UFC

Felder u revanšu savladao Barbozu, Blaydes istaknuo kandidaturu za teškaški vrh

Felder vs. Barboza
 screenshot
Paul Felder savladao je Edsona Barbozu u sunaslovnoj borbi UFC 242 priredbe, podijeljenom odlukom sudaca nakon 15 minuta bespoštedne borbe. Islam Makhachev oduševio je u borbi protiv Davija Ramosa, Curtis Blaydes je doslovno rutinski savladao Shamila Abdurakhimova, dok je Carlos Diego Ferreira napravio veliko iznenađenje pobijedivši Mairbeka Taisumova.

Nevjerojatnu borbu, možemo je nazvati ludu borbu, odradili su Paul Felder i Edson Barboza u "co-main" eventu UFC 242 priredbe u Abu Dhabiju. 15 minuta pravog rata na nogama teško je opisati. Svaki borac na trenutke je bio onaj koji pogađa bolje i konkretnije, da bi se to vrlo brzo mijenjalo. Nakon što su prije četiri godine odradili fenomenalnu borbu zbog koje su bili nagrađeni bonusom za borbu večeri, ovaj dvojac ponovno je oduševio. No, ovog puta je pobjednik bio drugačiji. Paul Felder uspio se osvetiti za poraz, iako se mnogi s tim neće složiti. Posebno kut Edsona Barboza koji je svom borcu prije treće runde rekao kako je uzeo prve dvije. Možda je upravo zbog toga Brazilac malo usporio, što je Felder iskoristio da u potpunosti zavlada kavezom i uzme posljednju dionicu borbe. Nakon pravog rata, koji je teško opisati, otišlo se do čitanja sudačkih bodovanja. Prvi sudac presudio je 29-28 u korist Feldera, drugi se nije slagao s tim da je "Irish Dragon" uzeo posljednju rundu i bodovao je 30-27 u korist Barboze, a onda je bodovanje trećeg suca također pročitano kao 30-27. Barboza je bio siguran kako je to u njegovu korist, no kao pobjednik je pročitan Paul Felder. Mnogi se neće složiti s ovim, ali borba je bila luda i nezaboravna, čemu u prilog svakako govori potpuno različito viđenje sva tri suca.

Veliku pobjedu, svakako najveću u svojoj karijeri, ostvario je Islam Makhachev. Borac kojeg Khabib Nurmagomedov zove svojim nasljednikom je u potpunosti izdominirao Davija Ramosa. Svaki segment borbe pripao je borcu iz Dagestana koji trenira u American Kickboxing Academyju u San Joseu. Bilo da se borba odvijala na distanci, u klinču ili na podu, Makhachev je bio konkretniji, odnosno jednostavno bolji. U trećoj je rundi imao priliku borbu i završiti, nakon što je na samom početku udarcima poslao Ramosa u tešku poziciju, no bivši ADCC svjetski prvak uspio se oporaviti. No, sve do kraja runde nije se uspio dovesti u poziciju odakle bi imao prilike vratiti se u borbu te je tako Makhachev rutinski priveo svoj posao kraju.

Curtis Blaydes opravdao je svoj status velikog favorita u borbi protiv Shamila Abdurakhimova. Niti u jednom trenutku nije dozvolio da ga Dagestanac ugrozi, a borbu je završio sredinom druge runde. Nije mu trebalo dugo vremena da dođe do klinča, a to je pozicija u kojoj se najbolje osjeća. Počeo je rušiti i doslovno "gnjaviti" svog protivnika Blaydes, a pred kraj prve runde došao je i do prilike završiti borbu iz "full mount" pozicije. Ipak, Shamila je spasio znak za kraj runde u trenucima dok se nalazio pod kanonadom udaraca. Zato ga ništa nije uspjelo spasiti sredinom druge runde, koja je ponudila sličnu priču. Blaydes je pogodio udarac laktom u parteru, nastavio s još nekoliko, a sudac Marc Goddard je odmah uskočio i prekinuo borbu. Blaydes nastavlja svoj put prema vrhu UFC-ove teške kategorije. Do sada ga je zaustavio samo Francis Ngannou i to dva puta.

