UFC

Javier Mendez objasnio zašto je Islam Makhachev u stojci bolji od Khabiba Nurmagomedova

Javier Mendez i Khabib Nurmagomedov

 Instagram (akajav)
Glavni trener American Kickboxing Academyja jako dobro poznaje obojicu boraca

Točno dva tjedna dijele nas od obračuna Islama Makhacheva i Charlesa Oliveire za titulu prvaka UFC-ove lake kategorije. 22. listopada (10. mjesec) u Abu Dhabiju Oliveira i Makhachev predvodit će UFC 280 event, a radi se o jednom od najboljih mečeva koje UFC u ovom trenutku može ponuditi.

Islam Makhachev iza sebe ima 10 uzastopnih pobjeda, dok je Oliveira u još boljem nizu (11). Brazilac je nakon umirovljenja Khabiba Nurmagomedova preuzeo tron UFC-ove lake kategorije, ali bez titule je ostao u petom mjesecu ove godine nakon pada na vagi uoči meča protiv Justina Gaethjea.

Tron je trenutno upražnjen, a Islam Makhachev pokušat će ostvariti ono što je pokojni otac Khabiba Nurmagomedova zamislio. Naime, plan Abdulmanapa Nurmagomedova bio je da Islam Makhachev postane prvakom onog trenutka kad Khabib napusti sport. Oliveira se umiješao jer Makhachev u tom trenutku nije bio pri samom vrhu kategorije, ali Dagestanac će s malim zakašnjenjem imati priliku ostvariti plan pokojnog Abdulmanapa koji ga je ujedno i trenirao dugi niz godina.

Osim Abdulmanapa, Makhachev dugi niz godina trenira i pod trenerskom palicom Javiera Mendeza, glavnog trenera American Kickboxing Academy dvorane. Mendez je imao velik utjecaj i na karijeru Khabiba Nurmagomedova te jako dobro poznaje mogućnosti ove dvojice boraca. Često imamo prilike slušati i čitati usporedbe Khabiba i Makhacheva, a Javier Mendez za MMA Junkie Radio ponudio je svoje viđenje.

‘‘Razlika između Islama i Khabiba leži u tome što je Khabib trenirao stojku isključivo sa mnom. On s nikim drugim nije radio na stojci. Dakle, kad bi bio u Dagestanu u očevoj dvorani, on ne bi niti radio na stojci i stoga je njegovo vrijeme utrošeno na stojku vrlo limitirano. Islam s druge strane je bio dovoljno pametan da trenira i s drugim ljudima i odličnim trenerima koje imaju kod kuće u Dagestanu. Njegove udaračke vještine otišle su dalje nego što su Khabibove ikad bile zbog činjenice da on cijelu godinu radi na udaračkim vještinama.‘‘, započeo je Mendez.

‘‘Khabib je na neki način samo polovično radio na tome i to je nešto što ljudi ne razumije. Zapravo je to nevjerojatna stvar o Khabibu. On je polovično radio na tome i zato je napredak bio tako vidljiv iz borbe u borbu. Velika je rupa bila između onog što je znao i onog što bi mogao naučiti. Islam s druge strane postepeno napreduje cijelo vrijeme i on je bez dileme jedan od najkompletnijih boraca koje sam ikada trenirao.‘‘, dodao je Javier.

Očito je kako Khabib nije imao povjerenja u raznorazne trenere, nego isključivo u Javiera Mendeza kad je stojka u pitanju. Ipak, Mendez je otkrio kako se on i Khabib nekad nisu slagali u određenim idejama.

‘‘Dok sam trenirao Khabiba, bilo je situacija gdje smo se razilazili u idejama. On je htio dokazivati svijetu da se može boriti u stojci, a meni se to nije sviđalo. Htio sam da radi ono u čemu je superioran. Dok je bio borac, nije me slušao svaki put. Uglavnom me slušao, ali ne uvijek. Sada kad je postao trenerom, u 100 posto slučajeva se slažemo.‘‘, rekao je Mendez.

Nije tajna da je Javier Mendez nevjerojatno impresioniran vještinama Islama Makhacheva. Nerijetko ovaj sjajni trener ističe kako je Makhachev jedini koji je bio ravnopravan Khabibu na treninzima i sparinzima, a nedavno je za Submission Radio dao vrlo zanimljivu izjavu.

‘‘Nemate pojma s čime imate posla sve dok ne dođe meč. To je ono što su iskusili svi koji su imali posla sa Islamom, mislili su da će biti bolji ali jednostavno nisu mogli. On je toliko zaokružen borac. Neka se zapiše da sam rekao da je on, kao borac lake kategorije, broj jedan svih vremena, u svim segmentima‘‘

Nema sumnje kako Charlesu Oliveiri ovakve izjave daju samo još veću motivaciju da pobijedi Islama Makhacheva. Brazilac će time dokazati kako bi se itekako mogao nositi i s Khabibom, ali naravno, neće imati nimalo lak zadatak doći do pobjede protiv sjajnog Islama Makhacheva.

Međutim, kad vidimo ovako fokusiran pogled Charlesa Oliveire kao na gore priloženoj fotografiji, teško je nepovjerovati da je Brazilac u najmanju ruku jednako opasan kao Makhachev. Sve u svemu, strpimo se još dva tjedna, a onda slijedi borba koju svi željno iščekujemo.

Linker
18. travanj 2024 21:41