UFC

‘‘Korejski Zombi‘‘ savladao Dana Igea nakon pet rundi, na priredbi viđeno nekoliko sjajnih prekida

Chan sung Jung
 Seokyong Lee/Penta Press/Shutterstock Editorial/Profimedia
Okončana je još jedna UFC-ova priredba. Imali smo prilike pogledati ukupno 12 borbi

Korejac Chan Sung Jung i Amerikanac Dan Ige predvodili su večerašnju priredbu, a ''Korejski Zombi'' vratio se u pobjedničke vode nakon što je prošlu borbu izgubio od Briana Ortege.

Iako su obojica najavljivali ''brawl'', borbu su započeli poprilično oprezno i rezervirano. Prva runda nije ponudila previše uzbuđenja. Dan Ige pogodio je dobrom kombinacijom lijevog aperkata i lijevog krošea dok je ''Korejski Zombi'' upisao jedno rušenje. Dio runde odvio se u parteru, no oba borca su izrazito vješti parteraši te nitko nije upao u veće probleme

Chan Sung Jung drugu rundu otvorio je lijepom kombinacijom. Kako je borba odmicala, Korejac je djelovao sve opuštenije, a desnica je pogađala sve češće. Dan Ige pojačao je tendencije ka odvođenju borbe u parter no ''Zombi'' je lakoćom obranio oba njegova pokušaja. Krajem prve runde, Jung je tražio rušenje, Ige je pokušao kontrirati kimurom, no Korejac je to prepoznao i uzeo Igeova leđa. Premalo vremena je ostalo kako bi ''Zombi'' došao do nečeg konkretnijeg.

Nakon samo 15 sekundi treće runde, Chan Sung Jung došao je do rušenja te su borci završili u zatvorenom gardu Dana Igea. Tri minute prije isteka treće runde, korejski borac ponovno je uzeo leđa svoga protivnika te tražio priliku za RNC. Borci su u toj poziciji ostali do kraja runde, no Ige je ostao smiren i neutralizirao sve pokušaje gušenja od strane Junga. Nakon tri runde, dojam je kako je Korejac hrvački dominantniji i to ga do ove faze drži u vodstvu.

Prva polovica četvrte runde odvijala se isključivo u stojci. Ige svjestan kako vjerojatno gubi pokušava kontrolirati tempo te zadaje nekoliko udaraca. Korejac djeluje smireno, no ''Dynamite''je sve aktivniji. Minutu prije kraja runde, borba ponovno seli u parter nakon što je Chan Sung Jung uhvatio jedan kick svog protivnika te ga srušio. GNP ''Zombija'' ne dolazi do izražaja, no završio je rundu u dominantnoj poziciji.

Ulaskom u petu rundu oba borca djeluju kondicijski izrazito dobro. Ige i dalje nameće svoj ritam te lijepim boksačkim kombinacijama pogađa Korejca koji ne želi ništa prepustiti slučaju i ponovno hrva. Amerikanac je spreman na taj pokušaj i uspješno se othrvao iako mu je Jung bio na leđima. ''Zombijeve'' reakcije i pristup odaju dojam kako je svjestan da je Ige ponešto bolji i konkretniji u stojci. Dočekao je ''Korejski Zombi'' i svoje trenutke u stojci pogodivši suparnika koljenom u tijelo, a borba je ubrzo otišla u parter nakon Igeova neuspješnog pokušaja rušenja. Ponovno je Korejac pokazao kako je sjajan u uzimanju protivnikovih leđa. Sve do kraja runde, bivši izazivač zadržao je spomenutu poziciju, a pobjednika smo dobili odlukom sudaca. Sva tri suca pobjednikom su označili Chan Sung Junga (48-47, 49-46 x2). Možda se nešto više očekivalo od ove borbe, najavljivao se brawl od oba borca, a na kraju smo vidjeli mnoštvo grapplinga. ''Korejski Zombi'' nakon borbe nagrađen je crnim BJJ pojasem od strane svoga trenera. Ne može se reći kako oba borca nisu pokazali visok level borilačke vještine što i priliči visokorangiranim UFC borcima.

