UFC

Paulo Costa do borbe vratio 13 kilograma, borac bantam kategorije čak 11

Paulo Costa
 screenshot
Poznate su težine UFC 241 boraca na dan borbe, odnosno javno su dostupni podaci o tome koliko je koji borac vratio kilograma između vaganja i borbe. Neke brojke izgledaju uistinu nevjerojatno.

Budući da se UFC 241 priredbe održava u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, čija atletska komisija ima svoja vrlo zanimljiva pravila, borci su dužni izvagati se i na dan borbe. Komisija to radi s ciljem kontrole povratka mase nakon vaganje, s ciljem da borcima i borkinjama koje vrate preko 15 posto svoje mase preporuče odlazak u višu kategoriju ili im čak suspendiraju dozvolu nastupa u toj kategoriji. Nažalost, ta dozvola svoju vrijednost ima tek u toj saveznoj državi, budući da je sve posloženo tako da svaka atletska komisiji ima pravo na svoja pravila.

Iako podaci još uvijek nisu službeno objavljeni, ESPN-ov Marc Raimondi uspio je doći do njih. Oni su prije svega vrlo zanimljivi. Krenimo s glavnom borbom. Stipe Miočić je od službenog vaganja do dolaska u dvoranu dobio jedan kilogram, dok je kod Daniela Cormiera situacija više nego zanimljiva. Dosadašnji prvak je u Octagon ušao s četiri kilograma više nego što je imao na vaganju. Rekli bismo kako se noć ranije dobro najeo, a da se niti za ručak nije previše štedio. Koliko mu je to dobro došlo, procijenite sami.

Nate Diaz i Anthony Pettis ostali su na "pristojnoj" razini. Obojica su izvagali potrebnih 77, a u kavez je Pettis ušao sa 80.3 kilograma, dok je Diaz imao kilogram i pol više od njega. Ono najzanimljivije ima veze s trećom glavnom borbom priredbe. Paulo Costa je na vaganje došao s potrebnih 84 kilograma, da bi u kavez ušao s 13 kilograma više, odnosno s teškaških 97. To je 15.5 posto mase u odnosu na ono s vaganja. Yoel Romero, za kojeg često slušamo komentare kako je prevelik za srednju kategoriju, u kavez je ušao s 94. U njegovom slučaju riječ je o 13 posto. Da se ne zavaravamo, to je također ogroman postotak i čak bismo se usudili reći kako je ovdje možda pao i rekord srednje kategorije po pitanju vraćenih kilograma oba sudionika borbe.

Najšokantniji rezultat ipak dolazi iz bantam kategorije. Zapravo, međukategorije. Naime, samo večer prije vaganja, atletska komisija donijela je odluku kako se Casey Kenney i Manny Bermudez neće boriti na granici 61.2 nego 63.5 kilograma. Kao razlog te odluke su spominjali probleme sa skidanjem kilograma jednog borca, ali nisu rekli kojeg. Nakon objave kilograma na dan borbe je zapravo sve jasno. Bermudez, koji je već ranije padao vagu za bantam kategoriju, bilo je na čak 74.8 kilograma. To je gotovo 11 kilograma više nego na vaganju, odnosno preneseno u postotak se radi o 17.7 posto. Kenney je od vaganja do borbe vratio tek dva kilograma, što znači kako je Bermudez u kavez ušao s čak devet kilograma više od njega. No, to nije pomoglo, budući da je Kenney uzeo pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom.

Još jedan borac koji je vratio veliku dozu mase je Sodiq Yussuf. Borac koji je na glavnom programu slavio pobjedu nokautom u prvoj rundi vratio je 11 kilograma. Nakon 70 na vaganju, u kavez je ušap s 81 kg. Ostale podatke trebali bismo saznati kad atletska komisija javno objavi cijeli popis.

Linker
13. travanj 2024 14:43