UFC

‘Mislim da je Edwards napredovao više od Belala, borio se protiv kvalitetnijih protivnika‘

Leon Edwards (lijevo) vs. Colby Covington (desno)

 Sean M. Haffey/Getty images/Profimedia
Belal Muhammad pokušava uvjeriti javnost kako je silno napredovao od prvog međusobnog okršaja s Edwardsom, ali rijetke je uvjerio

Leon Edwards i Belal Muhammad večeras će konačno imati priliku dovršiti nedovršeni posao iz 2021. godine. Njihov meč iz trećeg mjeseca spomenute godine završio je ‘‘no contestom‘‘, a do takvog ishoda došlo je nakon nenamjernog uboda u oko kojim je Leon Edwards onesposobio Belala za nastavak borbe.

Muhammad je uplakan ležao/sjedio, bojao se da je izgubio vid na svoje desno oko i jednostavno nije bio spreman nastaviti borbu nakon što je Edwards nesmotreno zabio palac u njegovo oko. Neki su tvrdili kako je Belal preuveličao reakciju i samo je tražio izlaz iz meča koji je vidno gubio.

Edwards je izdominirao Belala tijekom prvih pet minuta, imao ga je uzdrmanog i djelovao je kao borac koji je za klasu bolji nego Belal. Odbijanjem da nastavi meč nakon uboda u oko, Muhammad je izbjegao mogućnost poraza, a on i Edwards otišli su različitim putevima nakon tog meča.

Njihovi putevi isprepliću se danas, na UFC 304 eventu u Manchesteru. Više od tri godine nakon prvog meča, Edwards je prvak velter kategorije, dok je Belal Muhammad izborio status izazivača. Na temelju prvog meča, mnogi favoriziraju Edwardsa, ali Belal silno pokušava uvjeriti javnost kako nas čeka drukčiji meč od tog prvog.

Muhammad nešto više od godinu dana surađuje s Khabibom Nurmagomedovim i ostatkom njegovog tima, pokupio je neke kvalitetne navike i pobjednički mentalitet, a sigurno je i tehnički napredovao nakon prvog meča. Međutim, napredovao je i Edwards, a ukoliko pitate Anthonyja Smitha o napretku ove dvojice boraca, ‘‘Lionheart‘‘ tvrdi kako je Edwards taj koji je pokazao veći napredak.

‘‘Mislim da je Leon taj koji je više napredovao. Odradio je nešto teže mečeve protiv boljih boraca i to govorim bez želje da omalovažim tipove koje je Belal porazio. Oni jednostavno nisu na razini Kamarua Usmana. Borba protiv Colbyja Covingtona također je bila velika stvar za Leona, ne zbog načina na koji je pobijedio ili zbog onoga što je htio dokazati, nego zbog toga što je jako teško nositi se s Leonovim stilom borbe, čak i nekome poput Usmana kojeg mnogi smatraju najvećim velterašem u povijesti. Način na koji je Edwards naveo Colbyja da se osjeća nelagodno u borbi na nogama doveo je do toga da se Colby ustručavao odvažiti na pokušaje rušenja. Nikada nismo vidjeli nešto takvo od Colbyja. Leon nije morao braniti pokušaje rušenja, jer je bio tako dobar na nogama da se Colby nije ni odvažio rušiti ga. Mislim da je to velika stvar.‘‘, rekao je Smith u kraćoj analizi za ESPN.

Colby Covington djelovao je neprepoznatljivo u meču protiv Edwardsa i prvak velter kategorije uistinu je neutralizirao njegova najjača oružja. Edwardsu je to pošlo za rukom i u trećem međusobnom okršaju s Kamaruom Usmanom, a dugi niz godina Usman i Colby promatrani su kao dvojica najboljih UFC-ovih velteraša.

Belal Muhammad može se pohvaliti pobjedama nad Gilbertom Burnsom, Stephenom Thompsonom, Demianom Maiom, Seanom Bradyjem, Vicenteom Luqueom itd., ali nitko od njih nije na razini Usmana i Covingtona, boraca koje je Leon porazio.

Ako je Leon ostvario veći napredak nego Belal nakon njihovog prvog meča, pomalo je zastrašujuće razmišljati o razlici u kvaliteti kojoj bismo mogli svjedočiti večeras. Belal mora dati daleko bolje izdanje nego u prvom meču.

Linker
12. rujan 2024 02:29