često smatraju kako ljestvice zapravo niti nemaju smisla. A taj smisao istih pokušao je Dana White objasniti tijekom gostovanja na ESPN-u.

"Očito je da nam je poredak jako važan. Uvijek se trudimo biti u koraku s rankingom i sjajno je kad imamo priliku odraditi borbu prvaka protiv čovjeka na prvom mjestu ili kad uparimo broj 1 borca protiv broja 2. No, mogli ste isto tako više puta vidjeti da ćemo organizirati borbu koju fanovi žele vidjeti, ako se takva pojavi, neovisno o tome."

Ipak, poseban način UFC koristi pri uparivanju boraca koji tek traže svoje mjesto na ljestvicama. Teško je očekivati da matchmakeri znaju apsolutno sve detalje koji su im potrebni, no zato je tu kompleksan sustav koji pamti apsolutno sve detalje o borcima, od same gledanosti njihovih borbi pa do statističkih podataka. Kad gotovo svaki tjedan trebate na program staviti više od deset borbi, svaka pomoć je dobrodošla, posebno ako je dobro odrađena.

"Znamo svaku brojku i svaki mali detalj u vezi dogovaranja borbi. Svaki detalj borbi nam se unosi u sustav, znamo koliko ljudi je gledalo koju borbu i sve to uzimamo u obzir", otkrio je vrlo zanimljiv podatak o tome kako se dolazi do većine manjih UFC borbi.

Ipak, čak i kraj ovakvih sustava, UFC-u se potkrade da trećeg velteraša svijeta upare protiv borca koji je do tada u spomenutoj kategoriji odradio tek jednu borbu i to protiv borca koji do danas nema pobjedu u Octagonu. Vjerojatno se možete sjetiti barem jedne takve borbe.

Linker
25. travanj 2024 02:53