Glavni program sjajne priredbe otvorio je duel u kojem je Carlos Diego Ferreira napravio veliko iznenađenje. Uspio je izdržati napade sjajnog nokautera Mairbeka Taisumova, na račun čega je čak možda žrtvovao prvu rundu, no onda je u potpunosti preuzeo kontrolu. Čečenski borac iz Austrije navikao je brzo završavati svoje borbe, a ovdje to nije uspio i ispuhao se. To je savršeno iskoristio njegov protivnik iz Brazila koji je već od početka druge runde počeo ubirati plodove. Umorni Taisumov nije mogao dovoljno brzo osjećati i eskivirati udarce, što je Ferreira savršeno koristio te je radio sve veću štetu. Kako se borba primicala kraju tako je Brazilac pogađao sve više, dok Taisumov nikako nije uspio vratiti se u ritam borbe. Izdržao je teške batine, dočekao je kraj borbe, no na kraju nije mogao dobiti ništa više od prve runde. Zapravo, treću je čak izgubio s dominantnih 10-8. Velika je to pobjeda za Brazilca, a ostvario ju je pred punim tribinama navijača svog protivnika.

Glavna borba uvodnog programa bila je ona u kojoj je Joanne Calderwood savladala Andreu Lee podijeljenom odlukom sudaca. Bila je to zapravo najizjednačenija borba na cijelom programu. Lee je bolje otvorila i sigurno je uzela prvu rundu, druga je bila gotovo cijelo vrijeme u egalu, dok je kraj borbe pripao borkinji iz Škotske. Na kraju je presudila spomenuta druga runda, gdje su dva suca više toga vidjeli od strane Calderwood. Zubaira Tukhugov i Lerone Murphy odradili su neodlučenu borbu u kojoj je Amerikanac umalo iznenadio timskog kolegu Khabiba Nurmagomedova. Na kraju ga je pobjede koštala lošija prva runda, koju je jedan sudac Tukhugovu dao rezultatom 10-8. Upravo ta sudačka kartica bila je ključna za konačni ishod.

Sarah Moras savladala je Lianu Jojuu prekidom u trećoj rundi nakon ground n' pounda, dok je prije toga Ottman Azaitar jednim od najboljih nokauta godine savladao Teemua Packalena. Belal Muhammad u trećoj je rundi gušenjem na predaju prisilio Takashija Sata, dok je Muslim Salikhov u prvoj rundi nokautirao Nordinea Taleba. Prve dvije borbe programa otišle su do sudačke odluke. Omari Akhmedov savladao je Zaka Cummingsa, dok je Don Madge bio bolji od Faresa Ziama.

UFC 242 - Rezultati

Paul Felderdef.Edson BarbozaPodijeljena sudačka odluka
Islam Makhachevdef.Davi RamosJednoglasna sudačka odluka
Curtis Blaydesdef.Shamil AbdurakhimovTKO (udarci na podu)R22:22
Carlos Diego Ferreiradef.Mairbek TaisumovJednoglasna sudačka odluka
Joanne Calderwooddef.Andrea LeePodijeljena sudačka odluka
Zubaira Tukhugovvs.Lerone MurphyNeodlučena borba
Sarah Morasdef.Liana JojuaTKO (udarci na podu)R32:26
Ottman Azaitardef.Teemu PackalénKO (udarac)R13:33
Belal Muhammaddef.Takashi SatoPrisiljavanje na predaju (RNC)R31:55
Muslim Salikhovdef.Nordine TalebKO (udarac)R14:26
Omari Akhmedovdef.Zak CummingsJednoglasna sudačka odluka
Don Madgedef.Fares ZiamJednoglasna sudačka odluka )

Linker
23. travanj 2024 11:41