UFC

Khabib ponosno o Islamovoj pobjedi: ‘Naše tijelo i duh mogu ići puno dublje od pet ili deset rundi, Islam je to spoznao‘

Islam Makhachev

 Luke Hales/Getty images/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove lake kategorije svjedočio je novoj pobjedi svog velikog prijatelja

Velik dio svojih dosadašnjih mečeva, Islam Makhachev lakoćom je završavao i dolazio do pobjeda. Pomalo je nevjerojatna lakoća kojom je pobijedio jednog Charlesa Oliveiru ili Alexandera Volkanovskog u revanšu.

Lakoćom je Islam dobivao i mečeve protiv Bobbyja Greena, Dana Hookera, Drewa Dobera i ostalih vrlo opasnih boraca lake kategorije. Uistinu je mala brojka onih koji su pružili adekvatan otpor i ugrozili Makhacheva.

Nakon proteklog vikenda, Dustin Poirier ulazi u kategoriju boraca koji su ipak namučili Makhacheva. ‘‘Diamond‘‘ se maksimalno posvetio pripremama za taj meč, puno je radio s Mateuszom Gamrotom koji je unaprijedio njegovo hrvanje i pokazao je Dustin velik napredak u svojim vještinama.

Nažalost po njega, odlično izdanje i velik napredak i dalje nisu bili dovoljni za detronizirati Islama Makhacheva. Fantastični borac iz Dagestana pronalazi načine za doći do pobjede, čak i kad se nalazi u neočekivano teškim situacijama.

‘‘Submissionom‘‘ u petoj rundi Makhachev je došao do pobjede, iako je sve vodilo ka tome da kondicijski pada i čeka što skoriji završetak meča. Čak i pod velikim umorom, Makhachev je pokazao dašak svoje genijalnosti i uspio je završiti Poiriera.

Laka i brza pobjeda sigurno je poželjniji način za obranu titule, ali ovo su mečevi u kojima čak i šampioni poput Makhacheva otkrivaju neke nove razine i skupljaju dragocjeno iskustvo. Khabib Nurmagomedov kao član Islamovog kuta oduševljen je ovakvom izvedbom svog dobrog prijatelja i dugogodišnjeg trening partnera.

‘‘Islam je danas jako narastao. Kada dosegnete takve dubine, počne bolje razumijevati vaše tijelo i stvari unutar vas. Koliko duboko možete ići, možete li još dublje? Uvijek ima još mjesta. Ponekad ljudi podcjenjuju svoje mogućnosti. Naše tijelo i naš duh mogu ići dublje od pet ili 10 rundi. Nije bitno, samo morate to pronaći u sebi. Bitno je da ostanete opušteni i pronađete način. Bio je ovo jako dobar meč.‘‘, pojasnio je Khabib nedugo nakon meča između Makhacheva i Poiriera.

Mentalna snaga bila je glavna odlika Khabiba Nurmagomedova tijekom borilačke karijere. Dagestanac je bio nesalomljiv, a svojom psihičkom snagom doslovno je lomio svoje protivnike. U ranim nedjeljnim satima Khabib je gledao kako njegov prijatelj doseže neku novu razinu mentalne snage i vidno je ponosan zbog toga.

Linker
10. lipanj 2024 17:12