UFC

Legendarna slika nastala je prije točno 10 godina

UFC Super 7: Q&A With All 7 Reigning Champs

 Screenshot(Youtube/ Karyn Bryant/mma H.e.a.t.)
To je bio jedini put da su se svi UFC prvaci sastali na jednom mjestu

Cijelo desetljeće prošlo je od kada je MMA H.E.A.T snimio kultnu "UFC Super Seven" epizodu u kojoj su gostovali svi tadašnji UFC prvaci. Oni su redom: Cain Velasquez, Jon Jones, Anderson Silva, Georges St-Pierre, Frankie Edgar, Jose Aldo i Dominick Cruz, a to je bilo prvi put u povijesti da su se svih 7 UFC prvaka okupili na jednom mjestu. Snimanje se održalo netom prije vaganja za UFC 129 event u kojem su Georges St-Pierre i José Aldo branili svoje pojaseve.

Većinu prvaka sa slike fanovi i dan danas smatraju najvećim MMA borcima svih vremena u svojoj kategoriji, a ova slika bi se dala usporediti s Marvelovim "Osvetnicima". Neki od tadašnjih prvaka se i dalje bore na visokoj razini, primjerice Jose Aldo koji je trenutno na korak do napada titule koju trenutno drži Aljamain Sterling.

Dominick Cruz karijeru je morao pauzirati na duže vrijeme u 2 navrata; prvi put se uspješno vratio i preoteo pojas tadašnjem prvaku T.J. Dillashawu kojeg mu je u istoj godini u borbi za pamćenje uzeo Cody Garbrandt, dok se drugi put nakon pauze od 3 i pol godine vratio protiv Henryja Cejuda gdje je poražen prekidom. Cruz trenutno korača prema naprijed zaredavši u prošloj godini 2 pobjede u nizu, a za ovu godinu je najavio ponovno zasjedanje na tron.

O karijeri Georgesa St-Pierra ne mora se posebno govoriti osim činjenice da ga 9 obrana naslova za redom u velter kategoriji i osvajanje pojasa u srednjoj kategoriji čine jednim od najuspješnijih boraca svih vremena, a jedan je od rijetkih šampiona koji je karijeru završio na vrhuncu. Anderson Silva svoju posljednju MMA borbu odradio je prije godinu i pol dana, a u posljednjih 9 nastupa upisao je tek jednu pobjedu. No to mu ne umanjuje činjenicu da je imao 10 obrana naslova za redom i mnogi ga smatraju jednim od najuspješnijih prvaka u UFC-u. Frankie Edgar trenutno je u gubitničkom nizu gdje je u posljednjih 5 nastupa upisao čak 4 poraza.

Jon Jones je u posljednjih 10 godina imao uspone i padove, a karijeru su mu obilježili doping skandali. Ako dio sa skandalima ostavimo po strani, Jones je u svojoj karijeri upisao 26 pobjeda i samo jedan poraz diskvalifikacijom za kojeg mnogi smatraju kako se nije trebao dogoditi. Ukupno je imao 11 obrana naslova, pobijedio sve najbolje borce u njihovom "primeu", a trenutno se sprema za debi u teškoj kategoriji gdje bi ga trebao dočekati bivši prvak Stipe Miočić.

Za kraj ćemo se osvrnuti na karijeru Caina Velasqueza koji je vladao kratko ali u tih nekoliko borbi uspio je stvoriti status najbrutalnijeg teškaša svih vremena, čovjeka nakon kojeg su kavez morali čistiti od količine krvi u kojoj su ostajali ležati njegovi protivnici. Kada se vratio borbama nakon ozljede više nije bio onaj isti, a danas vodi jednu drugačiju bitku; onu pravnu.

Linker
25. travanj 2024 09:49