UFC

Khabibov i Cormierov trener osporava Jonesov ‘GOAT‘ status jednim imenom

Jon Jones

 Ethan Miller/Getty images/Profimedia
Dana White u posljednje vrijeme čvrsto zagovara da je Jon Jones ‘GOAT‘ MMA-a, a Javier Mendez ima valjan argument koji se protivi Whiteovim tvrdnjama

Trener Khabiba Nurmagomedova i Daniela Cormiera, Javier Mendez, nedavno je izazvao raspravu oko statusa Jona Jonesa kao najvećeg borca svih vremena (GOAT) povlačeći usporedbu s Lanceom Armstrongom.

Posljednjih mjeseci intenzivirala se rasprava o tome tko je najbolji MMA borac svih vremena, pri čemu je ime Jona Jonesa stalno u središtu pažnje. Predsjednik UFC-a, Dana White, posebno je glasno branio poziciju aktualnog teškaškog prvaka kao najboljega ikada.

Jones je ušao u povijest kao najmlađi prvak u povijesti UFC-a, osvojivši pojas u poluteškoj kategoriji sa samo 23 godine pobjedom nad Mauricijom Ruom na UFC-u 128 u ožujku 2011. godine. Od te povijesne pobjede, "Bones" je ušao u oktogon u 15 borbi za naslov, pobijedivši u svakoj, osim u meču protiv Cormiera (iako ga je nokautirao) na UFC-u 214 u srpnju 2017., koji je završio bez pobjednika zbog poništenja borbe.

Jonesova karijera je neosporno impresivna, ali njegova bogata karijera bila je ukaljana nizom skandala, od kojih je najpoznatiji pozitivan test na zabranjenu supstancu turinabol. Upravo zbog te mrlje u karijeri Mendez smatra da Jones, unatoč svojim postignućima, nije dostojan titule GOAT-a.

Tijekom nedavne epizode podcasta Javiera Mendeza, renomirani MMA trener osvrnuo se na Whiteovu upornu podršku Jonesu kao najvećem svih vremena. Mendez je povukao upečatljivu paralelu između "Bonesa" i legendarnog biciklista Armstronga, koji je sedam puta osvojio Tour de France, ali su mu svi naslovi i priznanja oduzeti nakon što je priznao korištenje nedopuštenih sredstava.

"Dana i dalje inzistira da je Jon Jones broj jedan ‘pound-for-pound‘ ", rekao je Mendez. "Ima svoje valjane argumente, ali moj valjani argument je sljedeći: Lance Armstrong. Lance Armstrong je osvojio Tour de France koliko puta, i na kraju su mu svi ti naslovi oduzeti zbog jedne stvari - dopinga. I iako su ga uhvatili mnogo godina kasnije, izgubio je sve Tour de France naslove. Pa, činjenica je, dokazano je, Jon Jones je uhvaćen u dopingu. Dakle, žao mi je, mislim da ga to diskvalificira samo na temelju toga."

"Bones" nije bio aktivan od svog prelaska u tešku kategoriju u ožujku 2023., gdje je debitirao među teškašima pobjedom u prvoj rundi protiv Ciryla Ganea na UFC-u 285, osvojivši time upražnjeni naslov.

Jones je prvotno trebao obraniti svoj naslov protiv bivšeg prvaka Stipe Miočića na UFC-u 295 u studenom 2023., ali je morao odustati nekoliko dana prije borbe zbog ozljede prsnog mišića. Sada se očekuje da će njihov dugoočekivani okršaj predvoditi UFC 309 priredba, zakazana za studeni u New Yorku.

Linker
11. rujan 2024 11:01