UFC

Ponovno na tronu borilačkog sporta: McGregor je sa 40 sekundi genijalnosti izbrisao tri godine katastrofe!

 Steve Marcus/Getty Images/AFP
40 sekundi je bilo sasvim dovoljno da Conor McGregor izbriše sve ono negativno i loše iz posljednje tri godine svoje  karijere i vrati se na svjetski borilački tron. I to jači i moćniji nego ikada prije! To može samo taj čovjek...i nitko drugi!

Bio je to najbolji nastup "Notoriousa" u čitavoj karijeri. Bolji čak i od onog protiv Josea Alda u kojem "je riješio" dotadašnjeg aspolutnog vladara perolake kategorije za samo 13 sekundi, ali je pritom primio jedan čisti udarac. Ovaj put mu je za Donalda Cerronea trebalo nešto više vremena, no "Kauboj" nije uspio pogoditi niti jedan jedini put (bacio je tek jedan udarac nogom).

Sada, kada vidimo sve što se događalo zadnjih mjeseci i kada vidimo kako je sve završilo, jasno je da se radilo o remek djelu bivšeg UFC prvaka - apsolutoj sportsko-poslovnoj genijalnosti. Jer Irca ne smijemo promatrati isključivo kao sportskog aktera, on je sportaš-biznismen, koji uvijek razmišlja na dvije razine.

McGregor je očito bio svjestan situacije u koju se sam doveo i trenutka koji je za njega i njegovu karijeru bio kritičan. Ne presudan, ali kritičan svakako da. Znao je da mu prije svega očajnički treba pobjeda jer za nju ne zna još od 2016. i meča protiv Eddieja Alvareza. Govoriti da ste najbolji na svijetu bez da ste prvak, možete samo neko vrijeme, a onda priča postane besmislena, a vi "pajac". I upravo zato je za povratnički meč izabrao (on bira, a ne UFC) Donalda Cerronea - borca koji mu stilski izuzetno odgovara i za kojeg je vjerovao da mu neće predstavljati nikakav problem (i nije). Cerrone je bio savršen uvod u ono što je njegov stvarni cilj - 2020. završiti na tronu lake kategorije!

I imidž je morao promijeniti s obzirom na sve pravne probleme u kojima se našaozadnjih nekoliko godina, ali i one u kojima bi se tek mogao naći (epilog dva navodna silovanja još uvijek nismo dobili). Čitava transformacija iz "Notornog" McGregora u milog sportaša, koji sa sramom na licu govori o svojim potezima iz prošlosti, je bila pomno planirana i vrlo uvjerljivo odrađena - za Oscara!

Svjestan da je voda došla do grla, McGregor se morao odlučiti na potpunu transformaciju svog lika i djela. Morao se vratiti i temeljima, onome što ga je u konačnici i dovelo do svega što je stvorio - a to je naporan rad i neosporna borilačka kvaliteta koju posjeduje. I zato je prema riječima svojih trenera odradio najbolji, najkoncentriraniji i najposvećeniji kamp u čitavoj karijeri. Plodovi toga su se vrlo zorno vidjeli u samom Octagonu. Bivši prvak nikada nije bio spremniji, fokusiraniji i točniji.

No, za njegovu pobjedu je ključna bila genijalna taktika kojom je pobijedio i prije nego što je meč zapravo započeo. Možda je bolje reći da meča nije niti bilo, radilo se o premlaćivanju šokiranog borca koji je stajao na drugoj strani Octagona. McGregor je, naime, majstor pripreme terena, a ovaj put je to odradio za udžbenike. Uvukao je Cerronea u jednu melankoničnu prijateljsku priču odajući dojam da "Kauboja" čeka ugodno iskustvo u Octagonu T-Mobile Arene, gdje se UFC 246 održao. A čekao ga je uragan kakav UFC do sada nije vidio. Znajući da je njegov protivnik "dizelaš", kojem uvijek treba neko vrijeme da uhvati ritam dvoboja, Irac se odlučio na Masvidalovu taktiku iz meča protiv Askrena. Odlučio je pokušati riješiti dvoboj već u prvih par trenutaka tako što će Cerronea uhvatiti na spavanju. Ili kako se u žargonu kaže - "na aktera".

Možda mu ona "pokvarena" lijevica kojom je želio usmrtiti Cerronea nije prošla, ali se šokirani "Kauboj" potpuno izgubio. Primio je nekoliko udaraca ramenom iz klinča, za koje je kasnije u intervjuu vjerovao da su bili laktovi, da bi zatim "popio" i stopalo u zube, što je zapravo označilo kraj meča. To što je sve trajalo još nekoliko sekundi je zapravo zasluga suca Herba Deana koji je Cerroneu dao svaku priliku da se vrati u dvoboj. No, filigranska preciznost Irčevih šaka je bila neumoljiva i sve je bilo gotovo za već spomenutih 40 sekundi.

I što sada?

Ova je pobjeda bila toliko impresivna i toliko moćna, da je "Notorious" u tih 40 sekundi uspio ispod tepiha staviti sve ono loše i negativno što mu se izdogađalo u protekle tri godine. Izbrisao je sve poraze, ali i dobrano izblijedio sve ružne poteze izvan borilišta, radi kojih je izgubio dobar dio svojih fanova i potpore javnosti.

U ovom trenutku može činiti što ga je volja. UFC je opet postao njegovo igralište, a Dana White onaj koji će izvršavati njegove naloge. Hoće li ostati u velteru i ganjati Masvidala - meč koji bi u ovom trenutku donio jednak publicitet kao i onaj protiv Khabiba? Ili će pokušati odmah izboriti priliku za napad na titulu u njemu prirodnijoj kategoriji do 70 kilograma? Teško je reći što zapravo smijera irska mega zvijezda, ali budite uvjereni da ćemo uskoro saznati. Kako je krenulo, 2020. bi mogla biti godina Conora McGregora...

Linker
14. siječanj 2021 08:49