UFC

Otkriveno zašto nema Gunnara Nelsona: Ozlijedio se u grapplingu s najjačim čovjekom na svijetu

Gunnar Nelson

 Scott Garfitt/Shutterstock Editorial/Profimedia
Islandski MMA borac zbog pomalo bizarnih razloga već je neko vrijeme izvan UFC-ova kaveza

Često se putem društvenih mreža potegnu teme u kojima MMA fanovi pokušavaju navesti borca koji je i dalje unutar UFC-a, no potpuno je zaboravljen i nitko ne zna što se s njim događa. Uz Krona Gracieja, jedno od najčešće spominjanih imena u takvim diskusijama, jeste ono Gunnara Nelsona.

33-godišnji Islanđanin nije se borio više od dvije godine, točnije od devetog mjeseca 2019. godine. Nelson je tada poražen jednoglasnom odlukom od strane Gilberta Burnsa. Bio je to drugi poraz u nizu za Gunnara Nelsona, a prije Burnsa, savladao ga je i Leon Edwards. Razlog Nelsonova dugog izbivanja, pomalo je bizaran.

Mnogi od vas vjerojatno su barem jednom naišli na snimku grappling sparinga između Gunnara Nelsona i Hafþóra Júlíusa Björnssona, poznatog kao ''Mountain (Planina)''. Radi se o islandskom snagatoru kojeg mnogi smatraju najsnažnijim čovjekom na svijetu. ''Mountain'' je težak oko 160 kilograma, a jednom prilikom podigao je 501 kilogram ''mrtvim dizanjem (deadliftom)''. Višestruki je osvajač mnogobrojnih najuglednijih Strongman natjecanja, no dobili ste predodžbu o kakvoj se sili radi.

Gunnar Nelson s druge strane je velteraš (-77 kg), no jasno da je nešto teži od 77 kilograma. Ipak, razlika u fizičkoj veličini i snazi bila je ogromna, no još je veća razlika u tehnici i poznavanju borilačkih vještina u parteru. Uspio je Nelson završiti ''Mountaina'' polugom na ruci iz gornje pozicije, no problemi su nastupili kad je pokušao doći do submissiona iz donje pozicije.

''Nešto sam osjetio, ali nisam htio govoriti o tome, u tom trenutku.'' izjavio je Gunnar koji je odlučio izdržati do kraja runde, kako bi sačuvao svoj ponos.

Ipak, ozljeda je postajala sve ozbiljnija kako su nastavljali sa svojim sparingom te je sve teže bilo disati. Naime, Nelson je ozlijedio rebra, a dodamo li da se UFC-ov velteraš tada tek oporavio od ozljede rebara koju je zadobio protiv Gilberta Burnsa, jasno je da je Islanđanin nepotrebno pogoršavao situaciju.

''Razmišljao sam samo da ga pričekam i dođem do njegovog vrata te da završimo s ovim. Prekasno je bilo za stati i reći da sam se ozlijedio. Bilo je uistinu zabavno, ali vjerojatno glupo.'', priznaje Gunnar tokom gostovanja u MMA Houru.

Gunni je na neki način obnovio ozljedu rebara u običnoj egzibiciji s nevjerojatno snažnim protivnikom. Iako je Nelsonova tehnika na koncu nadjačala enormnu silu od strane ''Mountaina'', Nelson je prošao s nešto ozbiljnijim posljedicama. Ponovno ga je čekao oporavak od ozljede i nemogućnost nastupanja unutar UFC-ova kaveza.

''Dug je oporavak od takve ozlijede. Užasne su (takve ozlijede). Radilo se o ozljedi pri vrhu rebara, tako da je utjecalo i na moje rame, kao i na disanje. Zapravo, na sve utječe. Ipak, teško je stati tokom meča. Ne radi se o krivici 'Mountaina' ili nešto slično. Jednostavno se dogodilo, čovjek ima 160 kilograma. Davao je sve od sebe.'', objasnio je Gunnar Nelson

Ipak, Gunnar je prema vlastitim navodima sve bliže povratku. Iako je unutar dva poraza u nizu, Nelson je zainteresiran za jedan od najnepoželjnijih mečeva u kategoriji. Naime, Gunnar ističe kako bi se rado borio protiv Khamzata Chimaeva.

''Znate da bih se borio s bilo kim. Ako se on želi boriti protiv mene, učinimo to. On (Chimaev) je jako dobar. Ukoliko želi meč u Londonu, naravno, bila bi mi čast dijeliti kavez s njim.'', dodao je Gunni.

inače, UFC-ova priredba u Londonu trebala bi se održati tokom trećeg mjeseca iduće godine, a Khamzat Chimaev vjerojatno nije spreman čekati toliko dugo. Međutim, poznavajući Čečena, lako je moguće da odradi jedan meč prije Londona, a zatim nastupi i u glavnom gradu Engleske.

Što se Nelsonovog grappling sparinga s ''Mountainom'' tiče, snimku tog jako zanimljivog obračuna možete pogledati pri dnu teksta.

Linker
24. travanj 2024 16:44