UFC

Komentar: Herb Dean je pogriješio i nema nikakvog opravdanja za to što je napravio

Dean, Ladd i De Randamie
Koliko je opravdana odluka suca Herba Deana da već nakon prvog pravog udarca prekine glavnu borbu u subotu održanog UFC Fight Nighta 155? Gledajući na važnost borbe, vrijeme koje je prošlo te na ono najvažnije, kako je pogođena borkinja reagirala, teško je istu opravdati. Zapravo, nemoguće, Herb Dean još jednom je teško pogriješio!

Herb Dean već godinama glasi za jednog od najboljih svjetskih MMA sudaca. Otkako se John McCarthy umirovio, redovno ga se delegira za trećeg čovjeka unutar kaveza pri najvećim svjetskim borbama, tek ponekad Mark Goddard dobije tu priliku. I taj status zadržao je unatoč mnogim pogreškama kroz posljednje godine. Zapravo, čak više možemo komentirati krizna razdoblja koja je uspio "preživjeti". Do sada se jedno takvo posebno istaknulo.

Prva velika kriza Herba Deana datira na početak 2014. godine, kad je žestoko pogriješio u dvije izuzetno važne borbe. 1. veljače sudio je drugu borbu Renana Baraoa i Urijaha Fabera. Istu je prekinuo već u četvrtoj minuti prve runde nakon što je Faber završio na podu, a Barao ga krenuo udarati. Odmah nakon prekida vidjelo se da je Faber bio u stanju nastaviti borbu, odnosno još i dalje se inteligentno branio. Napadi na Deana tek su se smirili, da bi on samo tri tjedna kasnije napravio još veću grešku. Prekinuo je borbu Ronde Rousey i Sare McMann u trenucima kad to nikako nije smio napraviti. Srećom, bilo je to vrijeme kad se Rondu gradilo kao neuništivu superzvijezdu i ekspresna pobjeda zapravo je išla na ruku UFC-u, tako da se to brzo spremilo "pod tepih". No, Herb Dean je tada pokazao svoje slabosti. Nakon dugo godina kvalitetnog posla, vidjelo se da je i on čovjek.

Nastavio je Dean suditi velike borbe i srećom u njima nije imao pogrešaka. Nažalost, one su se događale u manjim borbama. Teško bi bilo nabrajati koliko puta je Herb Dear uranjeno prekidao borbe, no sve to je prošlo bez prevelike pažnje. Sve do ove godine, zapravo do ožujka i UFC 235 eventa. Dean je tad prekinuo borbu Bena Askrena i Robbiea Lawlera u trenucima kad je Lawler u potpunosti bio "unutra". I tada je imao olakotnu okolnost u tome da je Lawler prihvatio njegovu pogrešku, a slično mu se dogodilo u subotu kad je prerano prekinuo borbu Germaine De Randamie i Aspen Ladd. Mlada borkinja teško je oštećena, no također je rekla da ništa ne zamjera sucu Deanu. No, zapravo bi mu trebalo zamjeriti i njegov posao staviti pod povećalo, jer o njegovim greškama ovise karijere. Herb Dean u subotu je napravio kardinalnu pogrešku i to ne smijemo ignorirati.

Dean je krenuo prekinuti borbu već kad je udarac Germaine De Randamie pronašao metu. Nije pogledao u lice Aspen Ladd, nije obraćao pažnju na to kako će ona pasti, kako će se okrenuti i hoće li pokušati nastaviti borbu. Dean je refleksno uletio, iako to u tom trenutku još uvijek nije bio njegov posao. Jer, lako je vidjeti kao Ladd nije izgubila svijest, kako se okrenula, ali u padu dočekala na ruke i kako se bila spremna vratiti u borbu, odnosno postavila se u defenzivnu poziciju. Jedan od najboljih sudaca svijeta mora na to obratiti pažnju i mora reagirati u skladu s onim što se ispred njega događa. Neovisno o tome što isti pretpostavlja da bi se dogodilo. Posao suca je borbu prekinuti u trenucima kad je borac ili borkinja bez svijesti, kad se ne brani inteligentno ili kad prima čiste udarce bez ikakvog pokazivanja otpora. Kod Aspen Ladd to nije bio slučaj. Možda bi to njega unutar pet ili deset sekundi došlo, no to ne možemo znati. Dean joj nije dao priliku.

Tyron Woodley je nakon borbe izjavio kako je sudac napravio dobar posao, odnosno da je spasio Ladd batina. No, kako Woodley može biti siguran u to? To se nije dogodilo i ne bismo smjeli pretpostavljati. Hoćemo li onda kad nogometaš dobije loptu u for i kreće sam na golmana ili kad se nađe u situaciji da treba pogoditi praznu mrežu odmah označiti da je postignut gol? Bez da nogometaš mora to napraviti, odnosno potvrditi svoj posao? Ima li to smisla? Naravno da nema. Germaine De Randamie bi možda prebila Aspen Ladd, možda bi završila borbu, no mi to ne možemo znati. Ladd se okrenula i bila je spremna krenuti se braniti.

Ovo je bila strašno važna borba. Pobjednica bi vjerojatno postala iduća izazivačica za titulu bantam kategorije. Osim toga, Aspen Ladd još nikad nije doživjela poraz i nitko nije mogao znati kako reagira kad se nađe u teškoj situaciji. Ne možemo znati ima li spreman neki trik za takvu situaciju, ne možemo znati koliko ima "čvrstu bradu" niti kako reagira pod pritiskom. To sve smo mogli saznati, ali nismo. Nismo iz jednostavnog razloga što je sudac Herb Dean odlučio kako je borba gotova.

Ovo je sport gdje sudac ima zadatak zaštititi borca ili borkinju od nepotrebnih batina. No, već svi znamo što su nepotrebne batine i kako se one karakteriziraju. Sučev zadatak je isto tako da borcima da priliku za izboriti se. Ne baš u stilu Marija Yamasakija i njegove izjave nakon borbe Valentine Shevhenko i Priscille Cachoeire, kad je rekao da je Brazilki dao priliku da bude ratnica. Ovog puta Herb Dean nije Aspen Ladd dozvolio niti da radi svoj posao. I to se na neki način mora sankcionirati. Borci većinom vole i cijene Herba Deana, zbog toga on u ovakvim situacija prolazi neoštećeno, jer isti izjave kako mu ne zamjeraju njegov potez. No, zapravo bi trebali. Možda ne borci, ali fanovi, mediji i vodstva promocija svakako. Jer ovo pravi štetu samom sportu. I to dugotrajnu, možete biti sigurni u to.

Mario Katušić

Linker
26. travanj 2024 05:50