UFC

Kapa dolje: Stipe je najbitnijom pobjedom u karijeri promijenio MMA povijest i dokazao da je najveći!

Stipe Miočić i Daniel Cormier
 Ilustracija
Stipe je velikom pobjedom protiv Daniela Cormiera u glavnoj borbi UFC-a 241 promijenio MMA povijest, barem onakvu kakvu je dotadašnji prvak planirao ostaviti iza sebe. Bilo je to daleko najveće i najbitnije slavlje američko-hrvatskog borca u čitavoj dosadašnjoj karijeri!

Ne samo zato što je Cormier do jučer bio P4P (neovisno o težinskoj kategoriji) najbolji MMA borac svijeta na službenoj UFC-ovoj tablici, nego i zato što se Stipe vratio "iz mrtvih" - pobijedio je u meču u kojem je bio na rubu ponora. I onda, kada smo pomislili da mu nema spasa i da će ga Cormier samljeti poput mnogih ranije, Miočić nas je još jednom iznenadio i pokazao nam zašto u tog čovjeka nikada, ali baš nikada, ne treba sumnjati! Još je jednom začepio usta svima onima koji su najavljivali novu pobjedu Cormiera, ali je i unesrećio čelnike UFC-a pokvarivši im savršen scenarij za treći obračun DC-ja i Jonesa. UFC ponovno ima neželjenog prvaka kojeg su godinama šikanirali i pokušali maknuti s trona. No, Stipe im je još jednom u praksi demonstrirao svoje nevjerojatno čvrste "dinaroidne gene", neosporan talent, a upravo je on taj koji se zadnji smije.

I tu ponovno dolazimo do toga koliko je upravo ova Stipina pobjeda bitna za povijest i ostavštinu teške kategorije. Da je Cormier pobijedio u Anaheimu, više ne bi bilo sumnje da je baš on najveći teškaš svih vremena. S dvije pobjede protiv do tada rezultatski najuspješnijeg prvaka, s neokaljanim "scoreom" u teškoj kategoriji i svime što je napravio u diviziji ispod - za Cormiera bi jedino ostao još oproštajni treći obračun s Jonom Jonesom. Savršen je to scenarij za odlazak u mirovinu jer i u slučaju poraza od "Bonesa" ostaje mu neokaljana ostavština u kraljevskoj kategoriji. To je nešto za što je on živio i radio čitavu karijeru.

Cormier je podbacio u ključnom trenutku svoje karijere, Stipe je zablistao

Upravo zato je Cormieru drhtao glas dok davao intervju u Octagonu nakon drugog nokauta u karijeri i tek drugog poraza. DC je apsolutno svjestan koliki je bio značaj ovog meča i da se čitava priča njegove karijere svela samo na ovaj jedan dvoboj - dvoboj u kojem je kao i protiv Jonesa u drugom nastupu jednostavno podbacio. Baš kao što je to na press konferenciji rekao - "potpuno je nebitno koliko sam bio dobar i koliko sam pobjeđivao do trenutka kada više nisam; bitan je samo konačni rezultat". I zaista jest. Pogotovo u ovakvim povijesnim obračunima koji se dogode jednom u čitvom desetljeću. Malo tko će se za koju godinu sjećati prve tri runde u kojima je Cormier dominirao, svi će se sjećati serije aparkata u jetru i spektakularne završnice čvrstog Hrvata.

Kada govorimo o razlozima zašto je Stipe pobijedio, a Cormier izgubio, oni se također svode na vrlo jednostavnu formulu - Miočić je tu pobjedu želio više od svog velikog rivala. To se jasno vidjelo u četvrtoj rundi kada je Cormier odlučio odmoriti, pripremajući se za petu za koju je mislio da bi mogla biti odlučujuća. Kado da se podsvjesno uplašio uspjeha i pritom nesvjesno stao na kočnicu. Čim je pritisak popustio, Stipe je dobio dovoljno zraka da počne razmišljati i da prezentira svoj boksački pedigre. Jednom kada je nanjušio Cormierovu slabost prisjetivši se meča s Andersonom Silvom i udarca u jetru, Miočić je navalio poput hijene na DC-ja. Pokazao je koliko želi povratak na tron. Ona desnica u bradu i sve što je uslijedilo je samo konačna egzekucija, Stipe je Cormiera završio već ranije napravivši mu "jetrenu paštetu" i prisilivši ga da fokus sa obrane glave, prebaci na obranu tijela. Bio je to maestralna Miočićeva runda koja, kada analiziramo njezinu taktičku i tehničku egzekuciju, jednostavno nema premca u novijoj povijesti teške divizije. Bila je to ujedno i najbolja Miočićeva runda u čitavoj karijeri jer je Cormier u tom trenutku bio P4P najbolji MMA borac svijeta.

