UFC

NA DANAŠNJI DAN Lesnar je preživio Carwinove ‘bombe‘ i spektakularnim preokretom slavio u meču za pojas

Brock Lesnar

 Screenshot/YouTube/UFC
U našoj novoj rubrici donosimo vam podsjetnik na UFC-ov teškaški klasik

Točno 13 godina prošlo je od UFC-ovog teškaškog klasika u kojem su, na UFC 116 priredbi, snage odmjerili Brock Lesnar i pomalo zaboravljeni Shane Carwin. Toga 3. srpnja 2010. godine Lesnar se, nakon gotovo godinu dana izbivanja iz UFC-a, vratio u oktogon najjače svjetske MMA promocije kako bi, u meču za titulu "heavyweighta“, odmjerio snage s izuzetno opasnim i do tada neporaženim sunarodnjakom.

Prethodno je Lesnar, sredinom studenog 2008., osvojio naslov teške divizije pobjedom nad Randyjem Coutureom, a potom titulu i obranio, pobijedivši osam mjeseci kasnije Franka Mira. Okršaj između Lesnara i Carwina bio je prvotno zakazan za 21. studenog 2009., no bivši NCAA i WWE prvak, bio je prisiljen otkazati borbu zbog bolesti (divertikulitis i mononukleoza) i operacije kojoj je bio podvrgnut. U međuvremenu je Carwin pobijedio Mira u borbi za naslov privremenog prvaka na UFC 111 priredbi, a po završetku tog meča, u oktogon vegaške MGM Grand Arene ušao je i sam (oporavljeni) Lesnar.

"Bila je to dobra borba, ali on nosi pojas koji je lažni. Ja imam pravi pojas prvaka", izjavio je tom prilikom i "bacio rukavicu" u lice Carwinu, koji je u tom trenutku na kontu imao 12 uzastopnih pobjeda (četiri pod okriljem UFC-a), koji je sve svoje ranije protivnike završavao u prvoj rundi i čije su borbe u prosjeku trajale 81 sekundu. Veliki obračun između Lesnara i Carwina, u konačnici se dogodio, kao što je uvodno rečeno - na današnji dan prije 13 godina - u glavnoj borbi večeri UFC 116 priredbe.

Već u prvoj izmjeni udaraca Carwin je pogodio Lesnara snažnim desnim direktom, a potom ga i nakratko oborio, ali se Brock uspio vratiti na noge. Nedugo potom, Carwin je ponovno pogodio Lesnara, ovog puta razornim lijevom aperkatom, nakon kojeg ga je zasuo kanonadom teškim udaraca. Lesnar je panično tražio rušenje, a onda i bježao od Carwina po oktogonu, ali je ipak pokleknuo pod pritiskom i pao uz ogradu. Uslijedio je Carwinov siloviti "ground and pound", tijekom kojeg je "pucao" po Lesnaru iz sveg raspoloživog oružja i gotovo dvije minute ga nemilosrdno obasipao teškim udarcima. Lesnar se, s brojnim posjekotinama na licu, očajnički pokušavao braniti iz donje pozicije, a na koncu je iskoristio činjenicu da se "The Engineer" s vremenom ispuhao uslijed ogromnog volumena udaraca kojeg je isporučio, te se pridigao na noge i pritiskao umornog protivnika uz žicu sve do isteka prve runde.

U nastavku je Lesnar potpuno preokrenuo situaciju u svoju korist. Iskoristio je Carwinov umor i srušio ga na pod nakon 50-ak sekundi druge runde. Kažnjavao ga je udarcima iz gornje pozicije i napredovao u "full mount", a potom se prebacio u "side control" i završio nokautera gušenjem ("arm triangle") u drugoj minuti i 19. sekundi druge runde. Lesnar je tako (ponovno) postao neprikosnoveni prvak UFC-ove teške kategorije, zaradivši pritom i bonus za "submission" večeri - prvi i jedini u svojoj karijeri.

"Večeras se ne radi o meni, ovdje se radi o mojoj obitelji, mojim liječnicima, trening partnerima i mom timu. Blagoslovljen sam od Boga. Dame i gospodo, stojim pred vama kao skromni šampion", rekao je razgaljeni Lesnar nakon spektakularnog povratka, pa se osvrnuo na borbu s Carwinom:

"Morao sam samo preživjeti oluju. Ima nekoliko teških udaraca koje sam morao izdržati. Znao sam da postaje umoran, svaki udarac je bio manje dramatičan od onog prethodnog".

Svoje viđenje borbe iznio je i Carwin, kojemu je poraz od Lesnara bio prvi u dotadašnjoj karijeri.

"Krenuo sam za ubojstvom, ali Brock je žilav ku**in sin, čovječe. Podnio je to kao nitko drugi. Skidam mu kapu, on je prvak. Pao sam niz planinu, ali ću se ponovno popeti gore", rekao je Shane, koji se, međutim, nikad više nije popeo na spomenutu "planinu" budući da je u svom sljedećem meču jednoglasnom sudačkom odlukom poražen od Juniora dos Santosa. Početkom 2013. objavio je kako se, zbog brojnih ozljeda i operacija, povlači iz MMA sporta.

Lesnar je, s druge strane, pojas "heavyweight" prvaka izgubio od Caina Velasqueza u listopadu 2010., a nešto malo manje od godinu dana nakon toga izgubio je i od Alistaira Overeema, nakon čega se povukao iz svijeta slobodne borbe. U srpnju 2016. se nakratko vratio, pobijedivši Marka Hunta jednoglasnom sudačkom odlukom u sunaslovnoj borbi UFC 200 "eventa". Pet mjeseci kasnije, ishod te borbe, međutim, preinačen je u "no contest", a Lesnar je, zbog pozitivnog testa na klomifen, kažnjen s 250.000 dolara i jednogodišnjom suspenzijom od strane Državne atletske komisije Nevade. S vremenskom distancom, možemo zaključiti da je to bio konačni kraj njegove MMA karijere.

Linker
30. travanj 2024 07:44