UFC

Poirier objasnio gdje su on i Gaethje pogriješili protiv Oliveire: ‘Istu grešku smo napravili‘

Charles Oliveira i Dustin Poirier

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Brazilac je obojicu boraca završio ‘submissionom‘

Puno se sumnjalo u Charlesa Oliveire kad je sredinom prošle godine došao do titule prvaka lake kategorije tako što je pobijedio Michaela Chandlera.

Chandler je iza sebe imao tek jednu pobjedu unutar UFC-a, a to je bio nokaut protiv Dana Hookera. Tron kategorije ostao je upražnjen nakon umirovljenja Khabiba Nurmagomedova, a Oliveira i Chandler odlučivali su o novom prvaku.

Nakon velikih problema u prvoj rundi, ''Do Bronx'' je pokazao srčanost i došao je do titule tehničkim nokautom u drugoj rundi. Kritiziralo se UFC, ali i Brazilca, kako niti jedan od te dvojice boraca nije zaslužio meč za titulu. Dustina Poiriera i Justina Gaethjea guralo se u prvi plan kao najbolje borce unutar te kategorije.

Charles Oliveira nije previše mario za kritike. Prihvatio je meč protiv Poiriera i ugušio ga je u trećoj rundi tog meča. Uslijedila je borba protiv Justina Gaethjea, a ''Do Bronx'' je ''Highlighta'' prisilio na predaju već u prvoj rundi.

Dileme više nije bilo. ''Prvak ima ime i to je - Charles Oliveira''. Brazilac je najbolji borac lake kategorije na svijetu i to mu nitko više ne može osporiti. Zapravo, vaga mu se pokazala nepremostivom preprekom uoči meča protiv Gaethjea i Oliveira je zbog prekoračenja kilaže ostao bez titule.

Nema veze, ionako se radi o formalnosti, a svi znaju da je Oliveira sada zapravo neslužbeni prvak te kategorije. Oduševio je Brazilac u svakom od svojih prethodnih 11 nastupa, a prekidom je pobijedio sve protivnike u tim mečevima, osim Tonyja Fergusona.

Islam Makhachev ili Beneil Dariush bit će njegovi sljedeći protivnici, a ukoliko Oliveira ostane pri vrhu, nije nemoguće da ga ponovno gledamo protiv Dustina Poiriera ili Justina Gaethjea. Naravno, pod uvjetom da i oni zadrže svoja mjesta pri vrhu.

Gostujući u ''THE FIGHT'' podcastu kod Teddyja Atlasa, Dustin Poirier otkrio je gdje su on i Gaethje pogriješili u nastupima protiv sjajnog brazilskog borca. Prije svega, osvrnuo se na pogrešku koju je učinio Gaethje. Naime, Justin je uzdrmao Oliveiru tijekom prve runde, ali nije se usudio nastaviti borbu u parteru, iako je mogao imati gornju poziciju.

''Trebao je nastaviti. Mogao je biti gornji i pokušati završiti borbu. Tko zna koliko je Charles bio zapravo uzdrman, a samo je jedan način bio za saznati. Trebao se baciti na njega.'', započeo je Dustin, a zatim se prisjetio kako je i on rano u meču uzdrmao Oliveiru.

''Ista stvar i sa mnom. Naravno, morate poštovati njegov jiu-jitsu. Ja se bavim jiu-jitsuom oduvijek, crni sam pojas i treniram s najboljim tipovima na svijetu. Imam vjere u svoje BJJ vještine. Ali jednostavno sam poštovao njegov BJJ još više i nisam se upustio u to. Plan je bio izbjegavati parter pod svaku cijenu i ne upuštati se u jiu-jitsu razmjene. Čak i u drugoj rundi kad sam završio na leđima, a on je bio u gornjoj poziciji, ja sam samo pokušavao ustati se ili odugovlačiti. Nisam se napadao svojim jiu-jitsu vještinama niti sam se branio njima, a trebao sam to učiniti. Bilo bi dobro da sam pokušao doći do 'submissiona', a zatim bih taj pokušaj iskoristio da napravim prostor i pridignem se na noge.'', objasnio je Poirier.

Dojam je kako mnogi borci vide Oliveirine slabosti i znaju gdje su pogriješili, ali jednom kad se nađu s Brazilcem u kavezu, gledamo posve drugu priču.

Linker
24. travanj 2024 10:27