U sunaslovnoj borbi večeri imali smo prilike vidjeti obračun teškaša. Očekivano je Oleynik htio odvesti ovu borbu u parter što je prije moguće. Međutim, Spivak je sjajno branio rušenja i izlazio iz klinča, no iznenadio je i ruski veteran s nekoliko lijepih udaraca u stojci. Pred kraj prve runde, Oleynik napokon uspijeva odvesti borbu u parter, no bez konkretnijeg uspjeha ili učinjene štete na protivniku. Početkom druge runde ''Boa Constrictor'' ponovno je bio iznenađujuće uspješan u stojci, no borba u parteru je prioritet. Povukao je Spivaka u svoj gard te se borba velikim dijelom druge runde odvijala na podu. Međutim, Spivak je veliku većinu vremena dobro kontrolirao Oleynika gore te imao neuspješan pokušaj submissiona. Alexey Oleynik pred kraj runde došao je do pozicije full mounta, no bilo je prekasno da učini nešto konkretno. Treća runda nije ponudila ništa specijalno, a Spivak je većinu runde proveo kao gornji u parteru. Mirno je kontrolirao situaciju i odveo borbu na svoj mlin. Unatoč pobjedi jednoglasnom odlukom sudaca, Spivak je pružio poprilično zabrinjavajuće izdanje u stojci. Moldavac se nada upasti u Top 15 nakon pobjede protiv 15-rangiranog Oleynika, no morat će dodatno poraditi na određenim segmentima. Ipak, nije sve tako crno. Njegova obrana od rušenja, izlasci iz klinča te gornja kontrola u parteru bili su na jako dobroj razini uzevši u obzir da se borio s izrazitom neugodnim parterašem. Spivak je upisao treću pobjedu u nizu i 26-godišnjak se može okrenuti daljnjem napretku dok je pitanje vremena kada će UFC otpustiti 43-godišnjeg ruskog veterana koji je trenutno u nizu od tri poraza.

Glavni dio priredbe otvorio je veteran Matt Brown borbom u velter kategoriji protiv Brazilca Dhiega Lime. Prva runda prošla je bez većih uzbuđenja, no Matt Brown prekinuo je svoj gubitnički niz sjajnim nokautom u drugoj rundi. Poslao je Brazilca na spavanje te se obratio kameri, a kasnije i Michaelu Bispingu riječima:

''Nije loše za jednog 40-godišnjaka.''

''The Immortal'' se ovim nokautom izjednačio s Derrickom Lewisom i Vitorom Belfortom na ljestvici boraca s najviše nokauta unutar UFC-a. Sva trojica trenutno su na brojci od 12 nokauta. Obzirom da su Lewis i Brown i dalje članovi najjače svjetske promocije, za očekivati je kako će barem jedan od njih podebljati taj rekord.

Nakon pobjede Matta Browna, na scenu su stupila dva Brazilca iz srednje kategorije. Bruno Silva (20-6) debitirao je u najjačoj MMA organizaciji, dok je Wellington Turman (16-5) tražio povatak pobjedama nakon poraza protiv Andrewa Sancheza. Dobar dio runde protekao je u grappling razmjenama. Wellington Turman pokušao je usporiti eksplozivnog Bruna Silvu, no debitant je krajem prve runde demonstrirao moć svojih udaraca te je kao gornji iz garda nokautirao svog protivnika koji je zaspao nakon Silvinih udaraca u bradu. Dugo je Brazilac čekao na svoj debi iako je za UFC potpisao prije više od dvije godine. Pauzirati je morao zbog dvogodišnje USADA-ine suspenzije, a sada je upisao petu pobjedu u nizu. Svih pet ostvario je nokautom.

