UFC

Daniel Cormier tvrdi da Jonesu nije u interesu boriti se protiv najboljih: ‘On je sada usmjeren ka biznisu‘

Jon Jones (desno) i Daniel Cormier (lijevo)

 Sean M. Haffey/Getty images/Profimedia
Umirovljeni Daniel Cormier smatra da Jones teži ka pametnim poslovnim potezima

Jon Jones nerijetko je pod paljbom kritičara sve otkako je debitirao u teškoj kategoriji. ‘‘Bonesa‘‘ se optužuje da je tri godine odugovlačio s debijem u teškoj kategoriji, a tek kada se otvorila prava prilika za osvojiti pojas, Jones se odvažio debitirati među teškašima.

Odlaskom Francisa Ngannoua iz organizacije, Jonesu se otvorila prilika da preko Ciryla Ganea dođe do pojasa. Ciryl Gane odličan je borac, ali stilski je jako dobro odgovarao Jonesu. Lakoćom je Jones srušio Ganea, a potom ga je i ekspresno završio ‘‘submissionom‘‘. Ganeovo hrvanje i BJJ vještine na puno su nižoj razini od Jonesovih vještina, a Francis Ngannou definitivno mogao bi puno više ponuditi protiv Jonesa.

Kritike su se samo dodatno pojačale nakon što je Jones ugovorio meč u kojem će prvi puta braniti pojas prvaka. Stipe Miočić biti će njegov protivnik na UFC 295 eventu u 11. mjesecu, a iako je Miočić najveći teškaš u povijesti UFC-a, mnogi nisu zadovoljni odabirom protivnika. Razlog su prvenstveno Miočićeve godine (41), ali i duga pauza koja sada traje dvije godine i pet mjeseci, a još su dva mjeseca do same borbe. Mnoštvo je fanova koji bi radije gledali Jonesa protiv mlađih i gladnijih teškaša kao što su Sergei Pavlovich ili Tom Aspinall, a Daniel Cormier u podcastu s Benom Askrenom pokušao je pojasniti Jonesov odabir protivnika.

‘‘Jonesovi mečevi protiv Aspinalla i Sergeija (Pavlovicha) definitivno bi izazvali uzbuđenje, ali on (Jones) tvrdi da nije zainteresiran. Nije zainteresiran jer sada je u fazi gdje je više usmjeren ka biznisu i novcu, nego prema pravoj konkurenciji. Ali kada Jones predvodi event, mislim da zapravo nije niti bitno s kime se bori.‘‘ rekao je Cormier.

Mnogi će se vjerojatno i složiti s Cormierom. Izuzev poraza diskvalifikacijom u meču protiv Matta Hamilla, Jones je zapravo neporažen u svojoj karijeri. Ostavštinu je obogatio osvajanjem titule u teškoj kategoriji, a porazi li Miočića, zacementirat će svoj status najboljeg borca u povijesti MMA-a. Pametno Jones bira protivnike u ovoj fazi karijere i ne želi pretjerano riskirati svoju ostavštinu ulazeći u kavez s mlađim i gladnijim borcima koji bi ga mogli ozbiljno ugroziti.

Nadamo se ipak da će i Miočić doći ‘‘gladan‘‘ pobjede te da će dokazati kako se Jones prevario ako je mislio da ide lakšim putem ka prvoj obrani titule.

Linker
03. svibanj 2024 15:15