UFC

Khabib Nurmagomedov otkrio na koji ga je način Tony Ferguson mogao pobijediti i skinuti s vrha

Khabib Nurmagomedov i Tony Ferguson

 Screenshot (youtube, Mma Fighting)
Njihova nikad odigrana borba je pravi primjer poznate narodne uzrečice - nije kome je suđeno, već kome je dano

U svojim najboljim godinama, činilo se da je borba za UFC-ov naslov u lakoj kategoriji između Khabiba Nurmagomedova i Tonyja Fergusona neizbježna. Međutim, nakon pet pokušaja da se organizira, ova borba šokantno nikada nije ostvarena.

Godine 2020., najbolji borac u povijesti lake kategorije najbolje svjetske MMA organizacije UFC-a, Khabib Nurmagomedov, iznenađujuće je najavio povlačenje iz sporta nakon po njega mentalno razornog gubitka svog oca i trenera Abdulmanapa Nurmagomedova. Njegov otac je inače bio časnik u vojsci bivšeg SSSR-a i jedan od najcijenjenih sambista svih vremena.

"The Eagle" je obranio svoj naslov u lakoj kategoriji od 70 kilograma samo tri puta, a povukao se nakon pobjede nad Justinom Gaethjeom na UFC-u 254, ispunivši obećanje koje je dao svojoj majci da neće nastaviti karijeru bez oca u kutu. Iako je Khabib bio najdominantniji prvak koji je ikada zakoračio u UFC-ov oktogon, njegovi protivnici su uvijek imali nadu da ga mogu pobijediti ako uspiju zadržati borbu na nogama.

Tony Ferguson je bio široko smatran borcem koji bi imao najviše šanse da pobijedi Khabiba u njihovim najboljim godinama zbog svoje prijetnje submissionom na tlu i nepredvidivosti na nogama.

Njih dvojica su trebali biti sučeljeni nevjerojatnih pet puta, ali su ih propali pokušaji zbog problema s rezanjem kilograma, neobičnih nesreća i globalne pandemije korona virusa spriječili da se ova toliko iščekivana borba dogodi.

Ipak, govoreći na događaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, "The Eagle" je tvrdio da bi jedini način na koji bi ga Ferguson mogao pobijediti bio "lucky punch". (op.a. u doslovnom prijevodu "sretni udarac").

"Osjećam se pomalo tužno, ali istovremeno sam uvijek shvaćao da je moj stil borbe bio gori za njega. Nema hrvanje, nema grapplinga, što bi on mogao učiniti protiv mene? Kako bi me zaustavio?" Khabib je rekao na Inspire Me. "Jedina šansa koju je imao da me zaustavi bila je sa sretnim udarcem, kao i svi ostali. Kao s Conorom, Dustinom Poirierom, s Justinom Gaethjeom. Svi govore kako me mogu zaustaviti ako Khabib primi sretan udarac, ali s drugim stvarima, kako bi me zaustavili?"

"Kada se borio s Dannyjem Castillom, Beneilom Dariushom, Justinom Gaethjeom, Charlesom Oliveirom, svi su ga ti borci porazili. Nije imao obranu protiv hrvanja, nije imao dobar grappling, pomalo sam tužan što se ta borba nije dogodila," priznao je Khabib.

Fergusonova karijera se nastavila nakon Khabibovog iznenađujućeg povlačenja, i on se još uvijek bori pod UFC-ovim okriljem, no nažalost, nalazi se u nizu od osam poraza, bez pobjede od 2019. godine.

Linker
05. rujan 2024 10:28