UFC

Joe Rogan tvrdi: ‘Royce Gracie privukao je inteligentne fanove, on je najbitnija MMA figura u povijesti‘

Royce Gracie

 Screenshot (youtube, Ufc)
UFC-ov komentator smatra da je legendarni Royce ponudio posve drugu perspektivu na ovaj sport

Borilački sportovi, a naročito MMA kao jedan od najbrutalnijih, često su žrtve predrasuda. Sportaše i fanove promatra se kao nasilnike, a gotovo svaki put kad se dogodi nekakav brutalan nokaut ili teža ozljeda, ne možete izbjeći komentare u kojima će netko napisati kako se tu ne radi o sportu i da takve stvari treba ukinuti i zabraniti.

Ipak, tko god poznaje borilački sport, svjestan je kako je realnost posve suprotna od takvih predrasuda. Radi se o plemenitim vještinama koje iziskuju puno rada i truda, a i razina uzajamnog poštovanja uglavnom je na visokoj razini između natjecatelja. Što se fanova tiče, naravno da svakakvih izuzetaka postoji, no i tu su zastupljene određene predrasude.

MMA fanove okolina će ponekad okarakterizirati kao manje inteligentne i primitivnije osobe. Naravno da se i tu radi o mišljenjima koja su totalno neutemeljena i nemaju apsolutno nikakvog smisla. Međutim, Joe Rogan smatra kako je Royce Gracie zapravo zaslužan za privlačenje inteligentnih fanova. Svoju teoriju, Rogan je objasnio u svome podcastu, prilikom gostovanja Snoop Dogga.

''On je bio tip koji nas je sve upoznao s idejom da možete biti manja osoba sa superiornijom tehnikom te da možete uvjerljivo slaviti u natjecanju bez pravila, protiv ogromnih tipova.'', započeo je Rogan, a zatim dodatno pojasnio.

''On je pokazao da se može pobjeđivati tehnikom. Ne morate biti fizički veliki, niti morate biti snažni. Ali znanje nečeg što drugi ljudi nisu znali, promijenilo je borilačke vještine. Odjednom su borilački sportovi postali interesantniji uistinu inteligentnim ljudima. On (Royce Gracie) vjerojatno je najbitnija MMA figura u povijesti.'', dodao je Joe Rogan.

Inače, Royce Gracie obilježio je MMA osvajanjem UFC 1 turnira. Majstor brazilskog jiu-jitsua 1992. godine upoznao je svijet s velikom učinkovitošću te vještine. Svu trojicu svojih protivnika, Gracie je savladao submissionom u prvoj rundi. Iako su protivnici bili fizički impozantniji, Graciejeve tehnike bile su nešto posve nepoznato njegovim protivnicima i Brazilac je lakoćom pobjeđivao. Royce je osvajao UFC-ove turnire još dvaput (UFC 2 i UFC 4), a time je jedina osoba s tri osvojena UFC turnira. MMA karijeru okončao je 2010. godine, no nakratko se vratio 2016. godine i savladao je Kena Shamrocka. Ukupno u karijeri, Gracie je upisao 15 pobjeda, dva poraza i tri neriješena ishoda. Kazushi Sakuraba i Matt Hughes jedini su borci koji su ga uspjeli savladati u MMA borbi.

Linker
26. travanj 2024 06:56