Korejac Seung Woo Choi i Julian Erosa nastupili su u trećoj borbi glavnog dijela večeri. Borba perolake kategorije nije dugo potrajala, točnije samo 97 sekundi. Korejac je prezentirao sjajnu preciznost i brze ruke već od samog početka borbe, dok je Erosa djelovao osjetno sporije te pomalo i iznenađeno. Korejski borac na koncu je došao do pobjede sjajnim nokautom lijevim krošeom.

Jako dobre prve dvije runde pružili su bantamaši Chito Vera i Davey Grant. Prva runda protekla je u blagoj dominaciji Granta koji je djelovao brže i preciznije. Marlon Vera budi se u drugoj rundi i podiže tempo. Nekoliko puta pogodio je laktom u glavu svoga protivnika, no nedugo zatim borci su završili u parteru. Oba borca imali su dobre sekvence u parteru, no čini se kako je Vera bio nešto konkretniji s udarcima. Treća runda otišla je najviše u korist jednoga borca, a totalnu dominaciju pružio je Ekvadorac. Veliki dio runde borci su proveli u parteru gdje je Vera nastavio konkretnije pogađati, a u zadnjoj minuti borbe bio je jako blizu finiša gušenjem. Grant je pokazao srčanost i sjajno se obranio od pokušaja RNC-a, no Vera je ovu rundu dobio 10-8 na dvije sudačke kartice. Na koncu su sva tri suca pobjedu dodijelili Marlonu Veri. Britanac Davey Grant doživio je poraz nakon tri uzastopne pobjede. Uistinu dobra borba u kojoj su oba borca prezentirali visoku razinu MMA-ja, a mogli smo vidjeti ponešto od svakog elementa ovog sporta.

Preliminarni dio priredbe ponudio je poprilično manje uzbudljivosti nego glavni dio. Nama najzanimljivi svakako je bio obračun Alekse Čamura i Rumunja Nicka Negumereanua. Nažalost, srpski borac izgubio je podijeljenom sudačkom odlukom i sada je na dva poraza u nizu.

Vrijedi istaknuti Rickyja Glenna. Borac lake kategorije nije se borio nešto više od dvije i pol godine, a u povatničkoj borbi slavio je nakon samo 37 sekundi borbe. Nokautirao je Brazilca Joaquima Silvu, a u izjavi nakon borbe rekao je kako se sada osjeća odlično, zaliječio je ozljede i spreman je ponovno biti aktivan. Casey O'Neill, borkinja muha kategorije jedina je došla na ovaj event u statusu neporažene borkinje. Ništa se nije promjenilo, O'Neill je RNC-om ugušila Laru Procopio u trećoj rundi i došla do sedme uzastopne pobjede u svojoj karijeri. Brazilka Virna Jandiroba vratila se pobjedničkim navikama nakon su doktori prije početka treće odlučili kako njena protivnica Kanako Murata nije u stanju nastaviti borbu. Japanka se borila s velikom boli u ruci koju je uzrokovala Brazilka svojom polugom u prvoj rundi.

Rezultate eventa možete pročitati pri dnu članka

UFC on ESPN 25 - REZULTATI:

GLAVNI DIO:

Chan Sung Jung def. Dan Ige - jednoglasna sudačka odluka

Sergey Spivak def. Alexey Oleynik - jednoglasna sudačka odluka

Marlon Vera def. Davey Grant - jednoglasna sudačka odluka

Seung Woo Choi def. Julian Erosa (R1 1:37)

Bruno Silva def. Wellington Turman - KO (R1 4:45)

Matt Brown def. Dhiego Lima - KO (R2 03:02)

PRELIMINARNE BORBE:

Nick Negumereanu def. Aleksa Čamur - podijeljena sudačka odluka

Virna Jandiroba def. Kanako Murata - TKO, prekid doktora (R2 05:00)

Khaos Williams def. Matt Semelsberger - jednoglasna sudačka odluka

Josh Parisian def. Roque Martinez - podijeljena sudačka odluka

Ricky Glenn def. Joaquim Silva - KO/TKO (R1 00:37)

Casey O'Neill def. Lara Procopio - SUB (R3 2:54)

Linker
16. travanj 2024 17:46