UFC

Li Jingliang nije uspio tjedan zaključiti pobjedom: Rodriguez ga je pobijedio u vrlo izjednačenom meču

Li Jingliang i Daniel Rodriguez

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Kineski velteraš prihvatio je ovaj meč unatoč osjetnoj razlici u kilaži

Nakon što je Khamzat Chimaev napravio veliku pomutnju padom na vagi i otkazivanjem meča protiv Natea Diaza, borci koji su dobili nove protivnike bili su između ostalog Daniel Rodriguez i Li Jingliang.

‘‘D-Rod‘‘ prvotno se trebao boriti protiv Kevina Hollanda koji je kasnije uparen s Chimaevim, a Jingliang trebao se boriti protiv Tonyja Fergusona. Na kraju su ipak Rodriguez i Jingliang upareni, a treba naglasiti kako je Kinez na vaganju bio lakši 3,86 kilograma. Razlog tolike razlike leži u činjenici da je Jingliang imao meč ugovoren u velter kategoriji, dok je Rodriguez skidao kilažu za ‘‘catchweight‘‘ do 180 ‘‘lbs‘‘.

Pokušao se Rodriguez nametnuti na samom početku meča, ali Jingliang mu je jasno dao do znanja da se neće ustručavati upuštanja u otvorene razmjene. ‘‘D-Rod‘‘ je kako je runda odmicala počeo sve više koristiti svoj prednji direkt koji je jedno od glavnih oružja ovog borca koji se bori iz kontragarda. Jingliang tražio je metu svojom desnom rukom, ali kroz prve dvije i pol minute prve runde, nije imao pretjerano uspjeha. Kineski velteraš dobro je pogađao ‘‘low kickovima‘‘. Sjajno je Rodriguez reagirao na jedan loše bačeni ‘‘kick‘‘ Jinglianga i kontrirao ga je snažnim udarcem ljevicom. Jingliang kao da nije niti ‘‘trepnuo‘‘, no s razlogom ovaj borac nikad u dosadašnjoj karijeri nije nokautiran, iako je do danas ima 26 odrađenih MMA nastupa. Teško je reći tko je bio bolji u prvoj rundi, jer niti jedan borac u potpunosti nije otpustio kočnicu.

‘‘D-Rod‘‘ je i drugu rundu otvorio pretežno koristeći prednji direkt, a Jingliang je pokušavao podići tempo bacajući frekventnije svoje kombinacije. Nakon prve polovice meča, može se reći da Rodriguez i ‘‘Leech‘‘ nisu baš opravdali očekivanja, iako daleko je ovo bilo od dosadnog i pasivnog meča. Možda su ipak previše respektirali jedan drugog, ali to ne čudi s obzirom na udaračku moć koju obojica posjeduju. 50 sekundi prije kraja druge runde, Jingliang je lijepo pogodio u otvorenoj razmjeni i Rodriguez se nakratko počeo povlačit. Djelovao je ‘‘D-Rod‘‘ blago uzdrmano, ali brzo se vratio u pritiskanje Jinglianga i kretanje prema naprijed.

Jako izjednačen meč gledali smo kroz prve dvije runde i bilo je zanimljivo vidjeti kako će borci pristupiti trećoj rundi. Rodriguez je kroz prvu polovicu treće runde bolje pogađao boksačkim kombinacijama i naravno, prednjim direktm, dok je Jingliang nastavio lijepo pogađati desnim kickom. Mnoštvo udaraca prednjim direktom bacio je Rodriguez do kraja treće runde, ali Jingliang je prezentirao lijepe eskivaže i Rodriguez se podosta ispromašivao. Unatoč promašajima, ‘‘D-Rod‘‘ je bio osjetno aktivniji kako se meč bližio kraju i upravo ta aktivnost imala je potencijala postati presudnom.

Suci nisu imali lak posao, a pobjeda je na koncu otišla Danielu Rodriguezu. 35-godišnji američki borac slavio je podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28). Li Jingliang ušao je u ovaj meč protiv borca koji je na vaganju bio 3,86 kilograma teži od njega, a unatoč hrabroj odluci i preuzimanju rizika, Jingliang ne može očekivati da će na temelju toga dobiti simpatije sudaca. Bio je ovo vrlo izjednačen meč koji je mogao otići na obje strane, a unatoč vidljivom nezadovoljstvu na licu Jinglianga nakon čitanja sudačke odluke, Daniel Rodriguez zasluženo je pobijedio u ovom meču.

Četvrta je ovo pobjeda zaredom za Rodrigueza i sedma pod okriljem UFC-a. Nicolas Dalby jedini je borac koji je pobijedio Rodrigueza unutar UFC-a, a ‘‘D-Rod‘‘ od sljedećeg tjedna mogao bi ući u top 15 unutar velter kategorije, unatoč činjenici da ovaj meč zapravo nije odradio u velter kategoriji, ali pobijedio je 14-rangiranog izazivača velter kategorije.

Linker
20. travanj 2024 08:06