UFC

Gaethje nokautom završio Cerronea u glavnoj borbi fenomenalnog UFC eventa u Vancouveru

Cerrone vs. Gaethje
Justin Gaethje pobjednik je glavne borbe UFC Fight Nighta 158 održanog u Vancouveru. Taj je uspjeh ostvario savladavši Donalda Cerronea tehničkim nokautom u prvoj rundi. Program je ukupno ponudio nekoliko fantastičnih borbi poput one u kojoj je Glover Teixeira podijeljenom odlukom savladao Nikitu Krylova ili one u kojoj je Tristan Connely bio bolji od Michela Pereire.

Borba od koje se očekivalo puno akcije ta je očekivanja opravdala, no fanovi su možda jedino ostali razočarani u tome koliko je trajao okršaj Donalda Cerronea i Justina Gaethjea. Od prve sekunde ovaj dvojac tražio je akciju i prekid, no uz napomenu kako kod niti jednog ipak nije bilo nepotrebnog srljanja. Svaki udarac bio je osmišljen i pripremljen, a isto tako na svaki dobar većinom bi uslijedila jednako dobra kontra. No, od samog početka vidjelo se kako je Gaethje došao fokusiraniji. Cerrone se dobro kretao, no njegove udarce Justin je još bolje čitao. Neke bi čak i puštao da sjednu, sve s ciljem da vrati udarcem iz kontre. To mu je jako dobro prolazilo. No, sredinom runde Gaethje postaje napadač i tu se moglo primijetiti kako Cerroneu takav način borbe ne odgovara. Tako je ulaskom u posljednju minutu runde pokušao nešto promijeniti. Napao je lijevom rukom, Gaethje je fantastično eskivirao u stranu, a onda uzvratio desnim krošeom. Automatsko je uzdrmao Kauboj koji se pokušavao izvuči kroz klinč, no tu je uslijedio nekoliko aperkata i novi desni kroše nakon kojeg je Cerrone na koljenima. Gaethje je već tu od suca tražio prekid borbe, budući da nije htio više udarati Cerronea, no ipak je morao to napraviti još nekoliko puta prije nego je došlo do prekida 42 sekunde prije kraja runde. Za Justina je to treća pobjeda nokautom u nizu i s pravom može gledati prema borbi za titulu. Za Cerronea je ovo drugi poraz prekidom u nizu, koji je došao nakon vrlo dobrog ulaska u ovu godinu. Nažalost po njega, još jednom se dokazalo da preko boraca sa samog vrha ne može.

Sunaslovna borba bila je također sjajna, a Glover Teixeira i Nikita Krylov ostavili su u kavezu sve što su mogli. Duel na tri runde prepun preokreta donio je nekoliko situacija gdje se činilo kako je jedan, odnosno drugi borac u poziciji za završiti borbu, no to se ovog puta nije moglo dogoditi. Pogađalo se puno udaraca na nogama, na parteru su se borci okretali i radili tranzicije, a svaki je jednom opasno napao vrat čvrstim gušenjem, no nije bilo dovoljno čvrstom stiska u rukama. Nakon tri runde akcije bez prestanka, suci su pobjednika odlučili podijeljenom odlukom. Ona je pripala Teixeiri. Zanimljivo je navesti kako je Krylov po prvi put u karijeri došao do sudačke odluke i to u tek 32. borbi.

Povratak Todda Duffeeja u Octagon završio je neslavno, nakon što je otprilike tri minute pokazivao zašto su ga svojevremeno zvali najvećim teškaškim potencijalom. Pogađao je Jeffa Hughesa ozbiljnim udarcima, a ovog puta je njegova brada nekoliko takvih impresivno izdržala. Ipak, stari problem s lošom kondicijom opet se pokazao. Već u drugoj polovici runde Duffee se počeo gasiti. Izgubio je prednost u klinču uz ogradu kaveza te ga je Hughes uspješno okrenuo. Krenuo je tada sparing partner Stipe Miočića kapitalizirati poziciju, no odjednom se Duffee potužio na ubod prstom u oko. Borba je zaustavljena i dozvolio se ulazak liječnika kojem je Todd rekao kako vidi dvostruko. Tako se odlučilo kako nije sposoban nastaviti borbu koja je na kraju poništena, odnosno proglašen je "no contest". Što se tiče spomenutog uboda u oko, ni na usporenoj snimci se istog teško može primijetiti pa isto tako ne možemo biti sigurni da je postojao, odnosno da je Duffee možda samo tražiti izlaz iz borbe koju bi vjerojatno izgubio. No, dok ne postoje službeni dokazi, tako nešto ipak ne možemo tvrditi.

Michel Pereira skupo je naplatio svoj pokušaj atraktivnog nastupa. U kavez za borbu protiv Tristana Connelyja je ušao uz salto unazad, tijekom najave otplesao je breakdance, a onda je tijekom prve runde nekoliko puta pokušavao gotovo cirkuski akrobatske udarce. Tu prvu rundu zapravo je uvjerljivo dobio, jer je osim toga i impresivno pogađao koljenom, no u drugu rundu ušao je potpuno potrošen. To je kanadski debitant, koji je prihvatio borbu prije samo tjedan dana, iskoristio. Uspješno je rušio Brazilca, kontrolirao ga na podu i apsolutno zasluženo uzeo pobjedu sudačkom odlukom.

U preostale dvije borbe glavnog programa slavila su dva nekadašnja velika potencijala koji traže svoj povratak u situaciju iz koje bi mogao napasti vrh. Uriah Hall tako je podijeljenom odlukom savladao Antonija Carlosa Juniora, koji u borbi nije ponudio ništa više od pasivne BJJ kontrole, dok je Misha Cirkunov napravio veliko iznenađenje. Iskoristio je neiskustvo velikog talenta Jimmyja Crutea te je Australca doveo u poziciju iz koje mu je uspio zatvoriti "kravatu", odnosno gušenjem ga je prisilio na predaju.

Glavna borba uvodnog programa bila je ona u kojoj je Augusto Sakai već u prvoj rundi nokautom savladao Marcina Tyburu, Miles Johns podijeljenom je odlukom savladao Colea Smitha, čime je razočarao prisutne kanadske fanove, dok je Hunter Azure to protiv Brada Catone napravio jednoglasnom odlukom, kao i Chas Skelly protiv Jordana Griffina. Louis Smolka nokautom u prvoj rundi savladao je Ryana MacDonalda, dok je Austin Hubbard na otvaranju programa bio bolji od Kylea Prepoleca.

UFC Fight Night 158 - Rezultati

Justin Gaethjedef.Donald CerroneTKO (udarci)R14:18
Glover Teixeiradef.Nikita KrylovPodijeljena sudačka odluka
Todd Duffeevs.Jeff HughesPoništena borbaR14:03
Tristan Connellydef.Michel PereiraJednoglasna sudačka odluka
Uriah Halldef.Antônio Carlos JúniorPodijeljena sudačka odluka
Misha Cirkunovdef.Jimmy Crute

Prisiljavanje na predaju

(Peruvian necktie)

R13:38
Augusto Sakaidef.Marcin TyburaKO (punches)R10:59
Miles Johnsdef.Cole SmithPodijeljena sudačka odluka
Hunter Azuredef.Brad KatonaJednoglasna sudačka odluka
Chas Skellydef.Jordan GriffinJednoglasna sudačka odluka
Louis Smolkadef.Ryan MacDonaldTKO (udarci)R14:43
Austin Hubbarddef.Kyle PrepolecJednoglasna sudačka odluka

Linker
14. travanj 2024 08:20