UFC

Jiri Prochazka objasnio svoje ‘tapkanje‘ usred meča s Gloverom: ‘Bila je to opasna strategija‘

Jiri Prochazka

 NICHOLAS YEO/AFP/Profimedia
Novopečeni prvak UFC-ove poluteške kategorije služio se jako opasnim trikom

Pomalo su se slegli dojmovi nakon UFC 275 eventa i nevjerojatno uzbudljivog meča kojim smo dobili novog prvaka UFC-ove poluteške kategorije.

Jiri Prochazka pred sami kraj borbe uspio je šokirati svijet tako što je ''submissionom'' završio Glovera Teixeiru koji je trebao imati veliku prednost upravo u parteru. Mora se priznati kako je Teixeira i dominirao u tom segmentu velikim dijelom borbe te je kročio ka pobjedi, sve do gušenja kojim ga je Prochazka prisilio na predaju.

29-godišnji češki borac pokazao je veliko srce u toj borbi i zasluženo se okitio titulom prvaka. Nakon sjajnog dočeka u svojoj Češkoj, Prochazka je pronašao vremena za gostovanje na MMA Houru te se osvrnuo na sami završetak borbe.

''Znam da je borba tijesna i izjednačena te sam morao napraviti nešto više da završim Teixeiru, ali moja lijeva ruka bila je slomljena. Nisam znao kako da ga onda završim u stojci, nije bilo moguće jer je tako čvrst, a kad god bi skratio distancu, on bi me pokušao srušiti. Prije posljednje runde rekao sam si da ću probati iskoristiti svaku priliku koja se ponudi za finiš, nebitno kakva to prilika bude. Na kraju je to bio ''RNC (rear-naked choke) i stoga sam iskoristio tu priliku.'', rekao je Jiri.

Bila je to treća pobjeda ''submissionom'' u Prochazkinom 33. profesionalnom nastupu i uvjerljivo najvrijednija do sada. Unatoč neočekivanom završetku i osvajanju titule, Prochazka je još na konferenciji za medije svoj nastup nazvao ''groznim'', a sada je detaljnije pojasnio zašto tako gleda na svoju predstavu.

''Razočaran sam jer nisam pokazao ono što sam najavio uoči borbe, totalnu dominaciju. Također, nisam se osjećao onako kako sam htio da se osjećam tijekom borbe. Ali pojas je ovdje i drago mi je zbog toga. To je dovoljno dobro. Glover je bio čvrst, to sam i očekivao, ali zaboravljao sam na pristup s kojim želim sudjelovati u borbi. To je bila glavna pogreška.''

Puno pažnje Prochazka je privukao i ''tapkanjima'' u parteru kojima se zapravo nije predavao. Sudac Marc Goddard kasnije je istaknuo kako se radi o opasnom poigravanju jer neki sudac mogao bi to krivo procijeniti i realno je poprilično zbunjujuće. Prochazka je pojasnio što je time zapravo htio postići.

''Radio sam to da ga potaknem na više, tražio sam da mi (Glover) pruži više, da pokaže nešto više. Time ga navodim na nekakvu akciju, a ja čekam njegov potez kako bi ga mogao kontrirati. Zato sam to radio. Nisam tapkao, to je bila strategija, ali jako opasna. Sada to shvaćam. Možda to budem ponovno radio, ali ne na takav način, neću se koristiti tapkanjem.'', objasnio je Jiri, a za kraj je opisao kakav je osjećaj biti prvakom.

''Ovo je poput najljepšeg sna, ali moram ostati prizemljen. Ne radi se o pojasu i svim ovim lijepim stvarima, nego o radu i mojem nastupu. Moj nastup nije bio onakav kakav sam htio i zato sam pomalo razočaran. Svi govore da je borba bila nevjerojatna, pravi rat itd. Dobro je ponekad prezentirati rat, ali to nije umjetnost ratnika i borilačkih vještina. Ovo je bio tvrdi rat i ništa drugo. Moram biti pametniji u mečevima.'', zaključio je novi prvak UFC-ove poluteške kategorije.

Linker
22. travanj 2024 08:37