UFC

Diego Sanchez: 'Nemam oštećenje mozga, zapravo ne vjerujem da tako što postoji

Diego Sanchez
 screenshot/Youtube
Diego Sanchez iznio je svoje razmišjanje o oštećenjima mozga (CTE), ali je odgovorio i onima koji smatraju kako on ima problema s istim.

Postoji teorija kako će profesionalni MMA borci koji primaju veliki broj udaraca u budućnosti imati velikih problema sa zdravljem te da bi im posebno mogao biti oštećen mozak. Jedan od najčešćih poremećaja koji se u tom kontekstu spominju je CTE, čiji je do sada najpoznatiji teško oboljeli borac Gary Goodridge. Mnogi se boje kako bi i Diego Sanchez u bližoj budućnosti mogao krenuti putem te MMA ikone, no on se ne slaže. To je potvrdio jednim slučajno pronađenim komentarom na Instagramu.

"Misliš? Kako znaš da si gledao neki film? Pročitao članak? Ne postoji dokaz da CTE postoji, to je samo još jedno mentalno oružje za djelovati na um onih slabih. Kao placebo efekt u negativnom smislu. Ja nemam CTE niti ikakav znak mentalnih problema. Govorim li kao Nick Diaz? Ne, pričam razgovjetnije nego što sam ikad prije. Ja sam zapravo lijek za CTE! Daleko sam iznad toga svega", odgovorio je Diego korisniku koji je napisao kako je CTE nešto što uistinu postoji.

CTE odnosno Kronična traumatska encefalopatija inače je pogoršanje mozga uzrokovano nakupljanjem tau proteina. Stanje je to koje se s vremenom pogoršava, a mnogi liječnici smatraju kako je primanje udaraca jedan od glavnih razloga pojave istog. Upravo Diego Sanchez je jedan od boraca koji su primili najviše udaraca u UFC povijesti, a njegovo ponašanje posljednjih godina mnoge je navelo na pomisao kako boluje od spomenutog poremećaja. Posljednje epizode, koje uključuju njegovog kontroverznog trenera Joshuu Fabiju, samo su dodatno fanove navele na takve izjave.

No, Diego se nastavlja boriti, a UFC sve to tolerira. Uostalom, u posljednjoj borbi upisao je pobjedu. Istina, bilo je to diskvalifikacijom nakon što je 13 i pol minuta bio u podređenoj poziciji, no na 'skoru' se gleda jedino crveni li se ili zeleni. I dok je tako ga nitko neće moći nagovoriti na mirovinu.

Linker
20. travanj 2024 18:04