UFC

Ovo je vrhunski primjer sportskog duha! Dalby je dirljivom porukom pokazao kako se ponaša pravi borac

Claudio Silva i Nicolas Dalby

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia
Iskusni UFC-ov velteraš iskazao je veliko suosjećanje prema svom protivniku

UFC-ova londonska priredba održana proteklog vikenda pomalo je razočarala s kvalitetom borbi koje smo gledali. Paddy Pimblett i Molly McCann zapravo su spasili event svojim energičnim nastupima, kako tijekom borbe, tako i u periodu uoči i nakon mečeva.

Preliminarni dio priredbe ponudio je osam mečeva, a čak sedam ih je otišlo na sudačku odluku. Jedan od takvih mečeva bio je i onaj kojim je započela UFC Fight Night 208 priredba. Velteraši Nicolas Dalby i Claudio Silva otvorili su event, a Dalby je slavio jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-27).

Bio je to obračun dvojice boraca kojima je trebala pobjeda. Dalby je ušao u taj meč nakon poraza od Tima Meansa, a posebno je ‘‘gorilo pod petama‘‘ Claudiu Silvi. Brazilski borac imao je dva poraza u nizu uoči meča s Dalbyjem, a treći poraz zaredom vjerojatno znači i otkaz.

‘‘Hannibal‘‘ je dobio prvu rundu, ali Dalby je bio bolji u sljedeće dvije i vjerojatno je uručio otpusno pismo svom protivniku. 39-godišnji Silva još 2014. godine debitirao je pod okriljem UFC-a. Upisao je dvije pobjede u 2014. godini, a pobijedio je između ostalog i Leona Edwardsa. Serija teških ozljeda udaljila je Silvu iz kaveza na gotovo četiri godine, a sredinom 2018. godine vratio se pobjedom protiv Nordinea Taleba. Silva je ‘‘submissionom‘‘ upisao tri uzastopne pobjede, a ukupno je bio na pet UFC pobjeda u nizu.

2020. godine borio se protiv Jamesa Krausea i upisao je prvi poraz. Uslijedili su porazi od Courta McGeeja i Nicolasa Dalbyja, a to će vjerojatno označiti i kraj njegovog UFC puta. Prava je šteta što je Silva ponajbolje godine karijere izgubio kroz ozljede koje su ga udaljile izvan kaveza, ali život piše svakakve priče.

Iako je Dalby pobijedio i ima puno razloga za slavlje i veselje, danski velteraš odlučio je uputiti dirljivu poruku svom protivniku. Svjestan je i Dalby što ovaj poraz znači za Silvu te mu je iskazao određenu empatiju.

‘‘Pobjeda je također bila srcedrapajuća. Kao što se mogli vidjeti u prijenosu, moje misli odmah su bile usmjerene prema Claudiu i činjenici da bi on sada mogao biti otpušten iz UFC-a. Radi se o obiteljskom čovjeku s troje djece i suprugom. Nije se puno borio proteklih godina i stoga pretpostavljam da ima još neki izvor prihoda. Ali čak i ako zanemarimo financijski aspekt: Nitko ne dolazi na ovu razinu bez VELIKE žrtve, nebrojenih sati u dvorani, odvojeni od obitelji i prijatelja, uz pravilnu prehranu, gurajući se preko granica kako biste lovili vaš san. Indirektno sam ubio tu vatru. Znam da je to dio igre, ali kao netko tko je bio u istoj poziciji, odmah sam osjetio puno poštovanja i suosjećanja prema Claudiu, nakon što sam proglašen pobjednikom. Kakav je ovo okrutan biznis. Claudio, ako čitaš ovo: Još jednom ti želim sve najbolje, tebi, tvojoj obitelji i tvojoj budućnosti! Bila je čast dijeliti kavez s tobom.‘‘, poručio je Dalby.

Nicolas Dalby zapravo je i poznat kao pravi ratnik koji nerijetko pruža jako uzbudljive mečeve, a ‘‘trash talk‘‘ i slične ‘‘igrice‘‘ nisu dio njegove osobnosti. 2018. godine i on je otpušten iz UFC-a nakon tri poraza u nizu, ali dobrim nastupima u Cage Warriors promociji vratio se u UFC. Tri pobjede, jedan poraz i jedan ‘‘no contest‘‘ njegov su rezime nakon povratka.

37-godišnji Dalby ne pripada samom vrhu UFC-a i neće biti upamćen kao jedan od najvećih boraca. Međutim, ‘‘Lokomotivo‘‘ će biti upamćen kao veliki čovjek zbog ovakvih gesti, a to je nešto što ipak nadilazi ovaj sport.

Linker
29. travanj 2024 05:40