Ili Jones ili Cormier...

S UFC pojasem kraljevske divizije ponovno u svom vlasništvu, vrijeme je da se Miočić napokon izbori za status koji zaslužuje u svojoj organizaciji i u čitavom MMA sportu. Rođenjem kćeri je počeo voditi brigu o svojoj ostavštini za koju sada tvrdi da mu je puno bitnija nego ranije, no to neće moći učiniti bez taktičkog promišljanja i planiranja svojih karijernih poteza. Baš kao što se zainatio i posljednjih godinu dana nije htio prihvatiti niti jedan meč osim revanša protiv Cormiera, tako i sada mora biti jasan što je najbolje za njega u ovom trenutku karijere. Novi dvoboj protiv Francisa Ngannoua to zasigurno nije. To ne znači da ga Miočić ne bi mogao još jednom pobijediti, no "ponovno rođeni" Kamerunac je prevelik rizik za svakog protivnika. Prevelik rizik, a premalena nagrada...

I zato Miočić mora inzistirati ili na trilogiji s Cormierom ili na supermeču protiv Jonesa. To moraju biti jedine mu prihvatljive opcije. Prva dakako ovisi i o Cormieru i njegovoj spremnosti da nastavi profesionalnu karijeru. No, nakon ovakvog revanša za koji su mnogi ustvrdili da se radilo o jednom od najboljih teškaških mečeva u povijesti UFC-a, nema dvojbe da bi MMA javnost voljela vidjeti i treći okršaj. Doduše, Miočić bi u tom slučaju ponovno morao zaslužiti svoju ostavštinu, no usput bi izabrao opciju koja bi mu donijela mnogo više novca, a svakako manje rizika.

Ukoliko Cormier zaista ode u mirovinu, Stipe mora inzistirati na supermeču protiv Jona Jonesa. Nakon ovakvog nastupa u Anaheimu i javnog priznanja koje mu je Jones odaslao putem društvenih mreža ustvrdivši da je najbolji teškaš u povijesti, jasno da je bi se radilo o povijesnom obračunu i PPV rekorderu. To je pak meč kojim Miočić može mnogo toga dobiti, a puno manje izgubiti. Osim što bi si zaradom od tog "PPV blockbustera" osigurao mirnu i financijski nezavisnu mirovinu, Stipe bi dobio priliku pobijediti najboljeg od najboljih - istinskog P4P kralja. To su supermečevi koje je zaslužio najbolji teškaš u povijesti i to je nešto što priliči ovoj fazi njegove karijere i on na tome mora inzistirati.

Prvi put je srušio Werduma usred Brazila pokvarivši UFC-u planove da "Vai Cavalo" vodi diviziju dok se Velasquez ne oporavi, drugi put je razotkrio "hype" oko UFC-ove instant zvijezde Francisa Ngannoua kada su ga svi pokopali i prije nego što je ušao u kavez s UFC-ovim "Ford Escortom", a sada je pokvario Cormierove (i UFC-ove) planove da se oprosti kao najveći teškaš u povijesti. Kao što je Dana White napokon morao javno priznati da je Nate Diaz jedna od najvećih, ako ne i trenutačno najveća MMA zvijezda na svijetu, tako je morao nevoljko, kroz zube, pred novinarima procijediti da je Stipe Miočić najveći teškaš u povijesti njegove promocije! Whiteov pogled u tom trenutku je otkrivao koliko mu je to bilo teško učiniti. Ima li veće i slađe pobjede za Stipu od toga? Teško...

Linker
03. svibanj 2024 11:19